Ar gali pyktį su vyru iššaukti pogimdyvinė depresija?

Ar gali pyktį su vyru iššaukti pogimdyvinė depresija?

12. Jan 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Iš mamos laiško:

Po gimdymo praėjo 2 mėnesiai. Pradėjome pyktis su sugyventiniu, jam 31-eri, man 18. Pirmą mėnesį pykomės mažiau, o dabar pykstamės kiekvieną dieną (gal tai dėl to, kad man PMS, nes nemaitinu jau daugiau kaip mėnesį?).

Aš jam vis neįtinku, nepadarau valgyti – blogai, jei darau ir pasakau jam, kad man padėtų, kad ir makaronus išvirtų, jis mieliau sėdės prie kompiuterio arba TV. Kažką vėl padarau ne taip, vėl jam neįtinku. Dėl švaros taip pat pykstamės. Anksčiau jis gyveno su kita ir mane su ja lygina (pvz.: anksčiau būdavo viskas sutvarkyta kas antrą dieną, būdavo visuomet pagaminta valgyti), žinoma, ji buvo vyresnė nei aš.

Nebežinau, ką daryti, gyvenu su ta mintimi, kad viskas susitvarkys. Gal tai dėl to, kad man dar pogimdyvinė depresija, girdėjau, ji trunka 3 mėn. Noriu su juo gyventi, bet jei taip ir toliau, nemanau, kad aukosiuos dėl vaiko. Be to, dar abu neišsimiegam.

Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė: 

Jūsų nuotaikų kaita ir jausmas kaip prieš PMS sukeltas hormonų audrų, kurios taip pat, tik švelniau pasireiskia PMS laikotarpiu. 

Kitas dalykas – nuovargis taip pat išgrynina tikruosius jausmus :) Pogimdyvinė depresija gali trukt labai ilgai arba jos visiškai gali nebūti. Žmonės labai sureikšmina pogimdyvinę depresiją, tačiau nėštumo depresiją išgyvena 70 proc. besilaukiančių mamų, o pogimdyvinę – tik 30 proc.

Žmogus pavargęs ir nepatenkintas. Tas nepasitenkinimas ir pasireiškia visokiais negražiais būdais, pvz. bandymais sumenkint, nuvertint ir įžeidinėt.

Idealiausiu atveju, aišku, gali buti normalus pokalbis, kuris viską išpręs, tačiau dažniausiai viena kažkuri pusė privalo būti protingesnė. Kaip matome iš visos situacijos, ta protinga pusė ne visada būna vyresnė :)

Mano patarimas: leiskite vyrui pailsėt ir išsimiegot, kad būtų nuotaikoje ir gerai nusiteikęs. Tada tiesiog paprašykite jo pagalbos. Pasakykite, kad jums sunku, kad esate taip pat pavargus, kad nenorite būti lyginama su onute, birute ar dar kokia kita, nes jis pasirinko jus, gyvena su jumis ir jūsų vaiku ir jei jau gyvenat kartu, turit abu taikytis vienas prie kito.

Paprašykite, kad padėtų ruošoje, o vieną rytą per savaitgalį paimtų vaikelį ir leistų tau pamiegot ilgėliau...Nežinau konkrečiai jūsų situacijos, jūsų santykių istorijos ir apskritai santykių, nežinau, kaip jis žiūri į vaiko priežiūrą, čia tik pavyzdys.