Ar turite įprotį kramtyti nagus?

Ar turite įprotį kramtyti nagus?

07. Nov 2012, 00:00

Kartais nesusimąstydamos moterys ima kramtyti nagus, sukti plaukus ant piršto ar pešti juos. Pasak specialistų, toks iš pažiūros nekaltas įprotis, kaip nagų kramtymas ar plaukų rovimasis gali liudyti apie rimtą problemą.

 

Įprotį kramtyti nagus galima priskirti obsesiniam kompulsiniam sutrikimui. Į patologinių šiai ligai būdingų įpročių sąrašą taip pat įtraukiamas plaukų pešiojimas ir odos lupinėjimas, praneša news.com.au (Delfi.lt)

 

Obsesinis kompulsinis sutrikimas gali būti lėtinis, progresuojantis ar epizodinis. Žmogų apninka įkyrios, trikdančios ar baimę keliančios mintys, vadinamos obsesijomis.

 

Norėdamas jų atsikratyti, žmogus griebiasi įkyrių ir varginančių veiksmų, vadinamų kompulsijomis.

 

Psichiatras Robertas Kaplanas įsitikinęs, kad net toks iš pažiūros nekaltas įprotis, kaip nagų kramtymas ar plaukų rovimasis, gali būti psichinio sutrikimo požymiu.

 

Štai tricholtilomanija (plaukų rovimas) yra būdinga 8-14 procentų moterų ir kiek mažiau vyrų. Ji gali pasireikšti ir pradinių klasių moksleiviams, ir suaugusiems žmonėms.

 

O štai Kalifornijos universiteto psichiatrė Carol Mathews mano, kad šie įpročiai ne visada byloja apie obsesinį kompulsinį sutrikimą. Apie šią diagnozę kalbėti galima tik tais atvejais, jeigu nagų kramtymas ar plaukų pešimas tampa trikdančiu ir kankinančiu įpročiu, tampančiu patologija.