Darbas su individualios veiklos pažyma - kas žinotina?

Darbas su individualios veiklos pažyma - kas žinotina?

09. Oct 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Esu antrus metus vaiko priežiūros atostogose. Jos baigsis spalį. Į ankstesnį darbą sugrįžti nenoriu. Esu kūrybinės profesijos atstovė, tad nusprendžiau dirbti su individualios veiklos pažyma. Ar teisingai perskaičiau internete, jog dirbant pagal individualią veiklą, kad neprarasčiau metų darbo stažo, reikalingo būsimai pensijai sukaupti, per kalendorinius metus privalau uždirbti tam tikrą sumą pinigų. Kokia ji būtų? Koks šiuo atveju turėtų būti grynasis mėnesinis mano pelnas, atskaičius mokesčius? Apskritai kaip ir kur galėčiau pasitikrinti, koks mano darbo stažas? Dirbu nuo 20 metų. Šiuo metu man 36-eri. Iki išeidama auginti vaiko, dirbau pagal darbo sutartį, visą laiką buvau samdoma darbuotoja.

 Stažas pensijai  visiems yra skaičiuojamas vadovaujantis vienodu principu – vertinant, kokias pajamas, nuo kurių buvo mokamos valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos „Sodrai“, žmogus turėjo per 12 mėnesių. Jei per šį laikotarpį turėtos pajamos, nuo kurių mokėtos VSD įmokos, siekia 12 ir daugiau minimalių mėnesio algų (MMA), žmogus sukaupia 12 mėn. stažo, jei mažiau kaip 12 – sukaupiama proporcingai mažiau stažo.

 Kitaip tariant, norint sukaupti 12 mėnesių stažą per 12 mėnesių darbo pagal individualios veiklos pažymą reikia būti sumokėjus VSD įmokų (jos tokiu atveju mokamos nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų neatėmus PSD ir VSD įmokų) nuo ne mažesnės kaip 12 MMA (šiuo metu 12*380=4560 Eur) sumos.

 Kadangi dirbant pagal individualios veiklos pažymą VSD ir PSD įmokos mokamos nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų, norint sukaupti 12 mėn. stažą per šį laikotarpį žmogaus pajamos iš individualios veiklos per metus turėtų būti ne mažesnės kaip 4560*2=9120 Eur (tokiu atveju VSD ir PSD įmokas žmogus bus sumokėjęs nuo 4560 Eur [12*380=4560 Eur]). 

 Sukauptą stažą pensijai galima pasitikrinti net neišėjus iš namų. Tereikia naudojantis elektronine bankininkyste, elektroniniu parašu arba per Elektroninius valdžios vartus prisijungti prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui ir suformuoti stažo suvestinę.

Į klausimus atsakė „Sodra“ specialistai.

Jei jums taip pat kilo įvairių su darbu, įsidarbinimu, darbo teise ir kitokių aktualių su profesija ar profesiniu tobulėjimu susijusių klausimų, rašykite mums. Stengsimės padėti.


 20171008135409-21064.jpg