Avekutė blogas: laviname vaiką - skaitymas

Avekutė blogas: laviname vaiką - skaitymas

09. Nov 2015, 16:26 Aistė Meškienė Aistė Meškienė

Sveikos!

Turbūt ne vienai iš mūsų patinka jaukūs, ramūs vakarai, skani arbata ir įdomi knyga. Skaitymas lavina vaizduotę, suteikia naujų žinių, atpalaiduoja, skatina domėtis. 

Tad iš savo patirties papasakosiu apie skaitymą ir mažylius. Pirmąją knygelę savo dukrytei nupirkau kai jai buvo 3 mėn. Nuo tada mes draugaujame su knygomis.

Pirmoji knyga turėtų būti lytėjimo knygelė - kai vaikas gali liesti skirtingas tekstūras ir taip susipažinti su skirtingomis medžiagomis, skirtingu paviršiumi. Mūsų pirmoji knygelė buvo tokia: 

20151109160530-87409.jpg

Jos paveikslėliai spalvingi ir ryškūs, kas labai svarbu mažam kūdikiui, nes jo dėmesys sutelkiamas į ryškius daiktus. Savo dukrytei šią knygelę rodydavau, su jos rankyte liesdavau knygutės skirtingus paviršius ir visada pasakydavau kur koks gyvūnas, koks jo pavadinimas ir ką jis sako. Tokią knygelę galima susikurti ir pačioms, yra puikių pavyzdžių internete. Taip knygelė bus dar originalesnė.

Iki metukų buvo paprastos spalvingos knygelės, o lytėjimo knygelę labai mylėjo iki 1,5 metukų. 

Nuo metukų skaitėme knygeles, kuriose daugiau veiksmų, daiktų, žodžių. Patiko šios knygelės: 

20151109160847-74964.jpg

Jose vaizduojama ką jau moka vienų metukų vaikas. Viskas pateikta žaismingai ir įdomiai. Vaikui smagu kai mato kad meškutis daro tą patį ką ir jis.

Mums labai pasiteisinusios ir mylimos knygelės iš šios serijos: 

20151109161053-72496.jpg

Vaikui tai patinka, nes vyksta linksma istorija, žodžių nedaug, bet jie skambūs ir gerai įsimenami, kiekviename puslapyje netikėtas posūkis. Mano dukrytei labai patinka. Dabar jai 2 metukai, jai gerai kalba ir visada pasiėmusi knygelę puikiai atsimena visą istoriją ir pati ją pasakoja. Kartais prideda kažką iš savęs. 

Taip pat be galo mylime pasakas: 

20151109161245-14094.jpg

Šią knygelę nupirkome kai buvo truputį virš metukų, ji skaitoma ir mylima iki dabar. Dabar vakarais jau ne tik skaitome, bet ir pati mėgsta kurti ir sekti pasakas. 

Tai puikus įrodymas, kad knygos labai naudingos vaikui net ir tada, kai jis dar nesupranta parašytų žodžių. Bet mums pasistengus vaikas supras kokia tai istorija, žinos visų daiktų pavadinimus. Knygos labai gera vaiko vaizduotės lavinimo priemonė, skaitymas skatina protinę veiklą, kalbos įgūdžius, padeda ugdyti vaikų dėmesio koncentraciją.  Knygos turėtų užimti didelę dalį užsiėmimų su vaiku. Tad netingėkime ir skaitykime savo vaikams. 

Linkėjimai,

Aistė ;)

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 10. Nov 2015, 20:20

Šaunu - knygos visada gerai. Aš savo mažyliui, nors nesupranta dar, bet skaitau kasdien pasakas...😀