Ar sveika vartoti cukrų, esantį vaisiuose?

Ar sveika vartoti cukrų, esantį vaisiuose?

30. May 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar teko kada girdėti žmones sakant, kad vaisiai turi daug cukraus ir todėl vaisius valgyti yra nesveika ir nuo jų galima priaugti svorio?

Iš tiesų vaisiuose yra natūraliai esančio cukraus (fruktozės). Banane esantis cukraus kiekis gali būti panašus, kaip stiklinėje gazuoto gėrimo. Tačiau pridėtinis cukrus ir natūraliai esantis vaisiuose mūsų organizme elgiasi visiškai skirtingai. Taip pat produktų vertė yra absoliučiai skirtinga.

Pavyzdžiui, suvartojus penkis šaukštelius perdirbto cukraus, per pirmą valandą yra užfiksuojamas radikalus cukraus lygio padidėjimas kraujyje, tada organizmas išskiria itin didelį insulino kiekį, kuris per antrą valandą nukrenta iki didelių žemumų, kurios yra fiksuojamos, kada žmogus badauja. Žmogaus organizmas galvoja, kad turite didelę problemą ir į kraują išskiria riebalų, norint palaikyti jūsų gyvybines funkcijas. O didelis riebalų kiekis kraujyje toliau lemia kitas problemas. Viso to priežastis - tik pridėtinio cukraus vartojimas.

Kitame pavyzdyje dar didesnis cukraus kiekis buvo suvartotas, suvalgant didelį kiekį šviežių uogų. Atrodytų, kad pakitimai turėtų būti dar radikalesni. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad nebuvo fiksuojama jokių didelių cukraus kiekio kraujyje šuolių. Cukraus kiekis stabiliai pakilo, be staigių šuolių, ir palengva sumažėjo. Taip pat nebuvo išskiriama riebalų į kraują.

Mūsų motina gamta pasistengė labiau ir tai nėra tik saldumas. Vaisiai yra įvairių vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie yra būtini žmogaus organizmui ir apsaugo nuo širdies ligų, vėžio bei mažina tikimybę susirgti įvairiomis chroninėmis ligomis. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. 75% mirčių pasaulyje galėtų sumažinti sveikos mitybos įpročiai. Tam pasiekti būtina mažiausiai 5 porcijų vaisių ir daržovių per dieną.

Kaip teigiama Journal of the America Medical Association, “žmogaus galimi suvartoti vaisių kiekiai ir juose esantis cukrus nėra siejami su jokiomis neigiamomis pasekmėmis sveikatai”. Nėra jokių moksliškai ištirtų argumentų dėl galimos žalos valgyti vaisius. Priešingai, plačiai paplitusi sveikatos organizacijų rekomendacija - kasdien suvalgyti po mažiausiai 5 porcijas šviežių vaisių ar daržovių - moksliškai siejama su mažesne rizika turėti viršsvorį bei susirgti diabetu.

Greičiausiai turėtų būti kažkoks vaisių ir daržovių kiekis, kuris galiausiai tampa žalingas. Pasirodo, ne! Septyniolikai žmonių buvo liepta valgyti po 20 porcijų vaisių kiekvieną dieną ir taip kelis mėnesius. Nepaisant reguliariai ilgą laiką gaunamo itin didelio kiekio cukraus, esančio vaisiuose, tyrėjai nerado jokių neigiamų pakitimų kūno masėje, kraujo spaudime ar insulino lygyje. O cholesterolio lygis kraujyje gerokai sumažėjo. 

Pridėtinis cukrus, esantis gazuotuose gėrimuose ir perdirbtuose maisto produktuose, turėtų būti priežastis jų vengti ar net visai atsisakyti, nes tai labai padidina nutukimo bei susirgti įvairiomis susijusiomis ligomis tikimybę. Tuo tarpu, cukrus, esantis vaisiuose, nėra siejamas su jokiomis neigiamomis pasekmėmis, o vaisiai yra būtini sveikai ir subalansuotai mitybai.

20170530161835-96909.jpg