Ar žinote, koks jūsų odos tipas?

Ar žinote, koks jūsų odos tipas?

11. Jul 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip nustatyti savo veido odos tipą, kad žinotume, kokias veido priežiūros priemones naudoti? Vardiname pagrindinius odos tipų bruožus ir kas jiems tinka.

Pasak Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos kosmetologės Kristinos Liaudanskytės, išskiriami keturi pagrindiniai veido odos tipai: normali, sausa, riebi, mišraus tipo (kombinuota). Odos tipus sąlygoja veido odoje esančių riebalinių liaukų išskiriamų riebalų kiekis (normalus, per mažas arba per didelis).

Sausa oda dažniausiai yra lygi ir plona, švelni ir matinė (neblizganti), su mažomis, beveik nematomomis poromis. Joje vyrauja mažiausias išsiskiriančių riebalų kiekis. Tokia oda lengvai pažeidžiama, jautri išorinių dirgiklių poveikiui. Ji dažnai turi apgamų, strazdanų, yra linkusi į ankstyvas raukšles ir ankstyvą vytimą. Ant sausos odos neretai pasirodo raudonos dėmės, sausi žvyneliai.

Riebios odos poros paprastai išsiplėtusios, ji primena „apelsino žievelę“. Riebi oda dažnai blizga, jos paviršius gali būti riebaluotas. Dėl išskiriamo per didelio riebalų kiekio poros užsikemša, atsiranda inkštirų, spuogų. Antra vertus, odos riebalų perteklius saugo riebią odą nuo išdžiūvimo, todėl ji rečiau raukšlėjasi ir senėja. Bėgant metams šis odos tipas susiduria su stangrumo problemomis.

Mišraus tipo oda išsiskiria netolygia sandara: veido oda nosies, kaktos ir smakro srityje (T formos zonoje) gali blizgėti, o likusioji odos dalis tuo pat metu – būti sausoka ar normali. Smilkiniuose ir ant skruostų tokia oda atrodo lygesnė, matinė, o veido viduryje (kaktos, nosies) poros stambios, ant kaktos ir smakro susidaro inkštirai. Metams bėgant mišraus tipo oda gali keistis – paprastai į normalią.

Normali oda. Tokio tipo odoje riebalų ir drėgmės kiekis yra subalansuotas, ji neatrodo nei sausa, nei riebi. Tai lygi, tampri, elastinga, sveikos išvaizdos oda. Poros lygios ir nedidelės, pastebimos ant nosies sparnelių ir smakro. Odoje nesimato dėmių, blizgančių plotelių ar spuogelių. Raukšlių nėra ir, teisingai prižiūrint, neatsiranda iki pat senatvės. Normali oda – gana retas reiškinys, metams bėgant, dažnai ji tampa sausesnė, paprastai tokį odos tipą turi vaikai iki paauglystės.

Dažnai painiojamas odos tipas ir odos būklė

Paprastai odos būklė keičiasi priklausomai nuo oro sąlygų, bendros organizmo būklės, streso ir panašiai. Verta įsidėmėti, kad jei odą tempia, traukia ir ji šerpetoja, jai trūksta ne riebalo, o vandens, tokią odą svarbu ne maitinti, o drėkinti!

Pasirenkant veido odos priežiūros priemones svarbu atsižvelgti į odos tipą ir rinktis tik tam tipui tinkamą priemonę.  

I Pavyzdys: Oda stipriai blizga, matomos stipriai išreikštos poros, dalis jų užsikimšusios, skruostai šerpetoja. 

Odos tipas – arba mišrus arba riebus. Tokio tipo odą reiktų prausti prausikliu ar kita panašia prausimosi priemone kartu su vandeniu ir ryte, ir vakare. Kaskart panaudojus vandenį, odą nuvalyti mišriai ar riebiai odai tinkančiu losjonu arba tiesiog drėkinančiu losjonu. Kremas turėtų taip pat būti skirtas mišriai, riebiai odai pagal tipą, tačiau drėkinamasis. Paprastai tai būna emulsijos, geliai.

II Pavyzdys: Oda neblizga, dažnai ji jaučia diskomfortą, ją traukia, tempia, ypatingai žiemos metu susiduria su stipresnėmis odos problemomis, atsiranda rausvų šerpetojančių dėmių aplink lūpas.

Odos tipas – sausa oda. Tokio tipo odą rekomenduojama valyti pieneliu vakare. Losjoną naudoti kartu su pieneliu arba vieną ryte. Kasdien naudoti maitinamuosius sausai odai skirtus kremus, kurie savo sudėtyje turės daug aliejaus ir bus pakankamai riebūs, todėl kompensuos ir atstatys lipidų stokojančią sausą odą.