Gimdos kaklelio vėžys: ką apie jį žinai Tu?

Gimdos kaklelio vėžys: ką apie jį žinai Tu?

25. Jan 2012, 07:00

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras artėjant Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitei, kuri kasmet minima sausio pabaigoje, kviečia atkreipti dėmesį į šią daugybę moterų gyvybių nusinešančią ligą.

 

Kasmet mūsų šalyje ši onkologinė liga nustatoma daugiau nei 500 moterų. Kas antra jų miršta. Dauguma jų nežino, kad ligą sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuris plinta per lyties organų odos ar gleivinių sąlytį. Tačiau gimdos kaklelio vėžio galima išvengti: išsitirti dėl ŽPV, pasiskiepyti ir reguliariai atlikti gimdos kaklelio citologinį tyrimą bei naudoti prezervatyvus užsikrėtimo rizikai sumažinti.

 

Nežino, kad yra užsikrėtę

 

Iš daugiau kaip 100 ŽPV tipų apie 40 gali pažeisti tiek vyrų, tiek moterų lytinių organų gleivinę, taip pat išeinamosios angos, burnos ir gerklės gleivinę. Dauguma žmonių nežino, kad yra užsikėtę ŽPV, nejaučia jokių negalavimų ir infekcijos požymių. ŽPV dažniausiai užsikrečiama vaginalinių ar analinių lytinių santykių metu, ir net tuomet, kai nėra jokių infekcijos požymių. Labai retai motina gali užkrėsti gimdymo metu savo kūdikį.



ŽPV skirstomi į aukštos, vidutinės ir žemos rizikos virusus pagal jų gebėjimą sukelti vėžinius pakitimus. Žemos rizikos virusai sukelia lyties organų karpas, dažniausiai nelydimas jokių pojūčių, kartais užsikrėtusieji skundžiasi niežėjimu, deginimu, skausmu ar kraujavimu. Aukštos rizikos ŽPV sukelia gimdos kaklelio vėžį. Rečiau tie patys viruso tipai gali sukelti vulvos, varpos, išangės, burnos gleivinės vėžinius susirgimus.

Ligos prevencija – reguliari patikra

 

Tyrimai rodo, kad ŽPV randamas nuo 90 iki 100 proc. moterų, sergančių gimdos kaklelio vėžiu, ir tik 5-20 proc. sveikų moterų organizmuose. Mūsų šalyje miršta beveik kas antra šia liga susirgusi gyventoja. Daugelį jų būtų galima išgelbėti, jei tik jos suskubtų pasitikrinti – išsitirti dėl ŽPV ir atliktų citologinį gimdos kaklelio tyrimą. Tai kol kas efektyviausias būdas nustatyti gimdos kaklelio ikivėžines būkles ir jas nustačius atitinkamai gydyti.

ŽPV tyrimas kaip ir citologinis gimdos kaklelio tyrimas atliekamas ginekologo konsultacijos metu paėmus tepinėlį. ŽPV tyrimas parodo, kokiomis viruso atmainomis yra užsikrėtusi pacientė.

Citologinis gimdos kaklelio tyrimas parodo, ar nėra pakitusių ląstelių, kurios vėliau gali išsivystyti į vėžį. Sutrumpintai šis tyrimas vadinamas PAP testu, PAP tepinėliu. Šį tyrimą valstybinė profilaktinė programa 25–60 metų moterims finansuoja kartą per trejus metus. Tačiau citologinį gimdos kaklelio tyrimą reikėtų atlikti kasmet. Gimdos kaklelio vėžio išsivystymo rizika yra nedidelė, jei laiku diagnozuojami ir gydomi gimdos kaklelio ikivėžiniai pakitimai.

Mergaites saugo skiepai

 

Kita veiksminga ŽPV profilaktikos priemonė – vakcina. Tyrimų duomenimis, 9-12 metų amžiaus neturėjusių lytinių santykių mergaičių vakcinacija nuo ŽPV gimdos kaklelio vėžio išsivystymo riziką gali sumažinti net 93 proc. Pasiskiepijusios merginos ir moterys įgyja imunitetą keturioms žmogaus papilomos viruso (ŽPV) atmainoms, kurios sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio bei 90 proc. lytinių organų karpų atvejų. Vis dėlto, vakcinos neapsaugo nuo kitų ŽPV tipų sukelto vėžio, todėl ir paskiepijusios moterys turi reguliariai atlikti PAP testą.


Skiepijiimas nuo ŽPV kartu su citologiniu gimdos kaklelio tyrimu ir saugesni lytiniai santykiai (vienas, ištikimas ir neužsikrėtęs lytiškai plintančiomis infekcijomis partneris, nepastovių lytinių partnerių skaičiaus mažinimas, teisingas ir pastovus prezervatyvų naudojimas) yra efektyviausios priemonės, padedančios išvengti gimdos kaklelio vėžio.

 

Nuotraukoje - gimdos kaklelio vėžio prevencijos simbolis – segė „Išminties perlas“

 

www.ulac.lt

                                                                                                                                                                                                            

25. Jan 2012, 16:52

as jau antra karta tikrinuosi po puses metu patikros.buvo ikiveziniai pakitimai,tai siuo metu laukiu tyrimu rezultatu.tikiuosi,jog pakitimai isnyko savaime...😀nuosirdziai patariu visoms pasitikrinti.tuo labiau,kad tai yra nemokama!😀

25. Jan 2012, 13:32

pirmadieni skambinsiuosi

25. Jan 2012, 10:50

pas mus poliklinikoj dare gimdos kaklelio vezio tyrimus nemokamai todel ginekologe liepe butinai ateiti pasidaryti,na atsakymas neigiamas todel kolkas galiu ramiai gyventi,😀