Avekutės blogas: vaikas ir technologijos

Avekutės blogas: vaikas ir technologijos

02. Nov 2015, 15:39 Aistė Meškienė Aistė Meškienė

Sveikos!

Šį gražų, saulėtą rudenio pirmadienį ir vėl sveikinuosi su Jumis. Mano šiandienos mintys apie vaikus ir technologijas. Tai turbūt aktuali tema daugeliui tėvų ir kiekvienas turi savo nuomonę. Taip pat ir aš, tai ką rašysiu, tai tik mano mintys, pastebėjimai, patirtis. Būtų net smagu, jei  ir Jūs parašytumėte savo nuomonę, patirtį komentaruose. ;)

Mūsų karta technologijas pažino pakankamai vėlai, palyginti su dabartiniais vaikais. Mobilusis buvo tiesiog patogesnis būdas susisiekti bet kur ir bet kada. Tačiau ir naudojamas buvo tik šiam reikalui. Mokykloje, pamenu,  mobiliuosius pradėjome neštis 6-8 klasėje. Dabar jau ir pirmokai sėdi mokyklose su išmaniaisiais. Kompiuteriui atsiradus namuose, interneto dar nebuvome įsivedę. Tad pradžioje jis buvo muzikos klausymui, žaidimams, vėliau ir mokyklos darbams atlikti. Žaidimų laikas buvo limituotas, o ir daug smagiau tada būdavo žaisti lauke su draugais! Niekada nebuvo tokių minčių ką veikti. Visada pas vaikus buvo pilnos galvos minčių, žaidimų, užsiėmimų.

Šiais laikais mūsų mažieji išmaniuosius ir kompiuterius pradeda naudoti  itin anksti. Kartais net per daug anksti. Mano dukrytei 2 metukai. Taip, ji jau žino kas yra telefonas ir kas kompiuteris. Bet prie kompiuterio niekada neleidžiu sėdėti. Esu pasakiusi, kad tai mano darbo įrankis ir viskas. Ji tai žino, ir tik pamėgdžiodama sėdasi prie savo žaislinio. Mano nuomone, kompiuteris tokiam mažam vaikui dar tikrai neturi būti užsiėmimų dalis. Daugelis tėvelių leidžia vaikams žaisti kompiuteriu, žiūrėti ilgas valandas filmukus. Bet tai reikia ypatingai riboti. Mažam vaikui apkrauname smegenis nereikalingais dalykais. Jis greičiau pavargsta, tampa irzlus, atsiranda miego sutrikimai, sunkiau sutelktį dėmesį.  Jei leidžiate naudotis kompiuteriu, tai visų pirma, limituokite laiką, neleiskite žaisti vakare prieš miegą ir patys tuomet parinkite žaidimus. Tegul jie būna pagal vaiko amžių, lavinantys.

Kalbant apie išmanųjį. Tai taip pat neturi būti vaiko užėmimo įrankis. Taip, davus jiems šį daiktą į rankas, galėsime kuriam laikui būti laisvi. Nes vaikas bus užsiėmęs. Manęs dukrytė taip pat dažnai prašo telefono. Bet praktiškai jo neduodu arba sutariame, kad pavyzdžiui  dešimčiai minučių. Esu parsiuntusi kelis vaiko atmintį lavinančius žaidimus. Taip pat kartais leidžiu pažiūrėti jai nuotraukas ar mūsų nufilmuotus video. Tačiau kaip ir minėjau, ypač trumpai. Aišku, vaikas supyksta nedavus telefono ar atėmus jį. Bet jei truputi pakentėsime ir nekreipsime dėmesio į pyktį, bei jį nukreipsime kitur, tai pamažu priras prie tokios tvarkos. 

Žinoma, išvengti to, kad vaikas visai nesinaudotų technologijomis, neįmanoma. Mes ir patys nuolat matomi su kompiuteriais, išmaniaisiais. Todėl ir vaikai jų nori. Bet pagal kiekvieno vaiko amžių, pasirinkime kiek laiko jis gali praleisti su šiais daiktais, būtina kontroliuoti informaciją, kurią jie mato, parinkti žaidimus, atitinkančius amžių. Vaikas gyvedamas šiais laikais turi žinoti kas yra kompiuteris, kas yra išmanusis, planšetė. Domėtis tuo reikia, nes tai vis gi neišvengiama ir ateityje bus naudojama dar dažniau. Tačiau technologijas išnaudokime taip, kad vaikas jomis naudodamasis lavintusi ir tobulėtų, bet neleistų beprasmiškai laiką.  Kaip ir viskam turi būti saikas. ;)

Pati dirbu su projektu “Atgyjantis 4D pasaulis”, kurio tikslas yra technologijas panaudoti vaikų lavinimui. Tačiau orientuojamės jau į mokyklinio amžiaus vaikus, siekiame, kad panaudojant tam tikras technologijas vaikas būtų skatinamas geriau mokytis ir tobulėti visapusiškai.

Taip pat jau kai kuriuose miestuose yra išmaniosios mokyklos, kuriose vaikučiai gamina robotus, spausdina su 3D spausdintuvais, susipažįsta su technologijomis. Tokios mokyklos vaikams nuo 5 metukų. Manau, kad tai taip pat naudinga. Vaikas kuria, pažįsta naujus dalykus, tobulėja ir naudingai praleidžia laiką. O mes kaip tėvai, patys turime atsirinkti kas tinkama ir kas ne. 

Taip pat nepamirškime, kad mūsų vaikams pirmiausiai reikia mūsų dėmesio, bendravimo ir veiklos kartu! To nepakeis niekas. 

Su šilčiausiais linkėjimais,

Aistė 


Aistė Meškienė Aistė Meškienė 03. Nov 2015, 00:36 Zylutee

Sutinku, kad visiškai uždrausti negalima. Nes kalbant apie bet ką. Kuo labiau draudi, tuo labiau reikia ir norisi. 😉 svarbiausia surasti kompromisą

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 02. Nov 2015, 19:10

Puiku. O paskutinis sakinys pats geriausias! 😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 02. Nov 2015, 17:44

👍😀🌷