Ar tavo tamponai ir higieniniai įklotai yra saugūs?

Ar tavo tamponai ir higieniniai įklotai yra saugūs?

25. Mar 2014, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ar kada nors pagalvojote - kokius tamponus ar higieninius įklotus naudojate? Kokia jų sudėtis ir iš ko pagaminti jų vidiniai sluoksniai? Greičiausiai, ne. Yra daugybė priežasčių kalbėtis apie šias moteriškas higienos priemones, bet daugelis mūsų tai nutyli. Gal jau laikas pradėti? Jeigu auginate dukrą, jūs greitai turėsite žinoti apie saugiausią pasirinkimą. Juk jei negalvojate apie save, apie savo mažylę tikrai susimąstysite.

Saugus moteriškų priemonių pasirinkimas yra daug svarbesnis negu žmonės galvoja. Kodėl? Labai daugybė priemonių yra pagaminta iš abejotinos kokybės priemonių, kurios gali sukelti įvairių pasekmių sveikatai. Vidutiniškai moteris sunaudoja net 11 tūkstančių tamponų per savo gyvenimą ir nesuskaičiuojamą kiekį kasdieniniai priežiūrai skirtų įklotų. Visa tai liečiasi su pačia jautriausia ir pažeidžiamiausia oda. Tamponai, pavyzdžiui, dažniausiai gaminami iš tradicinės medvilnės arba medvilnės ir viskozės mišinio. Medvilnė yra viena iš labiausiai pesticidų gaunančių augalų pasaulyje, tarp kurių penki iš devynių chemikalų, klasifikuojamų kaip labiausiai kancerogeniniai. O jeigu viskozė gaminama iš medienos, ji balinama toksišku chloridu, kuris procese sukuria dioksidą, taip pat vieną iš kancerogiškiausių medžiagų. Viskozės naudojimas tamponuose taip pat siejamas su toksinio šoko sindromu. 

Medvilnė naudojama įklotuose, taip pat balinama chloru. Kaip ir viskozėje, ten tap pat atsiranda dioksinas ir trihalometanas, kurie gali likti ir galutiniame produkte - tai yra tai, ką jūs prispaustą prie savo odos valandų valandas vieną kartą per mėnesį. 

Papildomą žalą tamponai ir įklotai gali sukelti ir dėl kvapiklių. Ne tik ten esantys aromatai gali sudirginti odą, bet taip pat ten esantys ftalatai, hormonų veiklą trikdantys chemikalai. Ftalatai taip pat gali būti naudojami glotnius popierinius aplikatorius. Ar žinojote, jog tą patį kiekį gali turėti įklotų keturi plastikiniai maišeliai? Priklausomai nuo iš kokio plastiko padaryti, gali būti jog jūsų įklotai gali turėti daugiau ftalatų ar kitų chemikalų, kaip BPA ar BPS, kurie siejami su vėžio, širdies atakų ir kitų ligų atsiradimu.

Nesvarbu ar tai dioksinas, ftalatai ar kažkas kito, ar tai yra viduje, ar ant jūsų tamponų bei kitų moteriškų higienos priemonių, tai gali patekti į jūsų organizmą, kai juos naudojate. Ir jų gamyba teršia mūsų motiną žemę.

Bet tam yra sprendimas, kuriuo galima naudotis ir neturi kenksmingo poveikio nei mums, nei gamtai. Tai silikono taurelės ar skalbiami daugkartiniai įklotai. Rinkitės tai kas padaryta iš ekologiškos medvilnės ar kitų nebalintų audinių. Tai sveikiausia ką galime naudoti TOMIS dienomis. 

PADISKUTUOKIME: Ar atkreipiate dėmesį kokias higienos priemones naudojate, kokia jų sudėtis ir kokį poveikį tai gali sukelti mūsų organizmui?

