Baubliuose smagu ir mažiems, ir dideliems!

Baubliuose smagu ir mažiems, ir dideliems!

27. Aug 2012, 07:00 kodelcia kodelcia

Sveiki,

 

Vasara jau baigiasi nusinešdama kartu su savimi ir gražius, šiltus orus. Tačiau mes nenustygstame vietoje. Praeitą savaitgalį sulaukėme svečių, tad nusprendėme jiems ir sau suorganizuoti mažą ekskursiją po pirmąjį Lietuvos muziejų – Baublius.

 

Baubliai – tai žemaičių rašytojo Dionizo Poškos 1812 metais įsteigtas pirmasis muziejus Lietuvoje, esantis Šilalės  rajone, Bijotų kaime. Kaip tik šiemet šiam muziejui sukanka 200 metų.

 

Ta proga Baublių teritorija renovuota už Europos sąjungos skirtus pinigus ir atsinaujinę šiuo metu sulaukia kaip niekad itin gausaus lankytojų būrio.

 

 

Taigi su savo svečiais keliavome ir mes pasižvalgyti po garsiuosius Baublius. Kadangi esu buvusi Bijotuose prieš renovaciją, tai šįkart labai nustebino gražiai sutvarkyta aplinka: atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelė, išvalyti vandens telkiniai, iškloti pasivaikščiojimo takeliai, pristatyta suolelių poilsiui.

 

Pats muziejus – baubliai – namelis, padarytas iš didžiulio ąžuolo kamieno, kurį vos apglėbti gali dvylika susikibusių vyrų. Viduje laikomi D. Poškos surinkti senoviniai įrankiai, likę kai kurie asmeniniai daiktai.

 

Šalia didžiųjų baublių yra ir mažesnis – baubliukas. Jame laikoma, pasak legendos, tikra mamuto iltis. Abu pastatai saugomi nuo lietaus po stikliniu stogu.

 

 

Be baublių visai netoliese stovi ir didžiulis pastatas – buvusi mokykla. Pastatas taip pat renovuotas ir, berods,  artimiausiu metu ketinama atidaryti kažkokias liaudies amatų dirbtuvėles, kuriose vaikai ir kiti norintieji galėtų stebėti arba patys pasigaminti molio ir kitokių dirbinių.

 

 

Mažiems vaikučiams Bitojų baubliuose išties smagu, nes yra įrengtos specialiai vaikams sūpynės, laipynės ir čiuožyklėlė. Tad tėveliai drąsiai gali su savo mažaisiais keliauti aplankyti seniausio Lietuvos muziejaus.

 

 

Kiek tolėliau, paėjėjus takeliais aptikome ir Bijotų dvaro vandens malūną. Vaikučiai nustebę stebėjo, kaip iš lėto sukasi vandens malūno ratas. Vaikščiojo po akmenimis išgrįstą malūno kiemą.

 

 

Visiems įspūdžių išties buvo daug. Labai šauniai praleidome dieną. Mūsų svečiai taip pat džiaugėsi netikėtai atradę dar vieną gražų Lietuvos kampelį.