Fotografijos patarimai: miesto fotografija (II dalis)

Fotografijos patarimai: miesto fotografija (II dalis)

17. Jun 2014, 09:45 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Nuolat bruzdantis miesto gyvenimas kupinas įdomių ir unikalių akimirkų, kurias smagu stebėti ir per fotoaparato objektyvą. Bet kokį vaizdą galima paversti gera nuotrauka, jei pasirinksite tinkamą laiką, kampą ir pasitelksite fantaziją. Fotoknygų gamintojas ZOOMBOOK dalinasi dar kelias fotografijos patarimais.

Palikite vietos nuotraukai apkirpti

Jeigu manote, kad norėsite nuotrauką vėliau apkirpti, kadruodami fotoaparato vaizdo ieškiklyje palikite erdvės aplink savo planuojamą kadrą. Toks žingsnis jums leis vėliau pašalinti nereikalingus elementus, pagerinti nuotraukos estetiką, ar pakeisti jos fokusavimo tašką.

Apkirpdami nuotrauką galite pakoreguoti jos kompoziciją, patraukti žiūrovo akį į kitą objektą – tai padaryti padės „trečdalių taisyklė“.

Atkreipkite dėmesį į apšvietimą

Vienas dažniausių fotografijos patarimų yra stengtis fotografuoti vadinamosiomis „auksinėmis valandomis“ – pirmą valandą po saulėtekio bei paskutinę valandą prieš saulėlydį. Tokiu metu apšvietimas yra itin dėkingas, kadangi nuotraukose geriau atsispindi šešėliai bei detalės. Rytais šviesa būna išsklaidyta, taigi dangus taip pat atrodo žymiai gražiau. Jeigu saulė jau aukštai danguje, stenkitės stovėti nugara į ją ir fotografuoti jos spindulių nutviekstą miestą.

„Mėlynoji valanda“ prieš saulėlydį, kuomet dangus yra sodriai mėlynas, padės jums įspūdingai įamžinti dirbtines miesto šviesas. Paeksperimentuokite su ilgo išlaikymo funkcija ir padarykite dinamiškų nuotraukų su šviesų ruožais, sekančiais paskui judančius automobilius. Ryškūs neoniniai ženklai ir dirbtinai apšviesti pastatai taip pat pakeis jus supančios šviesos atspalvius. Pasinaudokite tuo.

Skirtumai tarp objektų dydžių padės išryškinti jų proporcijas nuotraukoje. Dideliems miestams dažnai būdinga architektūros stilių įvairovė, skirtingos tekstūros bei spalvos, taigi atraskite kontrastus miestų aplinkose ir juos užfiksuokite. Paieškokite įdomių santykių tarp senų pastatų ir juos papildančios modernios architektūros ar šiuolaikinių elementų. Jeigu mėgstate niūresnes apleistų miesto vietų nuotraukas, fotografuokite ten, kur susilieja gamta ir seni pramonės objektai.

Įsigykite gerą objektyvą

Jeigu galite tai sau leisti, nusipirkite plačiakampį (wide-angle) bei priartinantį (zoom) objektyvus. Jie nėra pigūs, tačiau iškart pastebėsite geresnius rezultatus savo nuotraukose. Kita vertus, daug įdomių nuotraukų šiais laikais padaroma ir fotografuojant mobiliaisiais telefonais, o tuo galite įsitikinti peržiūrėję galybę „Instagram“ galerijų.

Taigi nenuleiskite rankų net jei jūsų biudžetas ribotas.


Šaltinis: www.zoombook.lt

SauleJakim SauleJakim 05. Dec 2018, 09:02

Man atrodo geriausi patarimai yra iš pirmų lūpų. Todėl fotografų blogai tikrai gali padėti, jei nori patobulinti savo fotografavimo techniką 😀 Pati rūpinuosi blogu ir kviečiu paskaityti http://vestuviupartneris.lt/skelb/13-Vestuviu-fotografai-Operatoriai

25. Nov 2015, 22:53

naudingi ir geri patarimai, šaunuoliai, mano mintis, patarimus galite irgi paskaityti www.fotogidas.lt tinklapio forume