Ką apie Kristaus prisikėlimo šventę pasakoti vaikui?

Ką apie Kristaus prisikėlimo šventę pasakoti vaikui?

26. Mar 2013, 12:30

 

Smagi pavasarinė šventė visai čia pat! Jei dar ir pats pavasaris kartu ateitų, tai būtų visai puikumėlis.

 

Kiaušiniai, zuikučiai, viščiukai, pyragai – pagrindiniai dabartinių Velykų simboliai. Atrodo pamirštame, kad Velykos – visų pirma religinė šventė. 

 

Mano vaikystės Velykos buvo neatsiejamos nuo Bažnyčios. Kiekvienas šeimos vaikas žinojo, kad Velykos – Kristaus prisikėlimo šventė. Tai buvo labiausiai močiutės nuopelnas. Ji atkakliai skiepijo mums religingumą.

 

Taigi, Velykų rytą užsimiegoję skubėdavome į bažnyčią. Po šventų mišių pietaudavome pas senelius. Smagi pramoga buvo margučių ridenimas. Kol suaugusieji vakarodavo prie stalo, mes, vaikai, paprastai šturmuodavome televizijos programas.

 

Turiu pasakyti, kad, nepaisant močiutės pastangų, netapau labai religinga. Nesu labai didelė ir vaikų religinio auklėjimo entuziastė. Mano vyras labiau tikintis. Kita vertus, aš manau, kad religija nemoko nieko blogo. Tačiau kol kas mano vyresnėlis, kuriam greitai sueis 4 metai, apie religiją žino nedaug.

 

Na, žino, kad yra Dievulis danguje, dar ten gyvena angeliukai, į kuriuos jis, beje, žiūri įtartinai. Mat kažkada skaitėm pasakėlę, kaip angeliukai nusinešė vaikučių mamytę i dangų (t.y. mamytė mirė). Tiesa, jam labai patinka bažnyčios. Jį traukia apžiūrėti, užeiti i vidų, pasėdėti suoluose. Keletą kartų buvo ir mišiose. Dar žino, kad Dievulis sukūrė gamtą ir žmogų. Na gal maždaug tiek. Manau, pagal amžių jam ir užtenka.

 

Tačiau, artėjant Velykoms, susimąsčiau, ką jam reikėtų papasakoti apie šią šventę. Net nežinau ar verta keturmečiui pradėti aiškinti, kad tas Dievulis ir numirė, ir prisikėlė. Tikriausiai dar ne, nes maniškiui mirties tema kol kas sunkiai suprantama ir jis jautriai į ją reaguoja. Užtenka ir pasakėlių, kur kas nors numirė.

 

Bet galbūt yra koks kitas būdas pasakoti vaikams apie Velykų prasmę, apie religiją? Koks nors suprantamesnis ir netraumuojantis? O gal apskritai dar gerokai per anksti apie tai šnekėti?

 

Beje, kokios buvo jūsų vaikystės Velykos ir ar kuriate panašias tradicijas savo šeimoje? Ar jūsų namuose, jūsų šventėje dar yra vietos religijai? Ką jūsų vaikai žino apie religiją, apie Velykas?

 

Justina

 

neri neri 26. Mar 2013, 21:08

mūsų penkiametė tai žino ,kad nuo Velykų saulutė šiltyn ,kad greit pasirodys jos taip laukiamos gėlytės ,bus kieme šilčiau ,o religinė pusė dar nelabai rūpi , bet bažnyčion tenka nueiti ,nes palydim sesę .

motinysteveza motinysteveza 26. Mar 2013, 13:52

Velykos ne tik religinę prasmę turi, bet ir gamtos pabudimo. cituoju iš day.lt: "protėvių buvo švenčiama kaip gamtos atbudimo šventė. Atėjus krikščionybei, ši šventė sutapatinta su Kristaus prisikėlimu." Apskirtai lietuvių šventės susijusios su gamtos reiškiniais, nes anksčiau protėviai buvo labai priklausomi nuo jos, gyveno gamtos ritmu (Kalėdos - ne tik Jėzaus gimimas, bet ir saulėgrįžos šventė). Taigi apie šią pusę, keturmečiui galima labai daug papasakoti, KODĖL mes švenčiame Velykas. Pradedant nuo tuoj tuoj sužaliuosiantčios gamtos, paukščių grįžimo, gyvūnų pabudimo, baigiant kodėl marginame kiaušinius- naujos gyvybės simbolis.
O apie religinę pusę pradėjau po truputėlį pasakoti, sulaukus dukrai penkerių. (patys nesame praktikuojanti šeima)