Gyvenimas Vokietijoje: vaikų darželiai

Gyvenimas Vokietijoje: vaikų darželiai

24. Oct 2017, 18:16 ausryte12 ausryte12

Sveiki,

grįžtu su pasakojimais apie Vokietiją. Tikriausiai daugiausiai stebinančių dalykų ir daugiausiai skirtumų lyginant su Lietuva pastebėjome susidūrę su vaikų darželiais. 

Kadangi prieš metus laiko abu sūnūs dar buvo darželinio amžiaus - vyresnėlis priešmokyklinukas, mažasis tik suėjęs dviejų, todėl darželis mums buvo būtinas. Šiai dienai suprantu, jog praeitą vasarą mums labai pasisekė, nes į Vokietiją atvykę vasaros pabaigoje, nuo rugsėjo abu vaikai gavo vietas į vieną iš 5 mūsų miestelyje esančių vaikų darželių. Visuose kituose jau nebuvo vietų. Čia pietų Vokietijoje, kaip ir Lietuvoje, norintys lankyti draželius turi užsirašyti į eilę. Gal sąrašai ir nėra tokie ilgi kaip Lietuvoje, bet palaukti tenka. 

Taigi kalbant apie mūsų patirtį, kokie skirtumai nustebino. Visų pirma:

  •  darbo laikas. Pavyzdžiui darželis, į kurį keliavo mūsų vaikai dirbo taip - dvi dienas nuo 7.00 iki 14 val, dvi dienas iki 16val, ir dar vieną dieną iki 15.30 val. Kiti miestelyje veikiantys darželiai užsidaro 14.00 val. arba 16.30. Penktadieniais visi darželiai dirba tik iki 14val. Galite įsivaizduoti, koks turi būti mamyčių ir tėvelių lankstus darbo grafikas. Bet čia turbūt nerasite nei vienos mamos, kuri dirbtų visą darbo dieną. Taip jau sutvarkyta sistema, kad eidamas darbintis, visuomet tavęs paklaus, kiek valandų gali dirbti, arba jau bus nurodyta skelbime, kiek valandų būsi įdarbintas. Čia tokių sąvokų kaip pilnas ar pusė etato nėra, čia yra svarbus valandų skaičius. Kaip jau teko pastebėti, pilną darbo dieną gali dirbti tos, kurios dar neturi vaikų, arba jau juos užauginusios.
  • Grupių skaičius. Šiame regione, kuriame gyvename, darželiai nėra dideli - 3 ar 4 grupės. Dauguma darželių yra katalikiški. 3 iš minėtų 5 darželių yra, kaip aš sakau, po "bažnyčios stogu", t.y įkūrėjas bažnyčia.  Juose ugdomos katalikiškos vertybės, vyksta daug švenčių bažnyčioje, kuriai priklauso darželis. Aš pati tokiame darželyje ir dirbu. Beje tie, kas sužino, jog Lietuvoje yra romų katalikų tikėjimas, ganėtinai nusistebi, nes jie Lietuvą sutapatina su Rusija. Kuo mažesnis darželis tuo viskas paprasčiau ir žinoma jaukiau. Vienas darželis, kaip viena didelė šeima.
  • Pietų miego nebuvimas.  Kaip jau ir minėjau darželiai dirba pakankamai trumpai, todėl ir pietų miego juose tiesiog nėra. Žinoma būna, jog mažesnieji vaikučiai užmiega, bet grupėse būna po nedidelę vaikišką sofą, ant kurios jie gali pasnausti. Tai kartais pasitaiko mažųjų grupėse.
  • Pusryčiai ir pietūs. Pusryčius vaikai nešasi į dėžutes iš namų.  Pietus, jei vaikas lieka ilgiau nei iki 13val., tėveliai gali užsakyti arba valgyti tai, kas lieka nuo pusryčių dėžutėje. Čia tėvelių teisė nuspręsti, ar tavo vaikui reikalingi pietūs ar ne. Mūsų didysis valgydavo, mažasis ne, nes jis yra labai "mažo valgymo", todėl jam pilnai pakakdavo atsinešto maisto. Dar įdomu tai, jog darželiuose pietūs neruošiami. Maistą pristato firmos, kurios tuo užsiima. Būna sudarytos sutartys. Kiekvieną dieną iki 13val. maistas būna pristatomas į darželius (penktadieniais pietų nebūna).
  • Darželio mokestis. Ugdymas + mokestis už maistą (arba ne). Skirtingai nei Lietuvoje, čia didžiąją dalį mokesčio sudaro mokestis už ugdymą ir tai dar priklauso, kiek valandų vaikas praleidžia darželyje. Mūsų mažasis praleidžia 7 val. ir kaina yra 110 eu mėnesiui. Jei valgytų, dar prisidėtų apie 50 Eu. Priešmokyklinukams mokesčio už ugdymą nėra. Tai mus pernai nudžiugino. Žinoma, nepasiturinčios šeimos gauna lengvatas, dalį mokesčio perima socialinių reikalų skyriai, tačiau tokių šeimų čia yra nedaug.

Šie išvardinti skirtumai mus pernai labai nustebino, bet šiai dienai jau nebestebina, pripratome. Atrodo taip ir turi būti. Jau nesistebiu, jog dauguma mamų dirba tik pusę darbo dienos ar net mažiau, todėl kitą pusę gali prabūti su vaikais, skirti jiems daugiau dėmesio. Vertinu tai labai teigiamai. 

Todėl, kas į Vokietiją vyks su ikimokyklinio amžiaus vaikučiais, atkreipkite į tai dėmesį. Aš vykdama į Vokietiją, to nežinojau. 

Na ir pabaigai įdedu keletą nuotraukų iš darželio, kuriame pati dirbu.

20171024175155-10376.jpg

Šioje nuotraukoje vaizduojamas pasaulis, tai yra šių metų mūsų tema. Ir aplinkui visi šios grupės vaikučiai. Vaikai patys piešė save. Pasaulis padarytas auklėtojų rankomis ant medžiagos. Ši erdvė įsivardina kaip maldelių erdvė arba kampas. Dėl to kabo Jėzus, šalia biblija.

 

20171024175240-60138.jpg

Čia matosi ryto rato kampas ir tuo pačiu statinių kampas. Šių suolų stalčiai pilni lego kaladėlių. Ši erdvė yra vaikų labai mėgiama, o  ypač berniukų.

20171024175434-58283.jpg

Vienas iš žaidimų kampelių. Apačioje - lelių kampelis, virtuvėlė, viršuje - vaikai gali statyti, konstruoti.

20171024180803-55063.jpg