Sveikos. Kartą užsinorėjau bandelių, prisėdau pasižvalgyti interneto platybėse ir - voila! Radau tai, ko norėjau. Receptas skamba įdomiai, suintrigavo.
Pastaruoju metu gaminti laiko buvo ne itin daug, tad tik atsiradus laisvai valandėlei, po gerai išlaikytos sesijos kibau prie puodų tiesiogine to žodžio prasme, tad dalinuosi savo atradimais, suradimais ir kitais paprastais pateikalų receptukais.
Šiuo kartu - Empanados. Tai Lotynų Amerikoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Filipinuose mėgstamas greito maisto patiekaliukas, paprastai, kaip rašo internetiniai šaltiniai, su jautienos, sūrio, pupelių, bulvių, žuvies ir t.t. įdaru. Man patiko todėl, kad galima improvizuoti, kaip tik nori, ir įdarą rinktis pagal save.
Reikės:
400 g miltų,
0,5 v. š. druskos (kadangi naudojau saldų įdarą, tai ir druskos dėjau tik žiupsnelį)
55 g atvėsinto (šalto) nesūdyto sviesto, supjaustyto 1 cm kubeliais,
2 didelių kiaušinių,
0,5 v. š. šampano acto (vaudojau paprastą),
90 ml šalto (ledinio) vandens.
Įdaras:
Obuoliai,
Cinamonas;
Cukrus.
Gaminimas: Į didelį dubenį persijoti miltus ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą trinti pirštais, kol tešla ims panašėti į didelius trupinius su nedideliais gabalėliais sviesto.
Išplakti vieną kiaušinį su actu, gerai sumaišyti su vandeniu ir supilti į miltų ir sviesto ruošinį. Gerai išmaišyti.
Išversti tešlą ant miltuoto stalo paviršiaus ir minkyti delnikauliais, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Iškočioti stačiakampį, perlenkti horizontaliai į tris dalis ir vertikaliai į tris dalis.
Gautą mažesnį stačiakampį suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaltai mažiausiai 1 val. (bet ne ilgiau nei 6 val, nes tešla pakeis spalvą).
Pasiruošti įdarą:
Obuolius supjaustyti, suberti į keptuvę, suberti cukrų, cinamoną ir kaitinti, kepinti, kol iš sirupo darysis karamelė. Įkaitinti orkaitę iki 200 C. Padalinti tešlą į 12 lygių dalių, plonai iškočioti apskritimą ~3 mm storio. Kad kraštai būtų dailesni, iš apskritimo išspausti gražų apskritimą su apversta lėkšte.
Į apskritimo centrą dėti įdaro tiek, kad iki apskritimo krašto dar liktų ~ 1,5 cm tešlos. Tešlos kraštus patepti antruoju išplaktu kiaušiniu, perlenkti apskritimą pusiau ir kraštus dailiai užspausti.
6. Patepti empanadas kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 min.
(šaltinis: http://kepejaibestabdziu.blogspot.com/2009/07/empanados.html)
Tad toks atradimukas. Skanu. Siūlau išbandyti ;)
Roberta
oho, idomu. turetu buti skanu 😀
gundanciai atrodo😀
Įdomu įdomu 👍
Skaniai atrodo 😀 ir pavadinimas idomus 😀