Apie Lijia Zhang romaną "Lotosas"

Apie Lijia Zhang romaną "Lotosas"

20. Mar 2020, 21:24 floryte floryte

Ką tik perskaičiau Lijia Zhang romaną "Lotosas". Dalinuosi įžvalgomis. 

     Knyga dar visai šviežutėlė, išleista 2020 metais. Knygos autorė - rašytoja, žurnalistė, trijų knygų autorė, save pristatanti kaip tarpininkę tarp Kinijos ir pasaulio, tarptautinėse konferencijose pasakojanti apie šiuolaikinę Kiniją, duodanti interviu CNN, BBC, Channel 4, savo tekstus publikuojanti The New York Times ir Newsweek. Knyga "Lotosas" - autentiška medžiaga paremtas pasakojimas apie šiuolaikinės prostitutės gyvenimą, įkvėptas autorės senelės istorijos. 

   Jauna mergina Lotosas atvyksta iš mažo kaimelio užsidirbti į miestą. Tačiau greit suvokia, kad fabriko darbininkės atlyginimas - itin mažas. Negana to, fabrike sudega jos draugė. Susiklosčius aplinkybėms, Lotosas pasuka prostitucijos keliu. Tikslas daug uždirbti - ne dėl savęs, dėl brolio, kad jis turėtų pinigų studijuoti universitete. Brolis apie tai nieko net nežino. Prostitutės darbas - sunkus, pilnas pavojų, klientų keistų užgaidų. Bet Lotosas sutinka vyrą, fotožurnalistą, kuris daro reportažus apie prostituciją. Lotoso gyvenime kai kas keičiasi. 

   Knygos, kuriose atskleidžiama kitų šalių kultūra, man visuomet patiko. O Kinija, ypatingai egzotiška, mums tolima šalis. Autorė turi gebėjimą paprastai, aiškiai, patraukliai perteikti miesto, kaimo, tam tikros kompanijos atmosferą. Skaitydama knygą, tarsi pati vaikščiojau tomis vietomis. 

   Ši istorija - tarsi pamoka, kad mes patys esame savo likimo kalviai. Kiekvienas pasirenkame ne tik gyvenimo tikslą, bet ir kelius link jo. Netinkami keliai dar nereiškia, kad tikslas yra negeras. Ypač lengva blogai pagalvoti apie kitų žmonių negerus pasirinkimus, kai juos pažįsti tik paviršutiniškai ar visai nepažįsti. Žingsnis po žingsnio ir merginos Lotoso gyvenimas keičiasi. Ar įmanoma prostitutei pamilti, sukurti šeimyninę laimę?.. Ar prostitutė galėtų būti vienuolė, mokytoja, motina?..

"Lotosas" - knyga, subalansuota moterims. Bet ne vien apie moteris.

Ačiū autorei, MK ir leidyklai "Tyto alba" už šią puikią knygą!