5 naminių pyragų receptai – lyg iš močiutės virtuvės

Egle_Mamyciuklubas.lt
Egle_Mamyciuklubas.lt 10. Rugsėjis 2018 06:00
330

Prasidėjus rudeniui – pyragui sezonui, dažnas gyventojas ieško geriausių receptų, kuriais nustebintų artimus žmones. Nors pasirinkimas labai platus, tačiau norima atrasti tą vienintelį, ypatingą receptą, kuris skoniu ir kvapu bent akimirkai nukeltų į vaikystę. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad obuolių, varškės, ar lietuviškų grybų kvapas visuomet nostalgiškai primena močiutės eksperimentus virtuvėje bei dalijasi penkiais originaliais naminių pyragų receptais.

Močiutės obuolių pyragas

Rugsėjį sunoksta lietuviški obuoliai, todėl iš jų dažnai gaminama rudens kepinių klasika – obuolių pyragas. Daugelis šeimų turi savitą šio skanumyno versiją, tačiau pritrūkusiems idėjų, ar norintiems paragauti ko nors naujo, V. Juodkazienė atskleidžia trupininio obuolių pyrago receptą.

„Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Receptas

Jums reikės: 

Tešlai:

2,5 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų

4 v. š. cukraus

3 a. š. druskos

6 v. š. šalto vandens

0,5 stiklinės avižinių dribsnių

Obuolių įdarui:

6 vidutinio dydžio saldžiarūgščių obuolių

3/4  stiklinės cukraus

2 v. š. pilno grūdo miltų

3/4 šviežiai malto cinamono

1/8 šviežiai malto muskato

1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

Gaminimas:

Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Tuomet elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams. Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs. Patiekite su ledais arba grietinėle. Skanaus!

Pyragas iš lietuviškų grybų

Pyragą valgome ne tik desertui  – jį galime patiekti ir pietums, ir vakarienei. Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, jūsų namai pakvips lietuviško miško gėrybėmis, jeigu išbandysite pyrago, įdaryto grybais, receptą.

„Pyragas su lietuviškais grybais – puikus būdas sočiai ir skaniai pavalgyti bei nustebinti ne tik namiškius, bet ir svečius iš užsienio. Šis pyragas bus dar gardesnis, jeigu naudosite grybus, kuriuos pririnkote patys, vaikščiodami po lietuviškus miškus su savo šeima ar draugais,“ – teigia V. Juodkazienė.

Receptas

Jums reikės:

1 v. š. alyvuogių aliejaus

280 g mėgstamų lietuviškų grybų 

1 didelio susmulkinto svogūno

4 griežinėlių susmulkintos šoninės

3/4 stiklinės grietinės

1 stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio

450 g atšaldytos sluoksniuotos tešlos

1 plakto kiaušinio

Šviežiai smulkintų krapų

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Didelėje keptuvėje iki vidutinės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintus grybus, svogūnus ir šoninę bei kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės. Tuomet sumažinkite kaitrą, sudėkite grietinę ir šviežiai smulkintus krapus. Pamaišykite ir troškinkite dar apie 10 minučių. Nukelkite nuo keptuvės ir įmaišykite sūrį. Paimkite sluoksniuotos tešlos lakštus ir išklokite jais aliejumi pateptą kepimo indą. Ant viršaus supilkite grybų įdarą. Viršų užklokite dar vienu sluoksniu tešlos ir šakute įpjaukite viršutinį sluoksnį, kad išeitų karštis. Viršų taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite apie 40 minučių, kol apskrus. Patiekite šiltą arbą valgykite šaltą. Skanaus!

Naminiai varškės pyragai

20180910091912-65728.jpg

Vėstant orams, tikras malonumas skanauti šiltus varškės pyragus. V. Juodkazienės teigimu, iš varškės ir kelių papildomų priedų, galima pasigaminti labai gardžių pyragų, kurie nustebins net ir visko ragavusius smaližius.

„Varškė – ingredientas, kuris puikiai dera su įvairiausiais priedais. Obuoliai, kakava, kriaušės, daržovės, džiovinti vaisiai, riešutai bei daugybė kitų ingredientų gali suteikti išskirtinį skonį jūsų gaminamam varškės pyragui,“ – sako maisto ekspertė.

V. Juodkazienė savo receptų lentynoje turi sukaupusi daugybę varškės pyragų receptų, iš kurių skaitytojams pateikia tris mėgstamiausius.

Marmurinis pyragas su kakava

Jums reikės:

2 stiklinių miltų

2 a. š. kepimo miltelių

0,5 a. š. druskos

1 stiklinės cukraus

0,5 stiklinės minkšto sviesto

2 kiaušinių

1 a. š. vanilės ekstrakto

1 stiklinės pieno

2 v. š  nesaldintos kakavos miltelių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Vidutinio dydžio kepimo indą ištepkite riebalais ir šiek tiek pabarstykite miltais. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, sviestą, kiaušinius, vanilę ir pieną. Maišykite tol, kol masė taps vientisa. Tešlą supilkite į kepimo skardą, prieš tai jos atsidėję 3/4 stiklinės. Į mažesnę tešlos dalį įmaišykite kakavą. Tamsią tešlos masę pilkite ant šviesios, kad susidarytų raštas. Pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Kepimo pabaigoje tešlos konsistenciją patikrinkite mediniu pagaliuku. Skanaukite su kava ar stikline šalto pieno. Skanaus!

