Higieniniai įklotai: kodėl svarbu rinktis, alternatyvos ir konkursas

Higieniniai įklotai: kodėl svarbu rinktis, alternatyvos ir konkursas

09. Jul 2014, 10:58 zvirblislaura zvirblislaura

Nors MK redaktorė Goda pavasarį rašė šia tema, pasitarusios su kolegėmis Baltijos aplinkos forume, nesprendėme skirti higieninių paketų sudėčiai didesnį dėmesį. Pridedu kolegės Godos rengtą straipsniuką ir kviečiu dalyvauti konkurse, mūsų Facebook paskyroje https://www.facebook.com/notes/pagalvok-kai-perki/subtiliai-moteri%C5%A1kas-konkursas/565515863558979. Galite laimėti alternatyvių plastikiniams higieniniams paketams priemonių ir jas išbandyti :) 

„Aromatiniai įklotai“, „neutralizuoja kvapą per sekundę“, „ypač balti ir maloniai priglundantys“ – taip higieninių įklotų ir tamponų gamintojai mus vilioja rinktis jų produkciją. Ar stiprus kvapas ir ryški spalva tikrai reiškia švarą? Ar kada susimąstėte, kaip kuriama švaros iliuzija veikia mūsų sveikatą?

Kvapiosios medžiagos, pesticidų likučiai, dioksinai ir furanai – tai keletas chemikalų grupių, kurios gali būti sudedamomiomis higieninių įklotų dalimis. Šios medžiagos gali sukelti bėrimą, niežulį ir būti toksiškos žmogaus organizmui. Anot Lietuvos ginekologų, higieniniai įklotai, taip pat didina grybelių makšties išskyrose tikimybę.

 

 

Kokios yra sveikatai ir aplinkai palankesnės alternatyvos?

Siūlome rinktis higienos priemones, kurios yra nebalintos, neturi chloro ir kvapiųjų medžiagų. Lietuvoje taip pat galite įsigyti ekologiškų higieninių gaminių, pvz., „Natracare“. Gal verta išbandyti ir daugkartinio naudojimo įklotus, pavyzdžiui, „Imse Vimse“, kurie pagaminti iš ekologiškos medvilnės? Jų, beje, galima įsigyti kai kuriose ekologinių prekių parduotuvėse Lietuvoje. Arba galima pasisiūti pačiai.

Patikėkite, pradėjusios naudoti ekologiškus higininius įklotus, tikrai pajusite skirtumą! 

Jei turite klausimų, komentarų – visada laukiame!

Šaltiniai: 

  • Daiva Vaitkienė , Rūta Nadišauskienė, KMU Ginekologijos ir akušerijos klinika,„Makšties mikrofloros įpatumai ir mažojo dubens uždegimai: Makšties ir gimdoskaklelio uždegimai (II)“, „Lietuvos akušerijos ir ginekologijos"  žurnalas, 2002 m. rugsėjis, tomas V, Nr. 3.
  • DeVito, MJ and Schecter, A.(2002) Exposure assessment to dioxins from the use of tampons anddiapers. EnvironmentalHealth Perspectives, Vol. 110, No. 1, pp:23–8.Jan. 2002
  • Archer JC., Mabry-Smith R.,Shojaee S., Threet J., Eckert JJ. and Litman VE. (2005) Dioxin and Furan LevelsFound in Tampons. Journal ofWomen’s Health. Vol. 14, No. 4. 2005.
  • Nuotraukos šaltinis: www.rodalenews.com
Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 09. Jul 2014, 14:46

Ačiū už "moksliškesnius" ir išsamesnius paaiškinimus!!! Tikrai reikia apie tai kalbėti kuo daugiau.