Ar gali pienas gamintis tik vienoje krūtyje?

Ar gali pienas gamintis tik vienoje krūtyje?

16. Jan 2018, 06:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ramunė: Norėjau paklausti, kodėl man pienas gaminasi tik vienoje krūtyje. Pirmą kudikį maitinau iš abiejų iki pat galo, antrą kūdikį maitinau iš abiejų, likusius tris mėneso iš vienos kruties dingo pienas ir niekaip "nebeužkūriau", o trečią kūdikį nuo pat pradžių maitinau iš vienos krūties metus. Nes taip ir nebeatsirado pienas toje krutyje, kur dingo su antru kūdikiu. 

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė (Gandro Lizdas):

Sveiki,

Viena krūtis gamina daugiau pieno nei kita. Mūsų kūnai nėra idealiai simetriški ir visiškai normalu, kad viena krūtis gali būti kiek didesnė už kitą ir pagaminti kiek daugiau pieno. Kai kuriais atvejais skirtumas gali būti aiškiai pastebimas, o kartu ir jaučiamas kūdikiui, kuris gali teikti pirmenybę vienai krūčiai.

Krūties dydis ir spenelio forma. Kadangi mūsų kūnai nėra idealiai simetriški, speneliai taip pat gali skirtis savo dydžiu ir forma, o taip pat ir pačios krūtys gali būti skirtingų formų. Kartais vieną krūtį žįsti gali būti lengviau ar patogiau, kitą žįsti gali būti sunku. Vienos krūties spenelis ir rudasis laukelis gali būti patogiau apžiojamas, kitos ne taip patogiai. Jeigu vienos krūties spenelis yra plokščias (dėl to, kad toks yra ar dėl to, kad krūtis persipildė ir oda ištempė ir spenelį), kūdikiui ją žįsti gali būti nepatogu, o atsikišusį spenelį su minkštu ruduoju laukeliu žįsti gali būti patogiau. Jei tai yra priežastis, tuomet reikia bandyti suteikti ploščiajam speneliui formą, o sukietėjusią krūtį suminkštinti prieš žindant.

Lėtas pieno atleidimo refleksas. Kartais žindant iš vienos krūties gali reikėti daugiau laiko, kol suveiks pieno atleidimo refleksas ir tai gali kelti nepasitenkinimą. Tai gali būti labiau būdinga tokiu atveju, kai yra daryta operacija ar patirta trauma, kuri pažeidė nervinį audinį aplink spenelį ir rudąjį laukelį, taip pat patyrus ketvirtojo tarpšonkaulinio nervo traumą. Taip pat pieno tekėjimo paskatinimui reikia daugiau laiko kai pieno krūtyje yra mažiau, nei tada kai pieno krūtyje yra daug.

Blokuoti latakai ar mastitas. Kai taip nutinka, pienas gali tekėti lėčiau, o jo skonis taip pat pasikeičia, pienas pasidaro sūresnis. Kūdikiui tai gali nepatikti ir tapti priežastimi atsisakyti šios krūties.

Krūties operacija ar atlikti invaziniai tyrimai gali būti priežastis, kodėl krūtyje yra mažiau liaukinio audinio ir mažiau gaminasi pieno.

Kartais (labai labai retai) staigus krūties atsisakymas gali rodyti auglį krūtyje. Jeigu jokios kitos priežastys nepaaiškina kodėl kūdikis atsisako žįsti vieną krūtį ir tai nepraeina per kelias dienas, pasikalbėkite su gydytoju apie krūties tyrimą.

Visų pirma, labai svarbu žinoti, kad įmanoma kūdikį išmaitinti ir viena krūtimi. Dvynukų mamoms tą ir tenka padaryti, o trynukų mamos net neturi tiek krūtų, tačiau pieno gali pagaminti tiek, kad užteks trims kūdikiams. Aišku, su sąlyga, kad mama neturi sveikatos problemų, galinčių trukdyti pieno gamybai.

Rašyk klausimą akušerei apie nėštumą, gimdymą, naujagimio sveikatą ir gauk individualų atsakymą!

20171101134435-94542.jpg