4 taisyklės, kaip prisikviesti laimę ir sėkmę į šeimą

4 taisyklės, kaip prisikviesti laimę ir sėkmę į šeimą

11. Apr 2016, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sukūrusiems šeimą viena svajonė išlieka tokia pati nepriklausomai nuo metų kaitos – tai troškimas būti laimingiems kartu. Ar tai įmanoma, kai mes visi tokie skirtingi?

Būti laimingiems kartu šeimoje – didelis iššūkis, juk visi mes labai skirtingi. Skirtingi mūsų norai, skirtingi būdai ar temperamentai, net ir buities organizavimo supratimas skiriasi. 

Ramunė Vaičiulienė, personaloatrankoskitaip.lt įkūrėja, savo darbe analizuoja žmones, turėdama tam tikrą jų atvaizdą, analizuoja jų emocijas, veido išraiškas, mimikas, balsą. Tačiau šeimoje gyvenantys žmonės neturėtų to daryti, t.y. pasiimti artimojo nuotrauką ir ją analizuoti bei kažkaip pritaikyti tai buityje. Bet jie gali pažinti vienas kitą - gyvendami kartu.

Tad būdami labai skirtingi ir vis tik norėdami kurti laimingą šeimą, kurioje kiekvienas nuo mažiausio iki didžiausio jaučiasi mylintis ir mylimas, laisvas kurti kartu ar augti individualiai, asmeniškai mes galime nusistatyti svarbiausias taisykles. 

I taisyklė. Pirmoji ir viena svarbiausių taisyklių – tai teisė būti savimi

Anot R.Vaičiulienės, tam tikros sistemos diktuoja tam tikras taisykles, pvz. kaip turi atrodyti mama ir tėtis. Idealus tėtis, žinom, kad turi būti stiprus, vyriškas, mokėti įkalti vinį, na o mama turi gerai gaminti valgyti, prižiūrėti vaikus, tvarkytis buityje ir pan.

"Bet šeimoje būna, kad atsitinka priešingai ir tas pasiskirstymas yra individualus šeimos reikalas. Kartais mes paisydami tų taisyklių, kurios yra kaip ir primestinės, nepaisome patys savęs, pamirštame, kas patys esame. Jei pvz. tėtis laikysis buvusių standartų, kaip jis augo, kad negalima verkti, rodyti emocijų, sūnus taip pat jausmus kaups savyje, tai nebus jam pačiam gerai, kartais atviraudamas jis laimės daugiau, nei to nedarydamas", - pasakojo Ramunė.

II taisyklė - nebijoti klysti

Pasak pašnekovės, labai skaudu pasimokyti iš savo klaidų, bet tai nėra visiška tiesa. "Jei atimsime iš vaiko galimybę pasimokyti iš savo klaidų, pažinti pasaulį per savo praktiką, iš jo bus atimta labai daug. Mamos žino, pavyzdžiui, kad vaikai nenori rengtis ar autis batų. Jie nori būti savarankiški ir ta patirtis labai svarbi. Mes galime su pykčiais aprengti vaikui drabužius n kartų, bet jei vaikas nepatirs, kad be pirštinių šalta, jis tuo ir nepatikės, tad leiskime patirti tai savo kailiu", - patikino R.Vaičiulienė.

III taisyklė - svarbus kiekvieno individualumas

Pasak Ramunės, labai svarbu skatinti tai, kas jungia visą šeimą, bet ne mažiau svarbus yra ir kiekvieno individualumas. Ir kaip pavyzdį ji pateikia savo šeimą.

"Aš kartais savo šeimoje verdu tris skirtingus patiekalus, nes visi auga labai individualūs. Vienas nori sriubos, kitas košės, trečias - makaronų. Ir jei jaučiu, kad tas sprendimas bus geriausias tuo momentu, aš pagaminu visus tris patiekalus. Nepaisydama to, kad galbūt tai yra kažkokių taisyklių pažeidimai, darau taip, kaip geriausia tam momentui. Kartas gerbimas to individualumo yra svarbiau tam, kad žmogus jaustųsi laisvas, savarankiškas, gerai žinotų, ko ji nori ir teisingai pasirinktų", - teigė R.Vaičiulienė.

IV taisyklė - pasitikėjimas

Na ir galiausiai – pasitikėjimas. Ar galite šiais metais pasižadėti daugiau tikėti ir pasitikėti savo artimųjų sprendimais, pasirinkimais, ypač žinodami, jog tai jus ir jūsų šeimą programuos sėkmei tiek kiekvieno šeimos nario asmeniškai, tiek viso jūsų būrio drauge.

"Dažnai mes pasitikėjimą suprantame skirtingai. Juk jau mažas žmogutis būna pasitikintis savimi. Ir patikėti, kad vaiko sprendimas yra geras iš mamos ar tėčio reikalauja didelio lankstumo. Kartais patikėdami juo mes laimime daugiau, nes ne visada suaugusiųjų žmonių sprendimai būna teisingi. Kai pats vaikas pasako, kad jis gali viską, ir mes tuo patikime - tai jam užaugina sparnus. Iš jo neatimamos galimybės, jis gali būti tuo, kuo nori, ir tai yra visiška tiesa", - teigė pašnekovė Ramunė.