IV-oji iššūkių savaitė. Savarankiškumo ugdymas

IV-oji iššūkių savaitė. Savarankiškumo ugdymas

21. Oct 2014, 14:48 Krisliukas Krisliukas

Prabėgo ketvirtoji iššūkių savaitė. Jau skaičiuoju, kada baigsis projektas, nes kuo toliau, tuo sunkiau rašyti. Labai sunku skirti kelias valandas savo laiko, bet trauktis irgi nenoriu, tad iššūkius priimsiu iki galo.

Ši savaitė skirta vaikų savarankiškumo ugdymui. Apie Beną turbūt pasakoti nereikia. Apsirengia pats, prausiasi, rengiasi, į mokyklą, būrelius eina taip pat savarankiškai. Visada pasitariame dėl vienų ar kitų reikalų, išklausome jo nuomonės ir priimame bendrą teisingą sprendimą.

Su mažiukais kiek kebliau. Yra viena problemėlė, bet apie ją vėliau.

Tiek Kasparo, tiek Faustos ir Beno „aš pats/pati“ atsirado labai anksti. Pamenu, Benas dar nemokėjo kalbėti, kai užsimanė valgyti pats. Aš aišku ne iškart supratau. Įpyliau lėkštę sriubos, jau norėjau kaip visada pamaitinti, o jis ėmė rėkt ir bėgo į koridorių. Grįždavo ir vėl viskas iš naujo. Kadangi kalbėti dar nemokėjo, o aš nesupratau ko jis nori, tai tą kartą ašarų buvo daugybė. Tik po kurio laiko suvokiau, kad Benas sriubą (burokėlių) nori valgyti pats. Pamenu kažką patiesiau ant grindų ir leidau valgyti pačiam. Tad dar neturėdamas dvejų metų Benas valgė savarankiškai.

Kasparas ir Fausta taip pat valgo savarankiškai jau seniai. Apie pamaitinimą net kalbos negali būti. Turbūt bandydama juos pavalgydinti, siaubingai įžeisčiau. Ir jokių ypatingų pastangų šiuo klausimu nedėjau, tiesiog savaime jie ėmė valgyti patys.

Dabar nepasakysiu, kada Fausta ištarė „aš pati“, bet šios frazės nepamiršta iki šiol. Jos norui būti savarankiškai nėra ribų. Daro man arbatą (aišku, vandenį užpilu aš), kavą, deda cukraus, tepasi šokoladinį kremą, nori maišyti sriubą, tešlą, berti prieskonius. Kartais net galva paskausta nuo tų jos norų.

Apie šokoladinį kremą... Kartą, kai pamačiau, jog kremą tepa ne tuo peiliu (nutylėjau) ir dar jį nulaižo (sakydama „mmmmmmmmmm, kaip skanu.....“), vos nenugriuvau... Gerai, kad apalpti nebuvo kada, mat drebančiom rankom telefonu fiksavau kadrą. Džiaugiuos, kad viskas baigėsi laimingai.

20141021144155-78469.jpg

Kai pavalgome, vaikai privalo (kartais tenka raginti) lėkštes nusinešti patys. Vieną vakarą pavalgėme, kažkur trumpai nuėjau, girdžiu, kad indai barška. Pasižiūriu, Fausta nuneša lėkštes į virtuvę. Bet deda jas ne ant spintelės, o atgal į stalčius prie švarių indų. Mane toks juokas suėmė! Teko aiškinti, kad nešvarūs indai keliauja į indaplovę.

Ištraukti indus iš indaplovės yra mano ir jos pareiga. Berniukai nerodo iniciatyvos, o aš jų ir neprašau. O gal reikėtų?

Stalą valyti paprastai nori Fausta. Berniukai tik tada, kai paprašau.

20141021144235-84070.jpg

Džiaugiuosi, kad vaikai žaislus vakarais susitvarko patys. Ir net keistas dalykas nutiko. Jau gerą savaitę ar dvi mažiukai tarpusavyje konkuruoja, kas tvarkys. Ir neduok Die, jau nebus ko tvarkyti. Kitas rėks baisiausiai - nori tvarkytis, ir nėra ką.

Vieną vakarą juos palikau su tėčiu ir grįžau, kai visi jau miegojo. Kambariuose buvo ideali tvarka, išskyrus virtuvės zoną (reikia atskiro projekto, kaip auklėti tėčius). Ryte vyras sako: „nepatikėsi, net nereikėjo vaikų raginti, patys viską sutvarkė.“

Kurį vakarą galvojau, kas lėmė tokį jų elgesio pokytį. Gal šie iššūkiai? Jei taip, tai projektas vykdomas ne veltui.

Prausiasi vaikai taip pat patys. Tik mažiukams aš vis dar išplaunu galvytę ir po maudynių juos nušluostau. Dantukus taip pat padedu valytis aš arba tėtis. Pamenu, kai Beną nuvedėme pas stomatologą ir jis rado keturis sugedusius dantis, pasakė, kad vaikams iki 8-erių metų valyti dantis turi tėvai. Taip ir darome.

Aišku, man dažnai tenka pakovoti su Fausta, nes ji nori valytis dantukus pati. Tad leidžiu jai pavalyti, pažaisti,o paskui jau baigiu aš.

Kasparas jau moka susilankstyti rūbelius, Faustai dar nepavyksta, kaip ir apsirengti.

