Augustės dienoraštis: keturmetė apie mirtį

Augustės dienoraštis: keturmetė apie mirtį

16. Oct 2017, 20:36 floryte floryte

   Ketverių metų žmogus - tikras kodėlčius, bandantis susidėlioti vaizdą aplink mus supantį pasaulį. Augustę pastaruoju metu ypač domina mirties tema. Matyt,  mirties sąvoka vaikui dar visiškai neaiški, todėl taip dažnai apie ją ir kalbama. Su artimųjų mirtimi mergaitė dar nėra susidūrusi, gal kažkur kažką girdi kalbant šia tema, ir žinoma, klausinėja manęs. Išties nelengva užduotis keturmetei paaiškinti, kas yra mirtis. Tikiu, kad atėjus Vėlinėms, manoji keturmetė užduos dar ne vieną klausimą apie mirtį.

Kad įsivaizduotumėte, kaip mirtį suvokia mano keturmetis vaikas, pacituosiu keletą mūsų pokalbių, kuriuos prisiminiau. Nors tema rimta ir liūdna, bet kartais negali išsilaikyti nenusijuokęs.

------------------------------------------------

Augustė manęs klausia: " Ir tu, mama, ir tėtis, ir aš - visi mes mirsime?"

"Taip", - atsakau aš.

"O Dievas irgi mirs?" - vėl klausia Augustė.

"Ne, Dievas niekada nemiršta", - aiškinu aš.

"Tada mes būkime Dievai!", - pasakė Augustė.

---------------------------------------------------------------

Augustė klausia: " mama, o kaip reikia numirti?"

Kol aš bandau suregzti mintis, ką į tokį klausimą atsakyti, manoji tuoj pat prideda: "Dievas niekada nemiršta, nes jis turi raumenis"...

-----------------------------------------------------------

Mudviem keliaujant į parduotuvę, vėl pradedamas pokalbis mirties tema. Augustė sako: "kai Dievas nuspręs ir jūs visi seni be dantų numirsit, aš liksiu stovėti. Tada pasiimsiu Pilkį (mūsų šuo) ir eisiu pas Laimą (kaimynė, su kuria puikiai sutariam ir mergaitė myli ją, o  kaimynė - mergaitę)".

Mąsčiau, ką tai galėtų reikšti. Greičiausiai Augustė pamanė, kad turės visišką laisvę daryti ką nori. Mat mes Augustės neleidžiame užeiti pas kaimynę kada panorėjus. O mūsų šuns svajonė - taip pat patekti pas kaimynus, nes pas juos yra tokia tvora, kurią peršokus galima pabėgti į gatvę, pas "merginas". Augustė žino savo šuns svajones ir pasiryžusi jas įgyvendinti :-).

---------------------------------------------------

Augustė klausia: "mama, o kai aš numirsiu, vėl tavo pilvelyje apsigyvensiu?"...

------------------------------------------------------

O ar Jūsų panašaus amžiaus vaikai domisi/domėjosi mirties tema? Kaip jums sekasi/sekėsi vaikui paaiškinti, kas yra mirtis? Gal žinote kokių knygelių šia tema?..

Gintarep Gintarep 17. Oct 2017, 19:33

maniske nei klausineja, nei klausinejo.. Tik jei randa kur numirusi paukstuka/varlyte iskart skuba palaidoti.

ODISEJAaa ODISEJAaa 17. Oct 2017, 07:45

Mūsų Aistei ir mirimo ir gimimo temos buvo užėje.Apie mirti labai domėjosi,kai pamatė filmą ,,palikti sniegynuose"... Labai atkreipia dėmesį visi filmai kur vaikams kažkas nutinka. Kai tamsu sako, kad negalima eiti į lauką,nes ten suės vilkas ir numirsi. Žino,kad numirusius užkasa po žeme. Tos žinios iš televizoriaus, tiek filmai, tiek filmukai .....