Tekstas parengtas pagal healthychild.org

ODISEJAaa ODISEJAaa 25. Mar 2014, 16:41 gintarerei

visada viskas su protu ir turi buti😀

gintarerei gintarerei 25. Mar 2014, 14:59 ODISEJAaa

sutinku, bet velgi galvoju jei naudoji viska su protu, keiti daznai, tampus naudoji tik gausiausiomis dienomis (pvz as primomis dienomis naudoju tampona ir iklota, nes kitaip iklota reiketu keisti kas pusvalandi ir tai pati stipriausia ale), o po kokiu 2-3 dienu iklotai kurie pabaigoje vis silpneja, o paprastomis dienomis nenaudoju visai, nes tikiu, kad sutimas toje vietoje ir nekvepavimas nera gerai.

ODISEJAaa ODISEJAaa 25. Mar 2014, 14:52

Kazkada kalbejo gydytojas,jis vede paskaita, apie situos dalykus. Man isimine tai ,kad jis pasake kad tamponai yra labai blogai,nes nuo ju kazkokia dalis moteru net mirsta,o todel mirsta ,kad tamponas sugeria tik skysti, o tie visi kresuliai(taikas tirsciau) susidare lieka moters viduje ir pagalvokit kas darosi su tuo kas lieka TEN. Net baisu pagalvoti.
Is iklotu tai man tinka tik Bella ir Naturela , vat tie kurie svelnus ,o kiti zulina dirgina....nemalonus tiesiog jausmas.😀

gintarerei gintarerei 25. Mar 2014, 10:45

as atsirenku tai kas tinka mano kunui, bet per daug etikesciuneskaitau ir nesidomiu sudetimi. Man aktualiau, kad sugeriamumas butu geras ir patogus, nereiketu bijoti, kad oj issitepiau kas 5 minutes. Taip, nuo kai kuriu alergizuoja, kai kurie man siaip nepatogus, bet tie kuriuos dabar naudoju man priimtini, o nuo visu ligu ir uzdegiu apsaugo tiesiog tinkama higiena ir saikingas ju naudojimas. Pati naudoju OB tamponus ir always iklotus, kol kas visi kiti vis kazkuo man kliuna, nes turiu labai gausu ir ilgoka cikla, tai man labai svarbu, kad gerai tvirtintusi, gerai sugertu, nebutu dregnumo poveikio. Daugelis ekologiskesniu ale naturalesniu iklotu siomis savybemis retai pasizymi, taigi, kartais nusiperku ir tokiu ir tokiu, tai kai sedizu namuose, maziau judu, juos uzsidedu, jei reikia eiti i luka, daugiau judeti, deduosi tik patikrintus, kad nebutu nelaimiu ir pati jausciausi rami. 😀

25. Mar 2014, 09:57

Always man visai geri bet va tie naturela tai tiek prikvepinti... ne, man jie nepatinka kaip ir discret kasdieniniai iklotai.kasdieninius naudoju Carefree man jie patinka

25. Mar 2014, 09:52

Skalbiami iklotai? Kaip jie atrodo? Man po gimdymo vis dar neatsinaujino mmm bet kai tik pasirodys pradesiu naudoti menstruacine taurele 😀

25. Mar 2014, 09:50

Na daugkartiniai įklotai "skamba" nehigieniškai, nesvarbu, kad skalbiami, bet vis tiek kai pagalvoji . . . . O taurelės - hm, nebandžius negali žinoti, bet įdomu ar patogu, kita vertus . ..

25. Mar 2014, 09:49

Nepaminėta, kad nuolatinis įklotų, tamponų naudojimas iššukia netgi įvairias mot ligas, kaip pienligė, mat sudirginama, gali būti sukėlėjų, net nuo toletinio popieriaus gali būti . . . Šiuo klausimu seniai radikaliai žiūriu ką naudoju, geriausia brangesni, bet tikrai patikimi. Pvz.man tinka ir patinka Gentle Day - patikimi. O tie visi "Always", "Discreet" ir kiti, dar jei su kvapikliais - nieko gero, ir jokio gėrio sveikatai nėra, kad ir koki "nuostabūs" būtų išreklamuoti.

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 25. Mar 2014, 09:47

Pažadu greitu metu parašyti daugiau informacijos apie daugkartinius įklotus ir taureles!