Va apsirengimas yra mūsų problema. Nusirengti jie moka. Tiesa, Faustai sunku nusivilkti suknytes ir bliuzeles. O rengiu aš juos rytais pati. Jeigu niekur neskubame, savaitgalį, ir kaip suprantu darželyje, mažiukai apsirengia patys (tik Faustai reikia padėti).  O rytais neturiu aš kantrybės.

Žinau, kad tai yra mano problema, bet man visai nesudėtinga juos miegančius aprengti, kad tik tas rytas būtų ramus. Kol kas nežadu nieko šioje srityje keisti, gal kiek vėliau.

Tiesa, atsižvelgiu į tai, kokiais drabužiais jie pageidauja rengtis. Kasparas visada pasako savo nuomonę dėl marškinėlių ar kelnyčių, o Fausta - dėl vienos ar kitos suknelės, pėdkelnių ar striukės. Pamenu, vieną rytą ji užsimanė į darželį keliauti apsivilkusi juodą paltuką, kurį dėvime tik tam tikromis progomis.  Tą kartą nusileidau jos norams. Dama pasipuošė.

Ką valgysim vakarienei, taip pat paklausiu savo vaikų, kad paskui nereikėtų kelis kartus gaminti. Leidžiu pasirinkti iš kelių patiekalų, o jie paprastai vieningai nusprendžia.

Apibendrindama galiu pasakyti, kad mano vaikai yra pakankamai savarankiški. Kai kur yra spragų, bet, manau, jos išsispręs savaime vaikams paaugus.

Iki kito karto. Laukia gan sudėtingo V-tos savaitės iššūkio apžvalga. Jaučiu, kad stinga kūrybiškumo tuo klausimu.

K.

Krisliukas Krisliukas 22. Oct 2014, 08:14 Mutter

panašiai kaip armijoj..vakare ateina toks laikas, kai pradedu "komanduot": vaikai, tvarkotės kambarį..vaikai, einat rengtis, eikit praustis, į lovą..
paklūsta ne visada, ypač vakarais prasideda nežmoniškas siautimas,bėgiojimas,šokinėjimas..tada tenka griebtis šantažo..jei nepadarysit to, negausit ano..

Krisliukas Krisliukas 22. Oct 2014, 08:12 Laiminga mamytė

šaunuolės 😉
man Benas padeda, dažnai mažiukus nurengia ar aprengia, veda kartu juos praustis, kai tėčio nėr puikiai atlieka jo vaidmenį 😃
dėl apsirengimo, tai ir aš visada pataisau kur reikia, ir sukamšau, ir striukę užsegti padedu..Fausta pėdkelnes apsimauna pati,bet aišku kreivai šleivai, Kasparas jau žino kaip reikia teisingai jas apsimaut..

21. Oct 2014, 23:49

Oho, vaikai kaip armijoj auga: apsirengt - nusirengt,praustis, tvarkytis! Ir viskam paklūsta! Gerą generolą turi 😉 😃

21. Oct 2014, 22:11

Šaunuoliai vaikai. 😀 Maniškės irgi peilio negavę, kol kas užtenka maišyti, plakti, su kokia mentele dirbti kažką gaminant. Nors peiliai joms gamyboje Nr. 1, baisinis noras pjaustyti, tai su savo virtuvėlės plastikiniais peiliais ir plastaliną, ir vaisius, bulkutes pjausto. 😀 Dėl apsirengimo, namie Vanesa viską rengiasi pati, kai reikia eiti, jei skubam, kažkiek prikimbu, nors dažniausiai tik sukišant viską pvz. į kelnes tvarkingai, nes kai susirengia, tai viskas kyšo, pėdkelnės būna kartais dviem juostom priekyje, bet taip ir palieku, nes rengiu mažąją, save. O Patricija nors jau beveik 2,5, bet moka idealiai nusirengti, o apsirengti kojines, kelnes, bliuzelę kokią, tai dar turiu rengti. Tvarkymasis mažąją retai domina, tai arba Vanesa paprastai imasi iniciatyvos, arba aš mažają turiu paraginti būdama šalia. Nesureikšminu perdaug to savarankiškumo, kai skubu, tai padedu, kai yra laiko arba man darbų, tai daug pačios pasidaro, ypač Vanesa, kuri ir sesę užima, nuprausia jai rankas, veidą, nuplauna obuolį, kai mama labai įkritusi į darbus. 😀

Krisliukas Krisliukas 21. Oct 2014, 18:14 utopija

aš jai tokio peilio neduodu,ji pati pasiėmė..tepti turim kitą neaštrų peiliuką.nesitikėjau, kad dės į burną..o kai pamačiau, bijojau rėkt,kad ji išsigandus staigiai nebrūkšteltų per liežuvį..

21. Oct 2014, 17:32

Pamačiau foto su peiliu net nusigandau 😃 aš saviškiui beveik 6 metų neduodu aštraus peilio ligi dabar . . . maža kas. . . Turi "savo peilį", kur tinka tepti ir gana 😀
Vaikai šaunuoliai 😀 !
P.S.man sekati užduotis ir sunkoka kažkaip, jaučiuosi kai ruoščiausi mokyklos projektui kokiam nors ir lyg nemaų darbų neatlikus 😃

Krisliukas Krisliukas 21. Oct 2014, 17:08

Kasparas apsirengia,kai reikia, savaitgaliais kai atsikelia anksčiau už mane..susilanksto sakyčiau visai normaliai, sudeda į krūvelę, tik ilgokai užtrunka,bet vakare laiko yra 😉