Varškės pyragas su razinomis

Jums reikės:

10 vnt. sausainių „Gaidelis“

50 g tirpinto sviesto

500 g varškės

2 v. š. miltų

120 g cukraus

5 lašelių vanilės ekstrakto

2 vnt. didelių kiaušinių

1 kiaušinio trynio

300 ml grietinės

150 g razinų

2 v. š. cukraus pudros

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu arba aliejumi ištepkite apvalią kepimo formą, geriausia, su nuimamais kraštais. Elektriniame maišytuve išsukite sausainius arba sutrupinkite juos sandariame plastikiniame maišelyje. Trupinius suberkite į švarų, platų dubenį ir įmaišykite sviestą. Masę sudėkite į kepimo indo dugną, suspauskite trupinius į vieną tolygų blyną, tuomet kepkite jį orkaitėje apie 5 minutes. Kol sausainių pagrindas kepa, gerai išsukite smulkiai pertrintą varškę su miltais, cukrumi, vanile, dvejais kiaušiniais, kiaušinio tryniu ir 150 ml grietinės. Maišykite tol, kol masė taps puri. Į visą masę suberkite razinas. Paruoštą varškės mišinį supilkite ant apkepto sausainių pagrindo ir visą pyragą dar kartą pašaukite į orkaitę – šį kartą pusvalandžiui. Kol pyragas kepa, paimkite likusią dalį grietinės ir išsukite ją su cukraus pudra. Masę aptepkite ant pyrago viršaus ir šonų bei dar kartą pašaukite į orkaitę, maždaug 10 minučių. Skanaus!

Ukrainietiškas obuolių ir varškės pyragas

Jums reikės:

4 vnt. kiaušinių

1 a. š. valgomosios sodos

2 stiklinių cukraus

1,5 stiklinės miltų

2 kg obuolių

250 g margarino

125 ml grietinės

250 g varškės

1 kiaušinio baltymo

Cukraus pudros

Citrinos sulčių

Aliejaus

Gaminimas:

Varškę išsukite su cukrumi ir grietine. Sudėkite valgomąją sodą, suberkite cukrų ir supilkite kiaušinio baltymą. Sudėkite margariną. Viską išmaišykite, palengva sijodami ir miltus. Miltus berkite tol, kol tešla išlieka pakankamai minkšta. Tuomet palikite tešlą pastovėti pusvalandžiui, o per tą laiką nulupkite ir išvalykite obuolius. Supjaustykite juos smulkiais gabalėliais. Obuolius sudėkite į dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis. Miltais pabarstykite stalviršį, paimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi dalis. Kvadratinę kepimo skardą patepkite aliejumi, ją išklokite pirma tešlos dalimi ir ant viršaus sudėkite obuolius. Tuomet viršaus užklokite antrą tešlos sluoksnį, o jo viršų patepkite kiaušinio baltymu. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą. Kuomet pyragas apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Viršų pabarstykite cukraus pudra. Skanaukite prie puodelio juodos arbatos. Skanaus!

Kad galėtum komentuoti, reikia prisijungti Рrisiregistruok

Mamyčių klube smagu gaminti kartu!

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

3 neįprasti receptai su bulvėmis

3 neįprasti receptai su bulvėmis

Naminis limonadas

Naminis limonadas

Šokoladinis pudingas

Šokoladinis pudingas

Versli mama: apie moteris, kurias įkvepia motinystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Biblioteka - ką skaito mamos?

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" - finansinio stabilumo vadovas

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" ...

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Laukiame naujagimio“

„Laukiame naujagimio“

Būkime gražios - viskas apie grožį ir išvaizdą

10 vaisių kaukių veidui

10 vaisių kaukių veidui

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ir efektyvi kosmetika?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ...

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mūsų susitikimai - kaip "Mamyčių klubas" linksminasi, mokosi ir bendrauja

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku Emuku

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku ...

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport time komanda!

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport ...

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja Indre: visi žaislai nuostabūs!

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja ...

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir lipdėme

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir ...

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Rašyk BLOG'Ą ir aktyviai įsitrauk į Mamyčių klubo gyvenimą!

Tokia mūsų kasdienybė

Tokia mūsų kasdienybė

Stovyklavimas su pačiais mažiausiais

Stovyklavimas su pačiais mažiausiais

Igno krikštynos

Igno krikštynos

Kai tyrimo rezultatai nenudžiugina

Kai tyrimo rezultatai nenudžiugina

Kūrybinga, praktiška ir šiuolaikiška

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ar ją kepti?

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ...

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Nėštumo kalendorius

Norėdama sužinoti, kiek savaičių jau laukiesi ir apie tai paskaityti - įrašyk pirmąją paskutinių mėnesinių dieną.
Prisijunk norėdama pamatyti savo nėštumo kalendorių!
Рrisiregistruok