Intymaus gyvenimo problemos po gimdymo

Intymaus gyvenimo problemos po gimdymo

29. Apr 2013, 08:30

Nereikia tikėtis, kad vos tik pagimdžius, intymus gyvenimas grįš į senas vėžes. Daugeliui porų, susilaukus vaikelio, intymūs santykiai pradžioje būna problematiški.

 

Pirmosios 6-8 savaitės po gimdymo vadinamos pogimdyminiu periodu. Gydytojai rekomenduoja lytinius santykius atnaujinti ne anksčiau, nei baigiasi šis laikotarpis. Net ir pasibaigus pogimdyminiam periodui, ne visos moterys jaučiasi pasiruošusios aktyviam lytiniam gyvenimui.

 

Fiziologiniai pokyčiai:

 

1. Praviras gimdos kaklelis.

Keletą savaičių po gimdymo gimdos kaklelis lieka praviras, todėl išauga infekcijos rizika. Per 6-8 savaites moters lytiniai organai grįžta į normalią būklę, todėl praėjus šiam laikotarpiui, pora jau gali atnaujinti seksualinius santykius.

 

2. Išskyros.

Apie 6 savaites po gimdymo traukiasi gimda ir iš jos skiriasi rausvos, vėliau rusvos ir gelsvos išskyros – liochijos. Jas sudaro kraujas, gleivės ir atkrintančiosios gimdos gleivinės audiniai. Pirmąsias kelias dienas po gimdymo gimdos susitraukimai gali būti skausmingi.

 

3. Skausmas dėl gimdymo traumų.

Prieš atnaujinant lytinius santykius, reikia palaukti, kol neskaudės gimdymo metu nubrozdintos, įplyšusios ar įkirptos tarpvietės arba pilvo apačios, jei buvo atliktas cezario pjūvis.

 

4. Makšties raumenų tamprumas.

Gimdymo metu moters makštis stipriai praplatėja, po gimdymo ji susitraukia, tačiau iki tol buvusios būklės nepasiekia. Kiekvieną kartą gimdant, makštis išsitempia vis labiau. Siekiant sustiprinti makšties raumenis, rekomenduojami Kegelio pratimai.

 

5. Makšties sausumas.

Dėl hormoninių pokyčių sukelto makšties sienelių suplonėjimo pogimdyminiu bei maitinimo krūtimi periodais moteris kamuoja nemalonus makšties sausumas ir dirglumas. Dėl to lytiniai santykiai gali būti skausmingi. Kol atsistatys natūrali sekrecija, poroms patariama naudoti lubrikantus.

 

6. Žindyvės sekso ypatumai.

Po gimdymo moters krūtys padidėja, tampa karštesnės, kurį laiką gali būti skausmingos. Kai kurios žindyvės vengia partnerio glamonių, nes prisilietimas prie krūtinės šiuo laikotarpiu asocijuojasi ne su malonumu, o su kūdikio maitinimu. Partnerius gali trikdyti ir pieno tekėjimas seksualiai susijaudinus ar orgazmo metu, kas žindymo laikotarpiu yra normalus fiziologinis reiškinys.

 

Emociniai pokyčiai:

 

Emocinis nestabilumas.

Gimus vaikeliui, ypač jei tai pirmagimis, daugelis mamyčių patiria emocinį šoką. Moteriai reikia laiko prisitaikyti prie naujojo motinos vaidmens, išaugusios atsakomybės. Psichologiniai simptomai, depresija ar euforija gimus vaikui, taip pat stresas gali neigiamai įtakoti poros seksualinį gyvenimą.

 

Nuovargis.

Bemiegės naktys, dažnas žindymas, nuolatinis rūpinimasis naujagimiu, laiko sau trūkumas – tai labai dažnos priežastys, dėl kurių moterys kurį laiką po gimdymo nenori net galvoti apie seksą.

 

Psichologinės skausmo priežastys.

Kartais moterys po gimdymo skundžiasi skausmingais lytiniais santykiais, nors jokių fiziologinių priežasčių nėra. Skausmo priežastys gali būti psichologinės. Moteris, žinodama, kad gimdymo metu tarpvietė buvo pažeista, bijo skausmo, todėl jai sunku atsipalaiduoti. Panašiai gali veikti ir nuovargis, depresija, baimė vėl pastoti.

