Fotografuojame vaikus

Fotografuojame vaikus

24. Oct 2018, 16:56 Raudona braškė Raudona braškė

Atėjus niūriajam metų laikui, namuose vis atrandame naujos veiklos. Būtent panašią niūrią, kaip šiandien dieną, gimė mano hobis ir aistra fotografijai.
Kiekvienai mamai labai norisi įamžinti mažiausius savo vaiko pasiekimus. Galvytės pakėlimas, pirmieji žingsniai, mėnesiniai pokyčiai...juk taip smagu vėliau visas šias akimirkas vartyti albume gurkšnojant arbatą.
Fotografija mano hobis jau beveik 5 metai. Labiausiai mėgstu fotografuoti vaikučius. Nors ši sritis ir labai nelengva, o dažnai tenka paprakaituoti kaip nukasus pusę lauko bulvių :D, bet teikia ypač daug gerų emocijų.
Tad štai keletas patarimų mamoms, kurios namų sąlygomis nori padaryti kuo geresnį savo mažųjų kadrą:
1. Jei fotografuojate vaikučius namuose, kur nekoks apšvietimas, geriausia tai daryti prie natūralaus šviesos šaltinio. T.y. vaikutį pasukti veiduku į pvz.langą. Tuomet gražiai krintanti šviesa leis padaryti išties gerą ir kokybišką kadrą.
20181024162703-50319.jpg
2. Nusileiskite iki vaikučio lygio. T.y. fotografuojant vaikus reikėtų priklaupti ar netgi prigulti. Tuomet tikrai turėtų pasisekti pagauti vaiko akyčių žvilgesį, o vaikutis nuotraukoje išeis natūralių proporcijų (be neproporcingai didelės galvos ir pan.)
20181024162933-84214.jpg

3. Didžiausias įššūkis būna vaikučius nulaikyti vienoje vietoje tas tris sekundes per kurias jūs turėtumėte suspėti paspausti fotoaparato mygtuką :D Tai padaryti labiausiai padeda įvairų žaislai, knygelės, o geriausia vaikui dar nematyti daiktai. Kol jis juos smalsiai apžiūrinėja, galima padaryti itin natūralių ir linksmų kadrų.
20181024163221-84268.jpg

4. Visada fokusuokite į vaikučio akis (išskyrus tuos atvejus kai sąmoningai norite nuotraukoje išryškinti tam tikrą detalą). Taip taip, vaikučius pagauti ryškumo zonoje ypač nelengva užduotis, bet tikrai įmanoma :)
5. Žaiskite. Jei fotografuojate kūdikį - užsidėkite ryškią, žaismingą kepurę, iškiškite liežuvį, kalbinkite ir gaudykite vaikučio žvilgsnį barškučio skambesiu. Tiesa, kūdikius fotografuojant patartina vengti blykstės, kad nepažeisti akyčių, o ir ryškus šviesos blykstelėjimas gali išgazdinti vaikutį. Jei fotografuojate ant lovos, įvertinkite ar vieta saugi ir ar pasislinkęs ar versdamasis kūdikis nuo jos nenukris. Norint išvengti pašalinių buitinių daiktų nuotraukoje, galima naudoti širmą - išlygintą užtiesalą, medžiagos gabalą ar tiesiog platų šalį ar pledą. Fotografuojant pačius mažiausius patalpa turi būti tinkamai prišildyta, kitaip nuotraukoje vaikučio oda atrodys melsva, o ir pats kūdikėlis nesijaus komfortiškai, galiausiai ims pykti.
Jei fotografuojate vyresnį vaikutį, parūpinkite jam veiklos. Įprastai vaikai nemėgsta tiesiog sėdėti ir žiūrėti į objektyvą, tad 99 proc. stengsis sprukti iš jūsų paruoštos fotosesijos vietos :D
Savo sūnelį dažniausiai fotografuodavau po miego. Miego metu paruošdavau fotosesijos kampelį, išdėliodavau įvairių daiktų fotosesijai, tarp jų paslėpdavau pvz kokį jam dar nematytą ar senai pamirštą žaisliuką. Nubudus iš miegų ir pamačius kaip jam atrodydavo 'žaidimų kampelį' išeidavo puikūs ir natūraliai emocingi kadrai.
20181024165605-98067.jpg
Tiesos gan žinomos, bet tikiuosi kad jos bent kažkiek pagelbės lengviau ir kokybiškiau įamžinti savo mažųjų augimą ir tobulėjimą. Gerų kadrų ;)