6 PRATIMAI, kurie padės sumažinti nugaros skausmus

6 PRATIMAI, kurie padės sumažinti nugaros skausmus

30. Jul 2015, 15:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar jums būna taip, kad keliant mažylį, jį guldant, po to nešiojant ar pasilenkus jį vedžiojant ima skaudėti nugarą? Štai keletas reabilitacijos gydytojos Brigitos Paulienės patarimų, padėsiančių išvengti nugaros skausmų. 

Pasak reabilitacijos gydytojos Brigitos Paulienės, netaisyklingai imant mažylį ant rankų ar dažnai kūprinantis, tėvams pradeda skaudėti ne tik nugarą, bet ir kaklą, nugarą, pečius, kartais juntamas dieglys tarp menčių.

Kaip to išvengti, gydytoja rekomenduoja atlikti namuose šiuos pratimus: 

Pratimas Nr.1. Kai vargina skausmas tarp menčių

Kol vaikutis žaidžia priešais jus, vietoj to, kad būtumėte palinkę į priekį susikūprinus, atlikite tokį pratimą: sunerkite rankas už nugaros ir atloškite pečius. Pabūkite tokioje pozoje kelias sekundes. Su iškvėpimu spauskite mentes artyn, spauskite delnus vienas į kitą ir pamažu leiskite galvą žemyn, kad smakras liestų raktikaulį. Kaklo srityje turėtumėte netrukus pajusti lengvą tempimą.

Kai pavargsite, atleiskite rankas ir pajusite, kaip pamažu užplūsta kūnu šiluma.

Pratimas Nr.2. Kai kankina nugaros skausmai apatinėje srityje arba skauda visą nuagarą.

Atsigulkite ant pilvo, prispauskite dubenį prie apatinių šonkaulių. Galima rankas už nugaros sunerti, nuleiskite smakrą, kojos ištiestos ir vos vos atkeltos nuo grindų. Tolygiai ir ramiai kvėpuokite. Po kelių sekundžių atpalaiduokite raumenis ir vėl kartokite pratimą.

Šis pratimas stiprina nugaros raumenis ir jūsų ištvermę. Labai svarbu ramiai kvėpuoti.

Pratimas Nr.3. Šis pratimas skirtas stiprinti kojas ir „neapkrauti“ nugaros.

Paimkite vaikutį ant rankų ir linguokite nuo kojos ant kojos šiek tiek sulenktais keliais į šonus. Neatkeliant kulnų nuo gridinų ir tiesia nugara. Iš pradžių kojos gali būti pečių plotyje, po kelių tokių palingavimų jas plačiau išžerkite ir kartokite pratimą.

Šis pratimas naudingas ir jums, ir vaikučiui – palingavimai jį nuramins.

Pratimas Nr.4. Kaip taisyklingai vesti už rankyčių mažylį, kad neskudėtų nugaros?

Dar netvirtai savo kojytėmis vaikštantį mažylį, dažnai tėveliai paima už rankyčių ir veda patys susilenkdami. Taip nederėtų daryti.

Kaip taisyklingai tai daryti? Mamai arba tėčiui reikia tai daryti nesulenkiant nugaros, o eiti paskui mažylį šiek tiek sulenktomis kojomis, išlaikant nugarą tiesią. Po tokio pratimo kelis kartus per dieną kojos sutvirtės, todėl vis lengviau ir lengviau bus tai atlikti.

Pratimas Nr.5. Šis pratimas skirtas pailsėjimui.

Atsiklaupkite ant kelių, atsisėskite ant kulnų ir pasilenkite į priekį – atsigulkite ant savo kojų (susirietusio kūdikio pozicija). Rankos prie šonų delnais į viršų. Tokiu būdu puikiai atsipalaiduos nugara.

Šis pratimas tinka ir prieš miegą. Kad galėtumėte lengviau užmigti po dienos darbų, reikėtų ne mankštą daryti, o pabūti kurį laiką šioje pozoje – ne veltui ji vadinama miegančiojo kūdikio poza.

Pratimas Nr.6. Ant kamuolio

Jei migdote kūdikį ant rankų, tuomet sėdėkite ne kėdėje, ne krėsle, o ant ortopedinio kamuolio. Sėdite, kojomis spyruokliuojate ir laikote tiesią nugarą. Nesikūprinkite, nuleiskite pečius ir sūpuokite vaikutį - tai žymiai geresnis supimas, nes jūs išvengiate skausmo sprande ir tarp menčių. 

Kaip teisingai pakelti vaiką nuo grindų?

Jokių būdų nelenkite nugaros. Pirmiausia atsitūpkite, šiek ktiek praskėskite kojas, pristraukite mažylį arčiau, paimkite ant rankų ir tik tuomet stokitės – tiesia nugara. Kai bus stiprios kojos ir sėdmenys, tuomet nustos dirbti ne savo darbą nugara ir daugiau nebeskaudės.

Sėkmės.