Jennifer Senior „Tėvystės paradoksai. Kaip vaikai keičia tėvų gyvenimus“

Jennifer Senior „Tėvystės paradoksai. Kaip vaikai keičia tėvų gyvenimus“

11. Nov 2015, 22:47 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Leidyklos Alma Littera išleista Jennifer Senior knyga „Tėvystės paradoksai. Kaip vaikai keičia tėvų gyvenimus“ pasakoja apie porų santykius, susilaukus vaikų ir iškylančius kasdienius sunkumus, kuriems iš anksto nusiteikti neįmanoma, apie tai, kas komplikuoja gyvenimą tapus tėvais, bet suteikia kasdienybei prasmę.

Knygoje aprašomi vaikų auginimo etapai: gimus kūdikiui, netenkama autonomijos ir įprastų ritualų, vaikystė: neprilygstamas džiaugsmas, kurį dovanoja kūdikiai. Pradinės mokyklos metai – kai tėvai patiria spaudimą parengti vaikus gyventi konkurencijos kupiname pasaulyje, o popietės ir savaitgaliai skiriami begalinei užklasinei veiklai.

Paauglystės metai, apie kurių poveikį tėvams diskutuojama per mažai. Paskutiniame šios knygos skyriuje pasvarstymai, ką reiškia auginti vaikus, žvelgiant iš platesnio gyvenimo konteksto – ką reiškia justi džiaugsmą, ką reiškia atsisakyti savęs, kad galėtum atlikti savo priedermę.

Jennifer Senior – žurnalo „New York Magazine“ redaktorė, gavusi ne vieną apdovanojimą, rašanti apie politiką, socialinius mokslus, psichinę sveikatą. 1991 m. su pagyrimu baigė antropologijos studijas Prinstono universitete. „Tėvystės paradoksai“, išleista 2014 metais, yra pirmoji jos knyga, kuri aštuonias savaites išsilaikė „The New York Times“ perkamiausių knygų sąraše ir yra išversta į vienuolika kalbų.

Dar prieš kelis dešimtmečius dauguma žmonių kasryt nepabusdavo apimti nerimo – ar jie tikrai gyvena visavertį gyvenimą?

Apdovanojimais įvertinta žurnalistė Jennifer Senior drąsiai ieško atsakymų į klausimą, kaip vaikai paveikia įvairias savo tėvų gyvenimo sritis ir pačias asmenybes: jų santuoką, darbą, įpr očius, hobius, draugystės ryšius ar savęs vertinimą. Autorė paliečia iki skausmo tėvams pažįstamus išgyve nimus ir rūpesčius visais vaikų amžiaus tarpsniais. Tik tapus tėvais ima nuolat tiksėti nerimo bomba, juk pastarieji 50 metų visiškai pakeitė dabartini ų mamų ir tėčių vaidmenis, o jų par eigos tapo kur kas sudėtingesnės ir kartais visiškai neaiškios.

Jennifer Senior aprašo, ką reiškia būti tėvais, ir atskleidžia, kiek daug naujos prasmės ir tikslo gyvenimui suteikia vaikai.

Knyga, kurią tiesiog būtina perskaityti ir tiems, kas jau yra tėvai, ir tiems, kas jais taps rytoj!

„Knyga tokia išmintinga, įdomi ir tikroviška, jog darosi neramu, ar tik Jennifer Senior nešnipinėjo po mano namus… privalu skaityti" (Curtis Sittenfeld, knygos „Amerikos žmona“ autorė).