Fizioterapija: šaltis ir šiluma moters sveikatai

Fizioterapija: šaltis ir šiluma moters sveikatai

08. Jan 2015, 16:51 InetaBu InetaBu

Fizioterapija - tai visų sutrikusių fiziologinių funkcijų skatinimas arba tikslingas jų gydymas gamtinėmis fizikinėmis priemonėmis. Tinkamos moterų ligoms priemonės yra balneoterapija (gydomasis purvas), masažas, gydomoji mankšta, hidroterapija, kitos vandens procedūros, termoterapija (gydymas šalčiu ar šiluma). Pastarąjį moterys gali taikyti pačios, tad aptarkime jį.

Hidroterapija ir termoterapija kartu labai stiprina sveikatą. Vanduo yra šilumos arba šalčio nešėjas, o vanduo ir šaltis arba vanduo ir šiluma - yra žmogaus organizmo dirgiklis. Organizmas reaguoja tiek į šiltą vonią, tiek į šaltą dušą, nes reauodamas į dirgiklį turi mobilizuoti gynybines jėgas. Šis veikias natūraliu būdu sureguliuoja sutrikusių organų ir sistemų funkcijas. Šilto ir šalto vandens naudojimas yra vadinamas reguliacine terapija. 

Šiluma intensyvina ne vien odos kraujotaką šilumos veikimo vietoje, taip pat veikiame ir po odos segmentais esantys vidaus organai. Šį efektą galima panaudoti dismenorėjos sukeltiems simptomams sušvelninti, pakanka kartas nuo karto apvynioti karšto vandens pripildytą puslę drėgnu lininiu rankšluosčiu ir tol jį laikyti, kol nepradės šalti.

Dar geriau veikia "Šieno žolių maišelis" (galima įsigyti vaistinėse). Šios šieno žolės ilgai laiko šilumą, jų eteriniai aliejai papildomai veikia odą, o šio dirginimo aidas pasiekia žmogaus organizmo vidų. Kalbant apie šį mišinį, gera tokio maišelio temperatūra yra tokai, kai prisilietus juo prie žando dar dar galima pakęsti. Maišelis apvyniojamas vilnone skarele ar flaneliniu rankšluosčiu, padedamas pilvo paačioje virš skaudamos vietos. Apsiklokite vilnone antklode ir pagulėkite apie 45-75 minutes. 

Šaltis gali veikti priešingai, gali sukelti kraujotakos sumažėjimą. Todėl šaltį galima naudoti labai stipriam mėnesinių kraujavimui (hipermenorėja) slopinti, pasidarant šaltą apklotą. 

Šaltas apklotas daromas taip: lininis rankšluostis suvilgomas šaltu vandeniu, išgręžiamas ir sulankstomas taip, kad dengtų pilvo apačią, ant jo uždėkite sausą didelį lininį rankšluostį, o ant viršaus vilnonę skarą. Po pusvalandžio nuiimkite, procedūrą kartokite kas antrą rytą.