Gyvenimas Vokietijoje: sveikata

Gyvenimas Vokietijoje: sveikata

07. Oct 2017, 17:27 ausryte12 ausryte12

Tikriausiai sutiksite, jog sergantys vaikai - nemenkas iššūkis tėveliams! Ne vien dėl to, kad Jūsų vaikui kažką skauda ir galbūt jis dar per mažas, kad pasakytų, ką konkrečiai, bet ir dėl to, kaip reikės pasakyti šefui, jog vėl reikalingas biuletenis, dėl to, jog vėl bus patiriamos išlaidos vaistų įsigijimui ir t.t. Sąrašas nesibaigiantis.

Gyvendami Vokietijoje pastebėjome, jog vokiečių vaikai daug rečiau serga! Sakau tai tvirtai, nes pati dirbu ugdymo įstaigoje ir matau realią situaciją. Klausimas - kodėl rečiau? Tam manau yra keletas priežasčių, tokių kaip - vaikų užgrūdinimas, didesnis šviežių vaisių ir daržovių vartojimas, palankesnės oro sąlygos (pietų Bavarijoje oras sausenis ir žymiai duagiau saulėtų dienų nei Lietuvoje) ir kt. Kaip gi tie vaikai gūdinami? O gi labai paprastai. Kuomet pamačiau, kaip vokiečių vaikai rudenį ir ankstyvą pavasarį vaikšto "nuogais" kaklais, patikėkit, galvojau tų vaikų mamos - neatsakingos, neprižiūri, nesirūpina savo vaikais. Tačiau šiai dienai nuomonę šiuo klausimu pakeičiau. Manau, kad tai viena pagrindinių grūdinimo dalių. Pastaruoju metu stengiuosi, kad ir mano vaikai nebūtų per daug prirengti. Manau sutiksite, jog yra žymiai geriau, kai vaikas peršala, o ne perkaista.

Jei jau atsitinka, kad vaikas suserga, kreipiesi pas vaikų daktarą. Jei vaikas rimtai suserga, gali pas gydytoją papulti tą pačią dieną. Visuomet priims. Tačiau visuomet, jei ir esi iš anksto sutartą laiką, jei jo ir neturi, būk pasiruošęs laukti. Ypač jei tai ligų sezono metas. Tačiau laukdami vaikai nenuobodžiauja, nes pas gydytojus yra nuostabūs laukimo kambariukai, pilni žaislų. Kartais pasijunti atėjęs ne pas gydytoją, bet į kokį žaidimų kambarį. Vaikams tai buvo naujiena ir žinoma labai smagu ir nenuobodu laukti!

Sveikatos draudimo kortelės. Kiekvienas apdraustasis (tiek suaugęs tiek vaikas) turi įsigyti sveikatos draudimo kortelę, kurią eidamas pas gydytoją turi pateikti. Be jos gydymo paslaugos nesuteikiamos. Būna kartais, kad pamiršti, tačiau ne bėda, gali ją atveši kitą dieną važiuodamas pro šalį.

Vaistai. Nenustebkite, jei net ir tokį vaistą kaip jūros vanduo gausite pagal receptą. Vokietijoje visi vaistai vaikams yra nemokami! Tikras gėris tėvelių piniginėms! Kartais tenka už kai kuriuos vaistukus primokėti po 1 Eu ar 1.5 Eu, bet tai palyginus niekis.

Nustatytas leistinas sirgimo dienų skaičius! Šis dalykas buvo pats netikėčiausias ir net gi sakyčiau šiek tek šokiravo. Kaip tą suprasti? Kiekvienam vaikui (jei turi 2 vaikus) per kalendorinius metus "galima sirgti" max 20 dienų. Už tiek dienų ligonių kasos moka už biuletenį. Matematika tokia: jei turi du vaikus, iš viso būtų 40 dienų per metus. Tačiau jei turi 3 ir daugiau vaikų, per metu maksimalus dienų skaičius būtų 50. Ir tai yra riba. Jei tavo vaikai serga daugiau nei 50 dienų bendrai sudėjus, turi ieškoti kitų būdų, kas prižiūrės vaikus. Kadangi mūsų vaikai Lietuvoje tikrai nemažai sirgdavo, iš pradžių galvojome, kad neįtilspime į šiuos rėmus. Kol kas dar įtelpame, bet jau prasidėjo ligų sezonas, žiūrėsime, kaip bus toliau. 

Dantų priežiūra. Negaliu nepaminėti dantų priežiūros klausimo Vokietijoje. Čia burnos higiena aktuali jau nuo pat vaiko gimimo. Tik išdygus pirmiesiems dantukams, juos gydytojai pataria valyti su skudurėliu vėliau pereinant prie šepetukų ir pan. Nuo tam tikro amžiaus per paštą (iš ligonių kasų) kiekvienam  vaikui pareina laiškelis su priminimu, jog nuo atitinkamo mėnesio jau reikia reguliariai lankytis pas dantų gydytoją ir tikrintis dantukus.Vėliau darželyje ir mokykloje vaikams taip pat kalba apie dantukų priežiūra, ateina tetos gydytojos, kurios pakalba, kaip tinkamai reikia prižiūrėti dantukus vaikai gauna dovanėlių - dantų pastos, po dantų šepetuką, puodelį skalauti burnai. 

Norėčiau pasidalinti mūsų asmenine patirtimi dantų gydymo klausimu. Tik atvykus į Vokietiją ir apsilankius pas dantų gydytoją (6-mečiui suskaudus dantį), buvo konstatuota, jog mūsų vaiko dantų būklė yra labai prasta. Rezultatas toks - praeitą gruodį narkozės pagalba buvo išrauti 6 dantys !!! Kariesas buvo sugadinęs dantukus taip, kad pasak gydytojų, nebuvo kitos išeities, kaip tik juos visus pašalinti. Taigi 6 išrauti dantys, dar ant 4 uždėtos sidabrinės karūnėlės, kad kariesas neplistų ant sveikų dantų. Noriu paminėti, kad gyvenant Lietuvoje pas dantų gydytoją vaikas lankydavosi reguliariai nuo pat kokių 3 metukų (nuo 3- iki 5 kartų per metus). Manau, kad labiausiai prastų dantų būklę lėmė genetika ir nepakankama priežiūra. 

Štai tiek trumpai apie pagrindinius dalykus, susijusius su sveikatos sistema.