Ką valgyti, kad mūsų akys kuo ilgiau išliktų sveikos

Ką valgyti, kad mūsų akys kuo ilgiau išliktų sveikos

14. Jan 2012, 07:00

 

Ką derėtų valgyti, vartoti papildomai, norint, kad mūsų akys kuo ilgiau išliktų sveikos, o regėjimas - nepriekaištingas?

 

Anot vaistininkės Zitos Janušauskienės, akis apsaugoti nuo kai kurių ligų, sulėtinti jų progresavimą, pagerinti ir sustiprinti regėjimą gali tinkamai pasirinkti maisto produktai bei profilaktiškai vartojami vitaminai ir maisto papildai akims.

 

Apie mėlynes ir ne tik

 

Mėlynių uogose esantys aktyvūs komponentai antocianozidai sustiprina tinklainės kapiliarus, saugo akis nuo žalingo aplinkos poveikio. Taip pat padeda palaikyti tinklainės ir regos nervo mitybą, kas yra labai svarbu geram regėjimui. Mėlynių ekstrakto rekomenduojama profilaktiškai vartoti tiems, kurie daug dirba kompiuteriu, daug skaito, nuolatos vairuoja automobilį. 

 

Karotinoidai liuteinas ir zeaksantinas - šių medžiagų gausu geltonos, raudonos ir oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse, kiaušinio trynyje, žaliose lapinėse daržovėse, grūduose. Kaupdamosi akies audiniuose, pastarosios pristabdo kataraktos, senatvinio aklumo, glaukomos progresavimą, saugo akį nuo  degeneracijos, veikia kaip stiprus antioksidantas – neutralizuoja laisvuosius radikalus. 

 

Akių jaunystei išsaugoti


Selenas ir cinkas pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu. Selenas apsaugo  akies audinių vidines ląstelių struktūras nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo odos bei gleivinės sausėjimą. Vaistininkė teigia, kad preparatų akims vartojimas, kurių sudėtyje yra cinko, padeda įsisavinti vitaminą A, o šis apsaugo nuo regėjimo pablogėjimo tamsiuoju paros metu.

 

Pagrindinis seleno šaltinis yra grūdai ir mėsa. Tačiau jei dirvožemis yra stipriai tręšiamas, natūralu, kad seleno jame mažėja, vadinasi, kartu mažėja ir grūduose. Siekiant užtikrinti pakankamą šio elemento kiekį organizme, kartkartėmis rekomenduojama jo vartoti papildomai. Natūralus cinko šaltinis yra mėsa, sūris, kruopos, pupos, riešutai, kava, arbata. Taip pat cinko yra kalakutienoje, vėžiagyviuose bei moliuskuose (austrėse, krevetėse, omaruose), kiaušiniuose.

 

Antioksidantai vitaminas E  ir vitaminas C yra būtini akies gleivių gamybai, palaiko akies drėgmę, lėtina senėjimą. Vitaminą E rekomenduojama vartoti valgio metu (kad organizmas šį elementą įsisavintų geriau, maiste turėtų būti nors truputį riebalų). Natūralus vitamino E šaltinis – kviečių daigai, kukurūzai, riešutai, špinatai, alyvuogės, šparagai, avokadai, kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejus. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose, bulvėse, kopūstuose, svogūnuose, papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, špinatuose, kiviuose, erškėtuogėse.

 

Sveikos, stiprios, žvitrios


Vitaminas A padeda akies tinklainei skirti šviesą, tamsą ir spalvas. Daugiausia jo randama žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, taip pat menkės ir jaučio kepenyse, pieno produktuose, morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse, abrikosuose. Įdomu tai, jog pavyzdžiui, persišaldžius, organizmas sunaudoja iki 60 % vitamino A atsargų, todėl jo būtina vartoti papildomai

 

Vitaminas D gerina natūralų regėjimo aštrumą bei stiprumą. Šio mikroelemento gausu žuvų taukuose, ikruose, svieste, įvairiuose sūriuose, mėsoje, kiaušinio trynyje, lašišoje. Žmogaus organizme jis susidaro veikiant saulės spinduliams. Žiemą rekomenduojama jo vartoti papildomai.

 

Vitaminas B2 reikalingas akių junginei. Per didelis akių jautrumas šviesai gali reikšti vitamino B2 trūkumą. Šio vitamino daugiausia randama lapinėse daržovėse, grikių kruopose, kviečiuose, alaus mielėse, mėsos, žuvies ir pieno produktuose, kiaušiniuose.