Esate labai geri tėvai? Atsisakykite 5 įpročių!

Esate labai geri tėvai? Atsisakykite 5 įpročių!

18. Aug 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Geri tėvai teisingai auklėja vaikus ir duoda jiems visa, kas yra geriausia. Jie suorganizuoja visą dienos režimą pagal tam tikrą logiką, reguliariai skaito knygas, vaikšto su vaikais lauke ir kvėpuoja grynu oru bent tris kartus per dieną, maitina vaikus tik naudingu ir sveiku maistu. Ir tai nuostabu!

Problema prasideda tada, kai mama ar tėtis save "graužia", kad nukrypo nuo sugalvoto plano ar režimo. Iš tiesų tėvai netampa blogais, jei namie ne visada ideali tvarka, o vaiko lėkštėje ne visada yra daržovių.

Štai 7 dalykai, kurių vertėtų geriems tėvams atsisakyti.

1.Kasdienės vandens procedūros

Jeigu vaikai nesivolioja purve, nėra prasmės juos fanatiškai prausti kasdien po kelis kartus. Žinoma, vasarą, kai vaikai žaidžia smėlyje, ant žolės, sušyla, prakaituoja ar naudoja apsauginį kremą nuo saulės - dušas ar vonia su muilu reikalingi. Bet šaltuoju metų vaiko oda vis labiau ima sausėti, tad ikimokyklinio amžiaus vaikui pakanka maudytis du tris kartus per savaitę vonioje. Apie higienines kasdienos procedūras mes čia nekalbame.

2. Miego ritualai

Verta atsisakyti kai kurių miego ritualų. Vaikai gali prisigalvoti, kad jūs prieš miegą ir dainą padainuotumėte, dar pažaistumėte žaidimą, gal pašoktumėte kartu, padėtumėte išvalyti dantis, kad susuktumėte į antklodę ypatingu būdu, apkabintumėte, pabučiuotumėte, leistumėte nueiti kelis kartus į tualetą, dar juk taip norisi atsigerti vandens.. Žinoma, vakariniai ritualai prieš miegą labai naudingi, tačiau be jokios sąžinės graužaties galite juos sutrumpinti.

3. Ekologiškai švarūs produktai

Ar jums nebūna, kai turite pasirinkti - pirkti vieną brangų ekologiškai išaugintą vaisių ar daržovę vaikui, ar geriau tų pačių vaisių ar daržovių kilogramą iš parduotuvės? Galiausiai padarote išvadą, kad geriau mažyliui valgyti kokias nors daržoves ar vaisius, nei nevalgyti nieko, jei šeimos biudžetas neleidžia kas mėnesį pirkti ekologiškai brangių produktų.

4. Būtinos daržovės mitybos racione 

Tėvai, kurie stengiasi įtikinti vaikus suvalgyti daržoves, neva po to gaus desertą, gana dažnai susiduria su protestu ir derybomis: kiek kąsnių reikia suvalgyti ar kiek kartų reikia atsikąsti, kad gautų apdvanojimą? Kankinančius ginčus lengvai nutrauksite, apskritai nesileisdami į derybas. Norint, kad vaikas valgytų daržoves ar vaisius, tiesiog juos pasiūlykite reguliariai kasdien, bet neįkyriai. Tegu jie būna ant stalo kartu su kitais sveikais patiekalais, kad vaikas turėtų pasirinkimą.

Atsakomybės pasiskirstymo principas veikia taip: tėvai siūlo, vaikas renkasi ir kažkuriuo momentu, kažkurią dieną jis užsinorės paraguti brokolio, ypač jei juos su pasimėgavimu valgo tėvai, juolab, kad alternatyvos greitu laiku nenusimato. Žinoma, patiekite maistą žaismingai - tai labiausiai suveikia!

5. Begalinė kantrybė

Iš gerų tėvų tikimasi, kad jie nesinervintų ir nepratrūktų bet kurią minutę. Tačiau vaikai neturi galvoti, kad mama ar tėtis šventi, niekada neklysta, visuomet turi kantrybės, nešaukia ir visuomet teisingai elgiasi. Vaikai turi suprasti, kad ir tėvai kartais gali netekti kantrybės ir vidinės pusiausvyros.

6. Idealiai švarūs namai

Nereikia motinystės sutapatinti su namų tvarkytoja. Vyresni vaikai ilgainiui supras, kad išmėtyti daiktai ar drabužiai patys į spintą nesusidėlios. Galima kelis kartus kasdien viską tvarkyti pačiai, bet geresnė išeitis - paprašyti vaikų susidėti daiktus į vietą. Vieną, antrą, trečią kartą ir ketvirtą kartą jau patys tvarkysis. Gera mama - tai ne mama, kuri nuolat tvarkosi namuose, valo dulkes ir išneša šiukšles.

7. Visi laisvadieniai su vaikais

Jei nusprendėte laisvą pusdienį skirti sau ir tik sau, tai nereiškia, kad padarėte kažką siaubingo. Nereikia galvoti, kad tėvai tampa blogais, jei vieną savaitgalio dieną ar kelias valandas skiria savo asmeniniams poreikiams ir pan.

Prisiminkime, laimingi tėvai - laimingi vaikai!

Su kuo visiškai nesutinkate? Padiskutuokime