Ar nužingsniuoji 10 000 žingsnių per dieną?

Ar nužingsniuoji 10 000 žingsnių per dieną?

28. Oct 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Fizinės veiklos trūkumas yra vienas iš rizikos veiksnių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Dalinamės Sveikatos mokymo ir ligų profilaktikos centro patarimais, kaip rasti laiko kasdieniam fiziniam aktyvumui. 

10 patarimų:

1. Raskite laiko kasdieniam pasivaikščiojimui.

Jeigu šiandien pasivaikščiosite penkias minutes ir kasdien penkiomis minutėmis pailginsite pasivaikščiojimo laiką, per savaitę nesunkiai pasieksite būtiną 30 minučių laiką.

2. Apribokite laiką prie televizoriaus ar kompiuterio.

Prieš sėdant prie televizoriaus ar kompiuterio, nustatykite maksimalų laiką ir pastatykite, pvz., virtuvės laikmatį netoliese, kad jus įspėtų, kai šis laikas baigsis. Yra skelbta nemažai mokslinių tyrimų, įrodančių tiesioginį ryšį tarp sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis bei nutukimo ir laiko, praleisto prie televizoriaus ir kompiuterio.

Jei žiūrite televizorių, pasistenkite naudingai išnaudoti šį laiką. Kol jūs žiūrite laidą ar filmą, tuo pačiu metu spauskite rankomis ar kojomis kamuolį, tampykite elastines gumas, spauskite espanderį, atlikite pritūpimų serijas, šokinėkite per šokdynę, minkite dviračio-treniruoklio pedalus ar pan. Čia reikia tik noro ir išmonės.

Laikykite savo mankštinimosi įrangą šalia televizoriaus. Jeigu šis pasiūlymas jums nepriimtinas, tai fiziniam aktyvumui išnaudokite ilgas ir nuobodžias komercines reklamas.

3. Iš naujo įvertinkite namų ruošos darbus.

Visi namų ruošos darbai (skalbimas, lyginimas, valgio gaminimas, langų valymas, kilimų siurbimas, patalynės purtymas, batų valymas, apsipirkimas ir kt.) yra naudingos fizinio aktyvumo rūšys, kurias galima išnaudoti kasdieniame gyvenime.

4. Motyvuokite save ir pinigais.

Skirkite (jeigu galite) bent šiek tiek pinigų savo fiziniam aktyvumui ir sveikatai, skirkite juos mėgstamai veiklai. Registruokitės į jogos seminarą ar užsiėmimus, nusipirkite vertingą knygą ar CD ar keletą jų su vertingais asmeninio trenerio patarimais, dalyvaukite masiniuose sporto ir sveikatingumo renginiuose, užsirašykite į šokių pamokas, išnaudokite sporto ir sveikatingumo klubų akcijas ir pan.

5. Bendravimą su draugais irgi derinkite su aktyviu judėjimu.

Kai draugas ar draugė kviečia jus pietauti, vakarieniauti ar tiesiog pabendrauti, pasiūlykite pakeisti susitikimo ar pabendravimo formą į aktyvią, t. y. eikite pasivaikščioti po parką ar pasivažinėti dviračiu po apylinkes, pamėtyti spiningą prie ežero ar pasiirstyti valtimi, pagrybauti ir pan.

6. Laikas mankštintis.

Dauguma žmonių labai daug pastangų skiria kasdienei darbinei veiklai, bet tuo nė kiek nepagerina savo sveikatos. O vakare žmogus jau būna pavargęs, išsekęs. Todėl geriau išbandykite sau įprotį mankštintis ryte (taip vadinama rytinė mankšta, kuri gali būti labai įvairi) ir jūs jausitės geriau visą dieną.

7. Fizinį aktyvumą derinkite su šeima.

Tvarkaraštyje gali būti šeimos krepšinis, futbolas, tinklinis ir kiti žaidimai, bendri pasivaikščiojimai po vakarienės ar pasivažinėjimai dviračiu, riedučiais, bendros šeimos kelionės ar išvykos į gamtą, sporto salę ar baseiną.

Neatsisakykite dalyvauti įvairiose šeimų varžybose. Jei vaikai matys, kad fizinis aktyvumas ypač svarbus mamai ir tėčiui, jis bus svarbus ir jiems.

8. Kelionių metu irgi neapleiskite fizinio aktyvumo.

Kai kraunatės daiktus į atostogų kelionę, įsidėkite į lagaminą ir paprasčiausią sportinę aprangą. Jau kraudamiesi daiktus ,,siųskite“ sąmoningus signalus savo smegenims, kad jūs ketinate bent kiek laiko skirti fiziniam aktyvumui.

9. Jūsų kelionė į darbą.

Kaip įprasta, į darbą vykstate automobiliu ar autobusu, traukiniu ar pan. Tačiau juk bent kartais galima važiuoti dviračiu, eiti pėsčiomis.

10. Kasdien turėkite žingsniamatį.

Mokslininkų apskaičiuota, kad suaugusiojo norma turėtų būti 10 000 žingsnių per dieną. Kad pasiektume šią normą ir ją išlaikytume, reikia sporto prekių parduotuvėje įsigyti žingsniamatį. Jų yra įvairiausių modelių ir kainos skiriasi nuo 50 iki 200 Lt.

Jau yra net mobiliųjų telefonų, atliekančių žingsniamačio funkciją, skaičiuojančių sudegintas kalorijas ir fiziškai aktyvios veiklos laiką ir pan. Kai žmogus dėvi žingsniamatį, jis yra linkęs daugiau judėti, nes prietaisas tarnauja kaip išorinė motyvacijos priemonė.

28. Oct 2014, 10:54

Žingsniamatis ir mano draugas 😃