Gera savijauta susijusi su sveika oda: tyrimų rezultatai

Gera savijauta susijusi su sveika oda: tyrimų rezultatai

16. Aug 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Atliktas tyrimas parodė - Lietuvos moterų savijautą lemia odos būklė. Net 85 proc. Lietuvos moterų pripažįsta, kad odos būklė turi įtakos gerai savijautai. Tai paaiškėjo atlikus Lietuvos moterų apklausą, siekiant išsiaiškinti, kiek laiko moterys skiria odos priežiūrai.

Štai kokie rezultatai:

  • Daugiau nei pusė (60 proc.) dailiosios lyties atstovių tam kasdien skiria iki 15 minučių;
  • 29 procentų moterų skiria iki 30 minučių;
  • 6 procentai visų apklaustųjų – nuo pusvalandžio iki 2 valandų;
  • 5 procentai lietuvių teigia nesirūpinančios savo oda.

„Netikėta, kad nemaža dalis moterų odos priežiūrai iš viso neskiria laiko. Sveika oda ne tik mus puošia, bet ir saugo organizmą nuo toksinų, bakterijų, pavojingų saulės spindulių ir kitų pavojingų veiksnių. Todėl nuolatinė odos priežiūra, drėkinimas bei apsauga nuo žalingo išorės poveikio turėtų tapti kiekvieno iš mūsų kasdieniu įpročiu, be jokių pasiteisinimų dėl laiko stokos ar šių procedūrų nemėgimo“, ‒ tyrimo, kurį atliko rinkos tyrimų agentūra RAIT „Sveikos odos laboratorijos Physiogel“ užsakymu, rezultatus komentuoja gydytoja dermatologė dr. Rūta Gancevičienė.

Moterų nuomone, labiausiai odai kenkia netinkama mityba, stresas bei sausas oras. Greta kitų odai kenkiančių veiksnių respondentės įvardijo netinkamų kremų ir losjonų poveikį minėjo, šaltį, odos susirgimus bei intensyvų saulės poveikį.

„Odos sveikatai ir grožiui įtaką daro daugelis veiksnių. Nuolatinis stresas ir pervargimas, neišsimiegojimas, neteisingos alinančios dietos ir nepilnavertė mityba, kai kurių vaistų vartojimas, kitos lydinčios organizmo ligos, žalingi įpročiai, ypač rūkymas, mėgavimasis saulės spinduliais, aplinkos užterštumas, net darbo pobūdis ir aplinka namuose  - visa tai veikia odą, tad ją būtina saugoti ir tinkamai prižiūrėti. Minimaliai odos priežiūrai nereikia daug laiko. Svarbiausia žinoti, kaip tai daryti ir kokius odos priežiūros produktus pasirinkti“, ‒ teigia dr. R. Gancevičienė.

Tyrimo duomenimis, svarbiausi kriterijai renkantis odos priežiūros priemones yra kaina, žinomas ir patikimas gamintojas bei produkto ekologiškumas. Kiek rečiau respondentės minėjo tokius kriterijus kaip natūralūs aliejai produkto sudėtyje, parabenų bei emulsiklių nebuvimą, produkto pakuotę.

Susidūrusios su odos problemomis, moterys labiausiai linkusios kreiptis į specialistus – dermatologus, kosmetologus ir vaistininkus. Antras pagal populiarumą informacijos šaltinis – internetas, o trečias – konsultacijos su draugėmis.

Kokiai kategorijai moterų priklausote Jūs? Kiek laiko skiriate odai kiekvieną dieną?