Ar veikia porų santykius prastos dovanos?

Ar veikia porų santykius prastos dovanos?

19. Dec 2012, 07:00

Ar esate kada nors gavę nepatikusią ar jums visiškai netinkamą dovaną nuo savo draugo, partnerio ar vyro? Kaip į tai sureagvote? Psichologai sako, kad į prastas dovanas moterys reaguoja kur kas pozityviau nei vyrai – bent jau kurį laiką.

 

Anksčiau atlikti tyrimai leido manyti, kad geros dovanos nedaro santykiams didelės įtakos, nes tik patvirtina partnerių panašumą, o prastos kenkia, nes pasėja abejones, ar partneris mus tikrai pažįsta, rašo Delfi.lt

 

Tačiau nauji tyrimai, kuriuos atliko Britų Kolumbijos universiteto psichologė Elizabeth W. Dunn ir kolegos, parodė, kad į geras ir blogas dovanas vyrai ir moterys reaguoja skirtingai, bent jau kurį laiką.

 

Dovanos nepažįstamiesiems

 

Norėdami patikrinti savo teorijas, E. Dunn ir kolegos atliko du eksperimentus. Pirmojo eksperimento dalyviai (Virdžinijos universiteto studentai) turėjo keturias minutes šnekėti su priešingos lyties nepažįstamuoju, o tada parinkti naujajam draugui dovaną iš duotų parduotuvių/restoranų sąrašo. Studentams buvo pasakyta, kad jie turės įvertinti gautą dovaną ir panašumą su dovanotoju.

 

Tiesa, tyrėjai truputį pagudravo: prieš eksperimentą kiekvienas dalyvis turėjo pasakyti, kokias dovanas iš esančiųjų sąraše norėtų gauti, ir kokių – ne. Pusei dalyvių buvo pasakyta, kad kitas žmogus jiems išrinko geriausiai įvertintą dovaną, kitai pusei – blogiausią. Kitaip tariant, pusė gavo, ko norėjo, pusė – ne.

 

Kai tyrėjai išanalizavo, kaip dalyviai įvertino savo panašumą su kitais dalyviais, paaiškėjo, kad vyrai ir moterys į geras ir blogas dovanas reagavo skirtingai. Vyrai, kurie gavo trokštamą dovaną, manė turintys daugiau panašumų su dovanotoju, o tai leido manyti, kad geresnė dovana, kaip ir manyta, turėtų teigiamos įtakos jų santykiams. O štai moterų nuomonei geros ir blogos dovanos nedarė jokios įtakos.

 

Tyrėjai nustebo: argi gavusios gerą dovaną moterys neturėtų manyti turinčios daugiau panašumų su ją dovanojusiu žmogumi, kaip kad mano vyrai? Atsakymas rastas atlikus antrąjį eksperimentą.

 

Dovanos partneriams

 

Šį kartą eksperimento dalyviai buvo heteroseksualios poros. Kitais atžvilgiais eksperimentas buvo beveik identiškas. Vienintelis skirtumas buvo tas, kad gavę dovaną dalyviai turėjo ne tik įvertinti panašumą su savo partneriu, bet ir paspėlioti, kiek laiko tęsis jų santykiai.

 

Vyrai, kurie gavo nenorimas dovanas, manė, kad su savo partnere turi mažiau panašumų nei vyrai, kurie gavo trokštamas dovanas. Kaip ir tikėtasi, jie prognozavo, kad santykiai tęsis trumpiau.

 

Įdomu tai, kad šį kartą moterys, kurios iš savo mylimųjų sulaukė prastų dovanų, teigė turinčios daugiau panašumų ir manė, kad jų draugystės tęsis ilgai. Kodėl taip nutiko?

 

Psichologinis apsaugos mechanizmas

 

E. Dunn ir kolegos mano, kad kuo nesaugesnės moterys jaučiasi (pavyzdžiui, gavusios blogą dovaną), tuo smarkiau jos kovoja su grėsme.

 

Pirmajame eksperimente joms nereikėjo saugoti savo santykių, todėl blogos ir geros dovanos neturėjo jokio poveikio. Tuo tarpu vyrai pastangų saugoti santykius nerodė. Jie teigė, kad jiems nepatinka partnerės dovana, o tuo pačiu buvo blogesnės nuomonės ir apie partnerę.

 

Vyrai, kurie perskaitę šį straipsnį mano, kad nebėra prasmės stengtis išrinkti moteriai gerą dovaną, turėtų prisiminti, kad šie tyrimai nebuvo išsamūs ir kad greičiausiai jie parodo tik pirmuosius vyrų ir moterų instinktus.

 

Jie taip pat rodo, kad moterys turi daugiau motyvacijos kurti psichologinius gynybos mechanizmus, kurie apsaugotų nuo žalingo blogų dovanų poveikio.

 

Visgi po kurio laiko ir vyrų, ir moterų nuomonės tampa tokios pačios: neapgalvotos dovanos kenkia santykiams, nes visi mes trokštame rasti žmogų, kuris mus tikrai supranta ir žino, kas mums patinka.

 

www.delfi.lt

 

Gintarep Gintarep 19. Dec 2012, 07:19

Dristu pajuokauti: geriau nieko nedovanoti, tada nebus blogu emociju...