Ar jau pasiruošėt meduolių tešlą?

Ar jau pasiruošėt meduolių tešlą?

11. Nov 2013, 08:50

Iki kalėdų likus 6 savaitėm, aš jau pasiruošiau brandintų meduolių tešlą. Tai dabar lauksim kol galėsim kepti, dekoruoti ir valgyti meduolius. :)

 Reikia:

  • 500g medaus
  • 2 nepilnų stiklinių cukraus
  • 250 g sviesto
  • 1 kg ir 1 stiklinės miltų
  • 3-4 kiaušinių
  • 3 plokščių a. šaukštelių sodos
  • 1/2 stiklinės pieno
  • žiupsnelio druskos
  • 1 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
  • 1/2 stiklinės smulkintos apelsino žievelės
  • 1/2 stiklinės razinų
  • 1 su kaupu v. šaukšto karčiosios kakavos
  • 2 a. šaukštelių cinamono*
  • 2 a. šaukštelių malto imbiero*
  • 1/2 a. šaukštelio juodųjų pipirų*
  • 1/2 a. šaukštelio maltų gvazdikelių*
  • 1/2 a. šaukštelio kardamono*

* vietoj prieskonių galite įberti gatavo prieskonių mišinio meduoliams.

Medų, cukrų bei sviestą sudėkite į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišant, kol sviestas ištirps ir visi produktai susimaišys. Nukelkite nuo ugnies, suberkite riešutus, apelsino žievelę, razinas ir išmaišykite.

Į didelį dubenį suberkite didesnę dalį persijotų miltų, kiaušinius, sodą ištirpintą šaltame piene, druską, kakavą ir viską išmaišykite. Supilkite puodo turinį ir viską gerai išmaišykite, prieš pabaigą, kai masė jau gerai išmaišyta suberkite likusius miltus ir permaišykite.

Tešlą perdėkite į mažesnį indą, užklokite lininiu audiniu ir palikite brandinti keletai savaičių vėsioje vietoje (sandėliukyje kur laikote maisto atsargas arba šaldytuve).

Brabdinama tešla keičia savo konsistenciją ir iš lipnios tešlos virsta kieta, kurią galima kočioti. Po apytiksliai 6 savaičių (galite laikyti ir ilgiau) galima kepti meduolius.

Tešlą kočioti šiek tiek pabarsčius darbastalį miltais. Iškočiokite 0,5 cm. storio lakštą, išspauskite norimas formas, sudėkite į kepimo skardą ir prieš dedant į orkaitę patepkite kiaušinio – pieno plakiniu.

Meduolius kepkite 160-170 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių (priklauso nuo meduolių dydžio bei orkaitės).

Kai ištrauksite meduolius iš orkaitės ju krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas dar minkštas.

Jei kartais perkepsite meduolius, galite keletai dienų įdėti obuolio skilteles ir permaišyti karts nuo karto.

12. Nov 2013, 10:58

Nežinau pas drauge gavau lapą su šiuo receptu, tad nežianu iš kur ji gavo, nes anais metais ji pagal šį receptą kepė man patiko tai paprašiau o iš kur ji gavo nežinau gal ir iš kokio blogo 😛 Beto visi receptai būną ar iš knygų ar iš blogų kur juos rasi tad nieko če blogo nematau. Jei kepi kažką pagal kokį bloga ir po to kitiem pasiūlai, nes tam tus blogus ir kuria kad kiti galėtų pasinaudoti. 🤔

Krisliukas Krisliukas 11. Nov 2013, 23:08 Vyšninė svaja

O čia jūsų receptas? Nes ką tik lygiai tokį patį receptą su tuo pačiu aprašymu radau internete viename bloge..😇

11. Nov 2013, 11:39

Kad nebūtų kieti meduoliai reikiai prie jų pridėti obuolio skiltele ir palaikyti kelias dienas taip jie taps minkšti 😉
Utopija: aš taip pat kepu iškart paruoštos tešlos, bet šiemet norėjosi pamėginti su brandinta tešla. 😀

Krisliukas Krisliukas 11. Nov 2013, 10:28

man asmeniškai kalėdiniai sausainiai - meduoliniai ar imbieriniai, nepatinka todėl, kad jie būna kieti..labai gražiai atrodo, bet tik pasižiūrėt, o valgyt.... nea...

11. Nov 2013, 10:06

Ir užpraeitais metais ir praėjusiais dariau iš išart paruoštos tešlos, šįmet ir greičiausiai taip darysiu 😀