Intymaus gyvenimo problemos nėštumo metu

Intymaus gyvenimo problemos nėštumo metu

19. Apr 2013, 07:30


Šį kartą šiek tiek „sausos“ informacijos apie besilaukiančiųjų seksualines problemas.

 

Gydytojai tikina, jog esant normaliai nėštumo eigai, fiziologinių priežasčių riboti lytinius santykius nėra. Nors seksas nėštumo metu saugus, ne visos nėštukės nori juo užsiimti. Daugelis pastebi, kad seksualinio artumo poreikis nėštumo eigoje kinta.

 

Pirmasis nėštumo trimestras

 

Pirmojo nėštumo trimestro metu moters seksualinis aktyvumas nesikeičia arba šiek tiek sumažėja. Nedidelė būsimųjų mamyčių dalis paste­bi, jog lytinis potraukis smarkiai padidėja. Taip gali atsitikti dėl hormonų svyravimo.

 

Fiziologiniai pokyčiai:

 

1. Prasta savijauta. Pirmuoju nėštumo trimestru neretai jaučiamas pykinimas bei nuovargis mažina seksualinį aktyvumą.

 

2. Jautrios krūtys. Pastojus krūtys tampa jautresnės. Vienoms moterims tai sukelia skausmą, kitoms –  didesnį malonumą.

 

3. Nėštumo patologija. Dėl kraujavimo, gresiančio persileidimo, esant placentos pirmeigai, gimdos kaklelio nepakankamumui, infekcijos rizikai ar kitokiai akušerinei patologijai, gydytojai gali rekomenduoti atsisakyti vaginalinių santykių viso nėštumo metu. Šiuo atveju porai vertėtų pasidomėti kitomis priimtinomis intymių santykių formomis, pavyzdžiui, petingu ar oraliniu seksu.

 

Emociniai pokyčiai:

 

1. Baimė sužaloti vaisių ar sukelti persileidimą.

Ši baimė dažnai kamuoja tiek besilaukiančias moteris, tiek jų antrąsias puses. Be to, vyrai kartais bijo sužeisti ir savo partnerę. Esant normaliai nėštumo eigai, dėl to neverta jaudintis. Mokslo įrodyta, kad lytiniai santykiai bei orgazmas netraumuoja vaisiaus, nesukelia persileidimo ar priešlaikinio gimdymo. Tačiau vieną dalyką reikia įsidėmėti! Porai užsiimant oraliniu seksu, negalima pūsti oro į moters makštį. Tai gali sukelti oro emboliją – mirtinai pavojingą motinai ir vaikui.   

 

2. Pasikeitęs savęs suvokimas.

Lytinį potraukį gali slopinti tai, kad nėščioji pradeda save suvokti ne tik kaip moterį, bet ir kaip motiną. Kai kurioms nėštukėms motinystė ir seksualumas atrodo sunkiai suderinami dalykai.

 

3. Įsitikinimai ir aplinka.

Visuomenėje yra nemažai tabu, kurie gali mažinti seksualinį potraukį ir pasitenkinimą nėštumo metu. Kai kurios moterys įsitikinusios, kad bet koks seksas nėštumo metu, juolab oralinis ar analinis, yra nepriimtinas. Kartais nėštukės gali tiesiog nesijausti seksualia, o ir kai kuriems vyrams sudėtinga suderinti nėščiosios kūną su seksualios moters įvaizdžiu.

 

Antrasis nėštumo trimestras


Antrasis nėštumo trimestras fiziologine prasme moteriai gali būti padidėjusio seksualinio aktyvumo, geismo ir pasitenkinimo metas. Tačiau esti nemažai faktorių, kurie mažina seksualinį potraukį. 

 

Fiziologiniai pokyčiai:

 

1. Lengviau pažeidžiami kūno audiniai.

Kinta moters organizmas, kūno audiniai tampa puresni, juose kaupiasi daugiau vandens, jie tampa lengviau pažeidžiami. Sueitis gali būti skausminga dėl lytinio akto metu makštyje atsiradusių nubrozdinimų, pažeidimų.

