Augustės dienoraštis:  pirmos dantukų bėdos ir vizitas pas Dantukų fėją

Augustės dienoraštis: pirmos dantukų bėdos ir vizitas pas Dantukų fėją

14. Jan 2018, 14:20 floryte floryte

   Negalėjau patikėti, kai Augustės burnoje ant dantuko pastebėjau kažkokį tamsumėlį...Pamaniau, kad koks aguonos grūdelis tarpdantyje įstrigęs...Tačiau gerai apžiūrėjus įsitikinau, kad tai - pirmas sugedęs dantukas. Buvau ištikta šoko. Dantukus valome, atrodo, kad labai stengiamės. Tiesa, paskutinė pasta, kurią netyčia per neapsižiūrėjimą nusipirkau, pasirodo, buvo be fluoro. O kaip tyčia, ilgai ją naudojome, kažkokia ypatingai skalsi pasitaikė...Atidžiai apžiūrėjusi, suradau dar vieną dantuką su patamsėjimais.

    Nieko nelaukusi susiradau vaikų dantukų gydytoją. Pasirodo, yra mūsų mieste - Dantukų fėja, vaikų dantukų gydytoja. Užsiregistravome vizitui. Nerimavau, kaip ir ką galima padaryti su sugedusiu dantuku keturmetei, kad ji leistųsi procedūroms ir neįgautų paniškos baimės stomatologams visam gyvenimui. Juk visi žinome, kad tai - nemalonu. Jau telefonu beregistruojant patikino, kad problema gali būti lengvai išsprendžiama. Žinokite, kažkodėl įsivaizdavau kad keturmečiui neįmanoma gręžti danties be narkozės.

   Vaikui iš anksto aiškinau, kad jos dantukus užpuolė kirminai, ir kad eisime pas Dantukų fėją, kad juos išgaudytų. Vaiko susidomėjimas ta fėja buvo toks didelis, kad aš jau pradėjau jaudintis, kad pamačiusi "nefėjiškai" atrodančią stomatologę ji maus iš kabineto. Kaip tyčia, atėjus į laukiamąjį, stomatologo kabinete verkė vaikas, kuriam tvarkė dantukus. Kaip įmanydama stengiausi nukreipti Augustės dėmesį į ant sienų išpieštus linksmus vaikiškus paveikslėlius, kad tik nepaklaustų, kodėl tas vaikas verkia..

   Atėjo laikas ir Augustei. Mus pasitiko miela gydytoja baltu chalatu, linksmais piešinukais padabinta kauke ant burnos. Vaikui paaiškinau, kad čia - šiuolaikinė fėja ir kad ji moka daryti stebuklus, nes jos pirštinės rožinės (dėvėjo rožines medicinines pirštines). Pasikalbėjo su Auguste apie iškilusią problemą ir pasakė, kad pabandys išdaugyti nuo dantukų kirminus. Parodė, su kokiais prietaisais, įrankiais tai darys. Taigi, viskas prasidėjo nuo gręžimo. Augustė laikėsi puikiai, kol staiga ašaros pradėjo byrėti...Gydytoja paaiškino, kad šio dantuko atviras kanalas. Išgręžusi dantuką, uždėjo vaistukų. Kitą dantuką taip pat pagręžė ir - užplombavo. Atlikdama vienus ar kitus dantuko tvarkymo darbus, viską aiškino Augustei, ką daro: ieškau kirminėlių, traukau kirminėliams kojeles, lakuoju dantuką ir t.t. Kai jau labai suskaudo gręžiant, gydytoja apkaltino kirminus: "ot, bjaurybės, kaip tau skaudžiai padarė"...Manau, kad Augustė šventai tuo tikėjo ir demonstravo geležinę kantrybę.

    Užbaigus procedūras, stomatologė Augustei už drąsą išrašė diplomą.

20180114134852-60041.jpg

Be to, dar leido Augustei išsirinkti spalvinimui paveikslėlį, kurį parsinešė namo.

