365 pasakojimai vaikams ir ne tik

365 pasakojimai vaikams ir ne tik

09. Sep 2017, 11:55 Liucyte Liucyte

Nuoširdžiai ačiū Mamyčių klubui už šaunią knygą – „365 pasakojimai vaikams“, į kurią sudėtos 365 pasakos, pasakojimai, padavimai ir sakmės. Kai kurie tekstai – liaudies pasakojimai, o kiti  – autoriniai pasakojimai, sukurti mamų, tėčių ar šiaip kūrybingų žmonių. Knyga didelė, stora, skirta ištisiems metams – 365 dienoms! Kaip teigia knygos sudarytoja, „kiekvieną vakarą vaikai galės rinktis vis kitą pasakaitę – pagal metų dieną“. Mūsų trimetis Antanas pasakas renkasi pagal paveikslėlius: jei akį patraukė liūtas, skaitom pasaką apie liūto ligą, jei ragana – skaitom pasaką apie gražiausią raganą, jei dėdė ilgais ūsais ir vilkas – skaitom pasaką apie tai, kaip kunigaikštis Gediminas Vilnių įkūrė, ir t. t. Beje, knygos iliustracijos gražios, spalvingos, smagios.

20170909114803-21938.jpg

Knyga išties įdomi, o svarbiausia – originali: joje sudėtos mažai girdėtos arba visai negirdėtos pasakos. Dauguma jų pamokančios, labai pozityvios ir linksmos. Tiesa, pirmoji šią knygą perskaitė mūsų 80-metė močiutė :-) Jai ir 365 dienų nereikėjo – užteko vos kelių vakarų. Paklausta, kuri gi pasaka labiausiai įstrigusi, atsakė, kad „Laimė ir Nesėkmė“. Skaitėm ir su Antanuku šią pasaką, kartu bandėme suprasti, kas ta Laimė ir kas ta Nesėkmė. Ir su jumis ta pasaka pasidalysime: kaip žaviai ir paprastai atskleista abstrakčių laimės ir nesėkmės sąvokų esmė, tiesa?..

Laimė ir Nesėkmė

Seniai seniai gyveno dvi nykštukės, kurių vardai buvo Laimė ir Nesėkmė. Vieną dieną jos panoro sužinoti, kuri iš jų yra gražesnė. Pačios nutarti negalėjo, todėl nukeliavo pas gudrią lapę paklausti jos nuomonės.

– Sunku nuspręsti, – susimąstė lapė. – Pasivaikščiokite pirmyn ir atgal, kad galėčiau pagalvoti.

Nykštukės taip ir vaikštinėjo pusdienį pirmyn ir atgal, o tada lapė tarė:

– Laime, tu esi labai graži, kai ateini. O tu, Nesėkme, tiesiog žavinga, kai išeini!

Na, o pabaigoje belieka visiems tik palinkėti laimės ir sėkmės... ;-)