KLAUSK DULOS. Giedrė: "Svarbu neneigti savo emocijų"

KLAUSK DULOS. Giedrė: "Svarbu neneigti savo emocijų"

30. Apr 2014, 09:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Lygiai prieš mėnesį Lietuvoje oficialiai prisistatė pirmosios dulos. Dula vadinama moteris, teikianti pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo. Šiuo metu vyksta pirmieji dulų mokymai.

Juose dalyvauja daugiau nei 30 moterų iš visos Lietuvos. Pirmosios dulos įgyja psichologijos, anatomijos ir fiziologijos žinių bei įvairių praktinių įgūdžių.

Šiandien apie save ir savo patirtį pasakoja dviejų vaikų mama, besimokanti dula GIEDRĖ:

"Tuo metu mes gimėme abi"

Esu mama, auginu dvi dukras. Pirmoji pasaulį išvydo atlikus cezario pjūvį. Tai buvo netikėta patirtis, nes planavau gimdyti pati. Jaučiausi laiminga, kad tapau mama, kad turime dukrytę, tačiau kartu išgyvenau liūdesį, nusivylimą, jaučiau, kad iš esmės gimdymas (ir gimimas) turėtų būt kitoks.

Ir tai nebuvo išgalvotas ar „išorės“ paskatintas liūdesys, jis buvo kylantis iš vidaus, prigimtinis. Kiekviena moteris yra sutverta gimdyti. Tik, deja, ne visada tai pavyksta padaryti...

Mane nuramino antras gimdymas: pagimdžiau pati. Jam ruošiausi, ne tik mintimis, bet emociškai ir fiziškai. Ir kai atėjo antrosios dukros gimimo metas, mano kūnas žinojo, kaip tai padaryti. Tai buvo nuostabus jausmas. Pilnatvės jausmas. Tuo metu mes gimėme abi.

Gimimas ir gimdymas - ­ žmogaus gyvenimą stipriai paliečiantys, transformuojantys įvykiai. Tad, manau ir visa širdimi jaučiu, kad prasminga šiam Keliui skirti dėmesio, jam ruoštis ir su meile priimti tai, kas vyksta. Jokiu būdu nenuvertinu savo pirmosios gimdymo patirties. Ji man taip pat brangi. Labai svarbu neneigti savo emocijų, o joms atsiverti ir išgyventi.

Svarbiausia yra mokėti išklausyti

Per asmenines gimdymo patirtis atėjo suvokimas, jog gimdymas gali (ir turėtų) būti moteriškos jėgos ir išminties šaltinis. Augant dukroms, tarsi savaime atsirado vis daugiau draugių, pažįstamų moterų, kurios kreipdavosi su įvairiausiais klausimais apie nėštumą, gimdymą, apie žindymą.

Jų klausimai man atrodė labai svarbūs. Jos dalindavosi savo nerimais ir baimėmis. Natūraliai ateidavo žinojimas, kaip atsakyti, kaip nuraminti ar tiesiog išklausyti. Turbūt svarbiausia ir yra mokėti išklausyti, tarsi „sugerti“ nuogąstavimus ir išgirsti tikruosius lūkesčius. Padrąsinti įsiklausyti į save, savo vidų. Klausytis savo širdies ir kūno.

Supratau, kad besilaukiančioms kaip gryno oro ir saulės šviesos reikia besąlygiško supratimo ir palaikymo. Moteriškas palaikymas ir pagalba nėštumo metu – natūralūs ir  tikrai svarbūs.

Tad sužinojusi apie dulų mokymus, labai apsidžiaugiau. Jaučiuosi laiminga, eidama šiuo keliu, besimokydama, prisidėdama prie dulų atsiradimo Lietuvoje.

Pačių gražiausių pavasario žiedų visoms!

Giedrė

Viskas, ką norėjote žinoti apie dulas

Jei norite ko nors dulų paklausti, gal norite sužinoti plačiau apie jų mokymus, jų patirtį su nėštutėmis ir gimdyvėmis, rašykite drąsiai redakcija@mamyciuklubas.lt