Išsikepkime tikros lietuviškos duonos

Išsikepkime tikros lietuviškos duonos

23. Mar 2012, 09:00 blogietee blogietee

TV laidos apie visokius maisto produktus ir jų gaminimą dažną išverčia iš kojų. Iš tiesų tokių laidų aš nežiūriu, nes jei žiūrėčiau, matyt, mistume tik oru, nes viskas nuodai, chemija ir panašiai.

 

Jau seniai vyras pasakodavo, kaip kolegė iš darbo kepa duoną ir visus darbe vaišina. Tad nutarėme ir mes pabandyti išsikepti duonutę namie. Be chemijos, be konservantų ir jokių skonio stipriklių. Kaip sakoma - sveikas naminis produktas.

 

Iš kolegės vyras parsinešė raugo ir ėmėmės darbo. Tiksliau, visas malonumas atiteko vyrui, nes aš taip ir nepasiryžau tam bandymui. Parsinešė ne tik raugo, bet ir visą receptą, su kolegės pastabomis, gi ji jau ne pirmą kartą kepa.

 

Nors visas receptas ir gaminimo eiga yra www.malsena.lt, bet aš jį nurašysiu ir čia su vaizdinėm priemonėm.

 

 

dienos maišiniui paruošti reikės:

1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo (200 g);

2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų (200 g);

0,5 stiklinės šilto vandens (100 g).

 

2 dienos tešlai paruošti reikės:

 pirmą dieną paruošto maišinio (400 g);

1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų (100 g);

1 stiklinės kvietinių miltų (120 g, 550D);

1 valgomo šaukšto kmynų (10 g);

3 valgomų šaukštų cukraus (35 g);

1 valgomo šaukšto natūralaus medaus (35 g);

2 arbatinių šaukštelių druskos (15 g);

0,5 stiklinės šilto vandens (100 g).

Mes pridėjome dar ir šaukštą lukštentų saulėgrąžų. 


Paruošimas:

 

1 diena. Maišinio paruošimas.

 Į maišymo indą supilti 1 stiklinę paruošto raugo, suberti 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų. Maišyti, kol gausis ne per kieta, šiek tiek lipni masė. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje masė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

 

P.S čia kažkaip pagal receptą pamiršta apie vandenį. Tai jo reikia pusė stiklinės, kad geriau viskas išsimaišytų ir išsiminkytų. Nebent raugas buvo labai skystas ir viskas gerai maišosi be vandens.

2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas

 Į paruoštą maišinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, medų, saulėgrąžas bei įpilti stiklinę šilto vandens (galima įdėti 1 valgomą šaukštą ruginio salyklo duonos spalvai pagerinti). Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų).

Suminkius tešlą, rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C).

Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min., taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min. Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės.

P.S pirmą kartą kepėme, kepimo indą patepę aliejumi, tai žinokit, pasakysiu atvirai, viskas prilipo prie indo, nors ir kaip bandėme išimti duoną iš jo, pusė kepaliuko tikrai liko prie šonų.. Tad nuo to karto visada naudojame tik kepimo popierių.


Iškepusią duoną išimti iš formelės ir apipurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.

Karštos valgyti nerekomenduojama, nes atrodys, kad dar neiškepus.

P.S tai pirmoji mano kepta duona, nes kaip minėjau, visada tešlą maišė ir kepė vyras. Kepame jau daugiau nei du mėnesiai, kiekvieną savaitgalį. Tik šį savaitgalį nebuvo kada, tad vakar užmaišiusi pirmos dienos tešlą, šiandien kepiau pirmą savo kepaliuką. Nesudegė, neprisvilo, tikiuosi, vyras apsidžiaugs.


Nepamirškite atsidėti pirmos dienos mišinio - raugo, sekančiam kepimui.

 

Skanaus ir kantrybės!

Rima

 

jaldija jaldija 23. Mar 2012, 19:14

Ir aš ruošiuosi išmėginti, raugą jau turiu reikia artimiausiomis dienomis nusipirkt produktus

vaidlina vaidlina 23. Mar 2012, 13:18

kepu ir aš tokią. skanumėlis gardumėlis.

23. Mar 2012, 11:39

labai grazi duonele,tokia spalva gintarine 🌷

23. Mar 2012, 11:38

kokia tikroviska duonele 😀

23. Mar 2012, 10:39

o geras butinai ismeginsiu 😀 super recepciukas 😀

blogietee blogietee 23. Mar 2012, 09:57

Aciu,raugo net milteliais parduotuveje yra pirkti,bet galima ir pasigaminti.malsenos psl yra receptas

23. Mar 2012, 09:36

atrodo super😀,o is kur to raugo gauti? ☺

23. Mar 2012, 09:14

Aš vis ir ruošiuos, ruošiuos ismeginti duonos kepimą, tačiau raugą reikia pačiai pasigminti .