    Kadangi iki galo buvo sutvarkytas tik vienas dantukas, "grėsė" antras vizitas. Daug kalbėjau su vaiku, bandydama nuspėti, ar nepasipils prieštaravimai. Mūsų laimei, vaikas ir antro vizito metu elgėsi puikiai, tik šįkart jau net be jokios ašarėlės. Manau, kad daug kas ir nuo mūsų priklauso, kaip mes vaiką parengiame tokiam vizitui, kaip stomatologas bendrauja su vaiku.

   Šis įvykis išties nemalonus tiek man, tiek vaikui, tačiau tai privertė susimąstyti, kad reikia būti atidesniems rūpinantis dantukais. Kaip sakė stomatologė, pieniniai vaikų dantukai yra labai pažeidžiami. Augustė, kaip ir daugelis vaikų - saldumynų fanai. Kažkas yra užsiminęs, kad antibiotikai, jei vaikas jų nemažai gauna, taip pat prisideda prie dantukų gedimo (prieš metus Augustė jų gavo išties daug). O darželyje vis dar duoda saldžius vaisių kompotus...Jų išgėrus, manau, niekas nepasiūlo vaikui išsiskalauti burnos. Apie tai, ko ėmėmės mažinant saldumynų vartojimą - kitą kartą.

20180114140233-29524.jpg

Nuo kada Jūsų vaikučiai pirmą kartą susidūrė su gendančiais dantukais?..Ar vaikai leidosi tvarkyti dantukus?

floryte floryte 16. Jan 2018, 21:46 ausryte12

Na išties džiaugiamės, kad yra gydytojų, mokančių taip šauniai bendrauti su vaikais👍😀

floryte floryte 16. Jan 2018, 21:45 irmantaite

Va, ir mes įvedėm tik vienos dienos per savaitę saldumynų madą. Labai geras dalykas👍

ausryte12 ausryte12 14. Jan 2018, 23:47

Sakyčiau super Dantukų Fėją atradot! Kokių tikrai reta. 👍 O diplomas , super!

irmantaite irmantaite 14. Jan 2018, 20:55

Mes kaip tik praėjusią savaitę su abiem vaikais turėjom profilaktinį vizitą pas odontologus. Nei vienas nebijo. Pernai vasarą Mantui vienas dantukas buvo tvarkytas. Tai ir šio vizito metu labai norėjo plombos 😀 Valom ryte ir vakare, taip pat tikriname dantukus kas pusmetį, tai taip ir išėjom be dar vienos plombos 😀 Saldumynai pas mus tik savaitgalį, tai gal dar ir tas dalykas padeda? Dabar keliausim birželio mėn. pasitikrinti.

floryte floryte 14. Jan 2018, 19:58

Išties vaikai kartais stebėtinai drąsūs ir kantrūs, tačiau kartais mažmožio bijo. Pavyzdžiui, maniškė paniškai bijo jūros vandens įpurškimo į nosį...Tačiau kantriai ištveria dūrius į pirštą ar veną, kai imamas kraujas ar statomas kateteris...

jaldija jaldija 14. Jan 2018, 19:51

Edvinui 5 metų taisė pieninį dantuką, bet tai buvo vienintelis sugedęs pieninis dantukas. Dantys puikūs ir dabar.
Airidui taisyti 3.
Airido pirmąjį apsilankymą prisimename iki šiol, jautėmės kaip apsilankę muziejuje su gidu 😀
Po tokio apsilankymo baimės kitam apsilankymui nebuvo.

Kaip šauniai sugalvota su diplomais. Šaunuolė Augustė, kad buvo drąsi ir ištverminga👍

V&A mamytė V&A mamytė 14. Jan 2018, 15:45

Berniukui buvo kokie 4 m. puikiai leidosi tvarkyti, net be nuskausminimo. Iki šiol eina drasiai tikrintis, jei reikia taisome be nuskausminimo, turime labai faina dantukų gydytoją, kuri moka, geba užmegsti kontaktą su vaiku.
Dukrytei greit 7 m. kol kas tik pasitikrina pfu pfu pfu dantukai sveiki.
Valo ryte - vakare