2017-ieji pagal baltų papročius

2017-ieji pagal baltų papročius

08. Jan 2018, 12:18 Stebulė Stebulė

Kaip ir kasmet, atėjo laikas papasakoti apie praėjusių kalendorinių metų mūsų apeigas – tuos savotiškus ir malonius nuotykius susipažįstant su naujai besikuriančiomis šeimomis arba į giminę atkeliavusius mažylius. Šeimų romuva kasmet atlieka jungtuvių, mergvakarių, vardynų, o jei reikia – ir laidotuvių apeigas (dėl apeigų galima susitarti el. paštu).

Praėję metai buvo gausūs šeimos apeigų, todėl norime pasidalinti džiugiomis metų akimirkomis.

20180108121650-37011.jpg

Praėjusiais kalendoriniais metais į savo šeimą ir giminę atkeliavo keturi mažyliai, kuriuos turėjome garbės pasveikinti – tai Juozas, Algimantas, Gilė ir Agata. Sveikiname juos ir jų tėvelius. Vardynų apeigos visada būna džiaugsminga ir šilta kelionė į naujo gyvenimo pradžią – mažylis nuprausiamas bendruomenės akyse, jam suteikiamas vardas, jis palaiminamas ugnimi, aukojamos aukos dievams, sakomi linkėjimai. Mažyliui dovanojami lininiai marškiniai, žalvario papuošalas ir tautinė juosta. Daugiau apie vardynų apeigą galima paskaityti čia.

20180108121721-33300.jpg

Praėjusiais metais susikūrė trys naujos šeimos – Ramunės ir Artūro (lauksime ir jų vaikelio vardynų), Kamilės ir Vidmanto, Gerdos ir Algimanto. Gerda taip pat turėjo ir labai svarbią tradicinio mergvakario apeigą – kepė duoną, audė, verpė, buvo palydėta į moterystę pinant vainiką ir giedant senąsias giesmes, o po vestuvių – ir tradicinį nuometavimą, kai mergina pakeliama į moters ir žmonos statusą, nukerpamos kasos. Daugiau apie tradicines vestuves ir visas jų dalis galima paskaityti čia.

20180108121748-91179.jpg

Šeimų romuva pradėjo ir užsiėmimus šeimoms su mažyliais – šį kartą mokėsi apie Pasaulio medį ir savo pastebėjimais apie etnokultūrinį mažylių ugdymą dalinosi tinklaraštyje.

Tinklaraštyje skelbiamos Ritos Bačytės ir šeimų asmeninio archyvo nuotraukos.