2 RECEPTAI: išmokite gaminti prancūziškus „crepe“ blynelius

2 RECEPTAI: išmokite gaminti prancūziškus „crepe“ blynelius

21. Sep 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt retas šiais laikais nėra ragavęs crepe – prancūziško blynelio, kurio pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio „susuktas“. Pasak legendos, pirmieji crepe atsirado senų senovėje, kai fėjos užmaišė tešlą iš žolių sėklų ir iškepė traškų permatomą blyną ant saulėje įkaitusio akmens. Istoriškai šio kepinio pirmtakai atsirado šiaurinėje Prancūzijos dalyje – Bretanėje, kur vietiniai žemdirbiai, gindamiesi nuo bado, pradėjo maišyti tešlą iš lengvai užauginamų grikių miltų, ją kepti, o į lietinius vynioti viską, kas tuo metu būdavo valgoma. 

Siūlome „La Crepe“ virtuvės šefo Algirdo Furmanavičiaus pateiktų receptų.

GRIKIŲ BLYNAS SU VIŠTIENOS SALOTOMIS

Tešlai reikės:

  • Grikių miltai  200 g
  • Kvietiniai miltai 100 g
  • Pienas 250 g
  • Vanduo 50 g
  • Kiaušiniai 2 vnt.
  • Sviestas 50 g
  • Druska, cukrus pagal skonį.

Sviestas pašildomas, tuomet į jį pilamas kambario temperatūros pienas, beriami persijoti miltai, mušami kiaušiniai bei beriamas cukrus ir druska. Viskas labai gerai išmaišoma plakimo šluotele. Tešlą paliekame pastovėti valandai kambario temperatūroje, po jos gerai įkaitintoje keptuvėje liejame blynelius.

Įdarui reikės:

  • Kepta arba virta vištiena 200 g
  • Įvairūs salotų lapai 100 g
  • Konservuoti kukurūzai 50 g
  • Saldūs raudonieji pipirai 70 g (Mėgstantys gali papjaustyti mėlynojo svogūno ar kepintų česnakų.)
  • Druska, juodi grūsti pipirai pagal skonį. 

Visi ingredientai supjaustomi šiaudeliais ir sumaišomi pabarstant prieskoniais. Viską galima paskaninti šaukšteliu garstyčių. Lietinį dedame į lėkštę, sudedame įdarą pagal skonį, blynelį sulankstome ir tiekiame į stalą.

 20130926141328-44832.jpg

KARAMELIZUOTI LIETINIAI a la Crepe Suzette

Tešlai reikės:

  • Kvietiniai miltai 300 g
  • Pienas 400 g
  • Sviestas 100 g
  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Cukrus ir druska pagal skonį.

Visi ingredientai labai gerai išmaišomi iki skystos grietinės konsistencijos. Tešlą paliekame valandai kambario temperatūroje, po to kepame blynelius gerai įkaitintoje keptuvėje. 

Karamelizavimas

Į keptuvę dedame šaukšta sviesto, beriame 2 šaukštus cukraus, nuolat maišome, kol cukrus ištirps. Į susidariusią masę dedame trikampiais sulankstytus 2-3 lietinius ir kepame apversdami 3-4 kartus. Tuomet įpilame šlakelį brendžio ir dar truputį viską pakepiname. Karamelizuotus blynelius dedame į lėkštę ir apipilame keptuvėje likusia auksinės spalvos karamele. Galime paskaninti mėtomis, imbiero ar apelsino žievelių drožlėmis. 

Skanaus!

Norint iškepti idealų crepe, reikia žinoti keletą taisyklių: 

  • Produktai turi būti kambario temperatūros; 
  • Miltai – persijoti; 
  • Naudojamas sviestas ir pienas – šilti (tik tuomet tešla gausis tiršta kaip grietinė.);
  • Crepesudėties karaliai – tikras sviestas, kuris suteikia lietiniui traškumo, plonumo ir gražią auksinę spalvą bei meilė. Anot A. Furmanavičiaus, be meilės maistui ir žmonėms, kuriuos vaišinsite, visi patiekalai bus beskoniai ir bedvasiai.

Nebūtina vykti į Bretanę norint paragauti fėjų maisto: Vilniuje, prekybos centre „Ozas“ atsidarė „La Crepe“ restoranas, kur dideli, prancūziškais užrašais marginti veidrodžiai, dizainerio kurtos medinės interjero detalės, maži jaukūs staliukai ir atvira, baltai dekoruota visiems matoma virtuvė leidžia pajusti romantišką tradicinės prancūziškos blyninės atmosferą.