Godos blogas: kiek turi tvarkytis vaikai?

Godos blogas: kiek turi tvarkytis vaikai?

30. Mar 2017, 10:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Aš turbūt mažiausiai kartą per savaitę noriu pasiimti diiiiidelį didelį maišą ir sudėti pusę vaikų kambario. Ne, gal visą. Ir dar prasisukčiau pro vyro daiktus... Suprantu, kad auginant tris vaikus ne per daug erdviame bute, neturint rūsio ir paslaptingų sandėliukų, didelės tvarkos tikėtis neverta, bet vis tiek... 

Todėl pradėjau domėtis, kiek kaip kodėl vaikai turi tvarkytis. Kaip juos paskatinti tai daryti? Ar išvis reik tvarkytis? Esu dalyvavusi Austėjos Landsbergienės paskaitoje, kurioje ji teigia, kad vaiko kambarys yra visiška vaiko erdvė į kurią negalima kištis. Jeigu jie norės viską nudažyti juodai - jie tai gali daryti. Jeigu nesitvarko - patys nieko neras. Kokį mėnesį vadovaujuosi tuo principu, bet vėliau - NEBEGALIU! Kilimas nuklotas popieriaus ir kūrybinių pasekmių skiautėmis, plastilino atidarytos dėžutės laukia visiško sudžiūvimo, o ant kėdžių sukarstyti lėlių ir jų drabužiai taip, kad nebeatskiri kur kurių. 

Žinoma, kai tokia „tvarka“, žaisti kambaryje nebesinori, todėl netvarka sėlina toliau - braunasi į mūsų miegamąjį, bando okupuoti laiptus ir atšliaužia net iki svetainės. Neeeeee! 

Aišku, per netvarką nematyti nė vieno žaislo, todėl jie guli užmiršti. 

Anksčiau galvojau, kad mano mažylės (taip, taip, joms „tik“ 2-5-8 metai) sugeba tik lėlėmis pasirūpinti, šakutę pasiimti, puodelį nuo stalo nusinešti, bet pasirodo tai netiesa. Ir dar kas įdomiau - moksliniai tyrimai rodo, kad tvarkymosi įpročių ugdymas labai svarbus suaugus - žmonės ne tik geriau sprendžia problemas, siekia tikslų, bet ir apskritai yra laimingesni. Be to - griežtai draudžiama vaikams mokėti už namų ūkio ruošos darbus (na, nebent tai papildomas darbas).

O M(y) G(od)

Tai įkvėpiau, atsisiunčiau net keletą programėlių, kur įrašai kiek ir kokių namų ruošos darbų kiekviena turi padaryti. Dar padariau sąrašiuką, kad būtų aišku, kiek kuri sugeba. Ir pradėjom!

20170329142524-20351.jpg

Ir po viso šio tyrimo ir planų paaiškėjo pagrindinis dalykas: tvarkymasis yra išmokstamas. Todėl turiu ne aiškinti „kodėl jūs ir vėl nepadedate ir nesusitvarkote daiktų“, bet aiškinti, padėti, kodėl tvarkytis reikia ir kaip tai daryti geriausiai. 

Ufff... niekad nebūčiau pagalvojusi, kad tvarkymasis irgi mokslas!

Na, o pabaigai, paskutinis „išminties perliukas“ :)

20170329142734-67242.jpg

saisai saisai 30. Mar 2017, 10:59

Tiesa iki paskutinio kablelio 😀