 

Pakitusi išvaizda.

Dėl kūno pasikeitimo po gimdymo – pilnesnės figūros, atsiradusių strijų ar pasikeitusios krūtinės formos, dalis moterų nesijaučia seksualios, todėl sumažėja jų lytinis potraukis ir pasitenkinimas.

 

Būtinybė keisti mylėjimosi įpročius.

Gimus kūdikiui porai tenka derintis prie pasikeitusių aplinkybių ir keisti mylėjimosi įpročius, nes jau nebėra galimybės mylėtis kur norisi ir kada norisi. Tai kurį laiką gali trikdyti ir neigiamai įtakoti intymų gyvenimą.

 

Stiprus motinystės instinktas.

Pasitaiko, kad moteris, kurią sieja pernelyg tvirti ir globėjiški ryšiai su kūdikiu, pamiršta esanti moteris, žmona ir tampa tik mama. Ryšys su naujagimiu gali patenkinti artumo ir švelnumo poreikius, todėl sumažėja intymių santykių poreikis. Vis dėlto motinystės džiaugsmai turėtų ne pakeisti, o papildyti seksualinius malonumus.

 

Santykiai šeimoje.

Ilgalaikės seksualinės porų problemos po gimdymo neretai susijusios su neišspręstais šeimyniniais konfliktais. Partnerių santykiai iki nėštumo, jo metu ir gimus vaikeliui įtakoja jų seksualinę elgseną.

 

Svarbu, ar šeimoje tinkamai pasidalijama pareigomis, ar partneriai patenkinti vienas kito indėliu prižiūrint naujagimį, ar patys jaučiasi gerai susidorojantys su naujomis tėvystės pareigomis. Itin reikšmingos yra partnerių pastangos palaikyti fizinį ir emocinį tarpusavio ryšį, dėmesys ne tik kūdikiui, bet ir vienas kitam.

 

Svarbu suvokti, jog neseniai pagimdžiusios moters seksualinio aktyvumo sumažėjimas yra natūralus reiškinys, turintis fiziologines arba emocines priežastis. Siekiant išsaugoti pilnaverčius šeimos santykius, reikėtų išsiaiškinti šias priežastis ir apie jas pasikalbėti su partneriu.

 

Būkite atvira savo antrajai pusei, išsakykite kokios problemos jus kamuoja ir kodėl nesinori mylėtis. Normalūs lytiniai santykiai yra tokie, kurie tinka jums abiem, todėl drauge suraskite priimtiną intymumo lygmenį.

 

Justina

 

Kada jūs po gimdymo grįžote į aktyvų intymų gyvenimą?

 

gintarerei gintarerei 29. Apr 2013, 19:25

pas mane irgi po gimdymo buvo ne kas...galima sakyti tik dabar po turputi tiek fiziskai tiek psichologiskai grizau i sena busena, t.y. 11 menesiu. MAne asmeniskai tiek nestumo metu tiek po gimdymo ziauriai veike hormonai, niekada negalvojau kad cia bus didziausia mano problema. Daugelis isvardytu priezasciu man galima pritaikyti, daug susije su psichologija buvo pas mane ir hormonai man visai nepadejo...dziaugiuosi kad nereikejo laukti 3 metus kaip Zivilei 😀

29. Apr 2013, 17:28

Mums intymu gyvenima padejo atstatyti Feminela zvakutes. Dar labai daug daro psichologine baime.

29. Apr 2013, 14:59

man viska lb gerai klostesi.kadangi kai gimdziau vyras dirbo uzsienyje,gryzo po menesio ,siules intymioje vieteleje buvo jau uzgijusios(per gimdymo kirpo)...jauciausi gerai,tik truputi issekusi,vaikelis nemiegojo nakty ir diena buvo neramus.o mes vienas kito buvom lb pasiilge,tai viskas ejosi kaip per sviesta.nei skaudejo nei kazkokios baimes nebuvo 😀))