Apie Rupert Isaacson knygą "Žirgų berniukas"

Apie Rupert Isaacson knygą "Žirgų berniukas"

09. Nov 2018, 20:57 floryte floryte

    Neseniai perskaičiau Rupert Isaacson knygą "Žirgų berniukas". Kadangi domiuosi, kokią įtaką vaikams daro gyvūnai, tai pamačiusi šią knygą kolegės rankose, tuoj pat ją pasiskolinau. Noriu pasidalinti šios knygos apžvalga.

  "Žirgų berniukas " - bestseleris, išverstas į 20 kalbų, BBC apie tai sukūrė filmą. Taigi, tai yra tikra istorija, kurią ir pasakoja berniuko autisto  tėvas. Mama psichologė ir tėvas žurnalistas pasiryžę labai daug kam, kad tik padėtų savo sūnui. Jau knygos pradžioje atskleidžiamos tėvų pastangos suvokti savo autisto sūnaus pasaulį. Tačiau visos šios pastangos bergždžios. Berniuko tėvas jodinėja žirgais. Vieną kartą jis ir savo sūnų nusiveža į žirgyną. Ir čia įvyksta tikras stebuklas. Berniukas ima savotiškai bendrauti su kumele Betse, kuri taip pat nurimsta, tampa paklusni, kai tik vaikas prie jos priartėja. Tėvams sužimba viltis, kad tai padės jų sūnui sumažinti pasikartojančius priepuolius, paskatins daugiau kalbėti ir pan. Kiekvienas, nors ir mažas sūnaus raidos pagerėjimas, tėvams teikė daug vilties.

   Tėvas sužino, kad Mongolijoje yra šamanai, kurie gydo žmones. Tėvai pasiryžta ilgai varginančiai kelionei. Nors prieš akis iškyla suvokimas, kaip bus sunku su vaiku, kuriam užeina baisūs priepuoliai, kuris itin dirglus aplinkai, ir net viską "daro į kelnes", tačiau tėvai pasiryžę viską iškęsti. Knygoje parodoma, kad tėvai nėra Dievai - jie ir abejoja, ir svarsto, ir viliasi, ir nusivilia. Bet nepasiduoda. Pasiryžta.

   Knygoje aprašoma kelionė į Sibiro platybes, elnių augintojų, šamanų gydymo ritualai, jų gyvenamoji aplinka, vaiko bendravimas su gyvūnais. Skaitydamas knygą, tarsi pats keliauji su berniuku ir jo šeima. Kartu su jais tikiesi, lauki pagerėjimo. Ir išties, tėvų didžiulės pastangos nenueina veltui, padeda berniukui grįžti į mūsų realų pasaulį.

   Sakyčiau, kad šią knygą reikėtų perskaityti visiems skeptikams, tikintiems tik tradicine medicina(kuri labiau geba pagydyti žmogaus fizinį kūną, tačiau negeba gydyti dvasios). Na, ir visiems mums, kurie jaučiasi pavargę nuo savo sveikų vaikų šurmulio, kasdienybės, verta paskaityti. O kaip gyventume, nuo ko pavargtume, jei mūsų vaikas būtų autistas?...