 

2. Orgazmo ypatumai.

Dėl padidėjusio dubens aprūpinimo krauju nėščioji gali patirti intensyvesnį seksualinį pasitenkinimą. Tačiau nemažą dalį moterų šiuo laikotarpiu pradeda erzinti orgazmo metu ir po jo suintensyvėjantys gimdos susitraukimai. Pasitaiko, kad dėl padidėjusio kraujoplūdžio į vaginą ir klitorį, orgazmas nenumalšina seksualinės įtampos.

 

Emociniai pokyčiai:

 

Savęs vertinimas.

 

Nemažai moterų jaučiasi seksualios ir patenkintos savo nauja figūra. Ypač tos, kurios nebejaučia pirmojo trimestro negalavimų – pykinimo, nuovargio. Kitos – atvirkščiai, dėl augančio kūno svorio ir kitų pokyčių jaučiasi nepatrauklios ir neseksualios.

 

Augantis vaisius, jo judesiai.

 

Šie pirmieji augančios gyvybės ženklai gali versti jaustis, kad mylintis „dalyvauja trečias“ arba nerimauti, kad kūdikis „žino ką jie daro“. Nerimas dėl kūdikio gali slopinti lytinį potraukį, todėl kai kurios moterys rečiau nori mylėtis arba vietoje įprastos sueities renkasi kitus intymaus suartėjimo būdus.

 

Trečiasis nėštumo trimestras


Trečiuoju nėštumo trimestru, ypač jo pabaigoje, artėjant gimdymui, moters seksualinis susidomėjimas, aktyvumas ir pasitenkinimas dažniausiai stipriai sumažėja.

 

Fiziologiniai pokyčiai:

 

Pozos sunkumai.

 

Didėjantis pilvukas trukdo mylėtis tam tikromis pozomis. Moteris gali jaustis nerangia. Tinkamos pozos yra gulint ant šono, moteris viršuje, vyras už nugaros, tačiau kiekvienos pilvukas skirtingas, todėl verta išbandyti įvairias pozas, kol rasite tinkamą. Svarbu, kad santykiaujant nebūtų spaudžiamas pilvas ir, kad nebūtų į jį smūgiuojama. Moteris neturėtų gulėti ant nugaros.

 

Skausmingi lytiniai santykiai.

 

Jei kūdikio galvytė giliai dubenyje, moteris gali jausti skausmą sekso metu arba po jo. Skausmai ir nemalonūs nėštumo pabaigos pojūčiai atvėsina ir karščiausią aistrą.

 

Emociniai pokyčiai:

 

1. Nuovargis ir nerimas. Moterį vis dažniau kamuoja nuovargis. Be to, būsima mama gali nerimauti, kad jos kūnas nepatrauklus. Jaudinimasis dėl partnerio seksualinio pasitenkinimo trukdo pačiai moteriai atsipalaiduoti.

 

2. Pasiruošimas motinystei. Artėjant gimdymui, visas kitas mintis ir poreikius užgožia rūpestis dėl vaikelio ir būsimos motinystės jaudulys.

 

Ar jūs jautėte seksualinį potraukį savo vyrui nėštumo metu?

 

Justina

 

Šaltinis:

 

 

1. Sexuality during pregnancy and after childbirth: a metacontent analysis of 59 studies/ Kirsten von Sydow, Journal of Psychosomatic Research, 1999; 47 (1): 27-49

 

 

gintarerei gintarerei 19. Apr 2013, 10:51

oj mane baisingai veike hormonai nestumo metu ir viskas susitvarke realiai tik 8 menesi po gimdymo kazkur.. nieko tuo laikotarpiu nenorejau, nieko man nereikejo, norejau tik kad griztu normali busena 😀 ir viskas kas parasyta yra velniska tiesa, nors tuo metu galvojau kad su manim kazkas negerai, bet panasu, kad ne as viena tokia buvau...tik moterys kazkaip bijo apie tai kalbeti, nes laiko save nenormaliomis, kad nenori nieko nestumo metu, arba bijo atsakyti vyrui... bet sakiau nieko per prievarta nedarysiu, o vyras gali ir pakenteti. Juk vaiko norejome abu, o isnesioti reikia moteriai, reikia iskesti kruva fiziologiniu ir psichologiniu procesu, taigi maziausiai ka gali vyras padaryti tai pakenteti siek tiek....ir nesutinku su visu vyru pasakymais, kad jie negali kenteti.