NAUJA RUBRIKA: Darbas ir teisės

NAUJA RUBRIKA: Darbas ir teisės

04. Sep 2017, 12:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Prasidėjo dar vieni nauji mokslo metai. Kai kurioms iš mamų jie galbūt bus ir naujos veiklos, naujo darbo, naujų papildomų pelną nešančių užsiėmimų metai. Juk auginant vaikus dažna mūsų planuotai ar netikėtai, visiškai ar iš dalies pakeičia profesiją. Motinystės įkvėpti gimsta nauji verslai, paslaugos, pasiūlymai. Visa tai nepaprastai puiku. Tačiau kartkartėmis nutinka taip, kad profesinį ar savęs realizavimo džiaugsmą apkartina teisinių, ekonominių, socialinių ir kitokių reikalingų žinių spragos.

Norime Jums padėti nepasiklysti painiuose įstatymų labirintuose, tad siūlome Jums naują rubriką „Darbas ir teisės“. Ją skaitykite kiekvieną pirmadienį. Sėkmės Jums, mielos mamos, dirbant ir užsidirbant! 

Esu motinystės atostogose iki sausio vidurio. Joms pasibaigus į ankstesnį darbą grįžti nebenoriu, ketinu pradėti nuosavą verslą. Jei įmonę įsteigsiu dabar, ar neprarasiu motinystės pašalpos? Agnė

Antraisiais vaiko priežiūros metais vaiko priežiūros išmoka mokama nepriklausomai nuo to, ar moteris (ar vyras, jei vaiko priežiūros išmoka yra mokama vyrui) dirba. Įsteigusi įmonę ir pradėjusi gauti pajamų iš šios veiklos moteris vaiko priežiūros išmokos nepraras ir ši išmoka nesumažės dėl pradėtos veiklos.

 Esu kirpėja ir dirbu pagal verslo liudijimą kas antrą dieną. Verslo liudijimą turiu jau 7 metus. Šiuo metu laukiuosi. Ar turiu teisę į motinystės pašalpą ir kaip ji bus apskaičiuota? Ar motinystės atostogų metu man skaičiuosis darbo stažas? Apskritai, kokį jį esu jau sukaupusi? Dovilė

Pagal verslo liudijimą dirbantys žmonės yra draudžiami tik pensijų ir privalomuoju sveikatos draudimu, kitaip tariant, jie moka tik šių draudimo rūšių įmokas „Sodrai“. Nei ligos, nei motinystės, vaiko priežiūros ar kitų išmokų tik pagal verslo liudijimą dirbantys žmonės gauti negali.

Tai, kiek žmogus sukaupė stažo, galima sužinoti prisijungus prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui

Į klausimus atsakė „Sodra“ specialistai.

20170903153612-54435.jpg

Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.