Kaip atskirti tikrą gintarą nuo dirbtinio?

Kaip atskirti tikrą gintarą nuo dirbtinio?

29. May 2014, 09:07 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vasara, turbūt daugelis atostogausime pajūryje ir ten labai sunku atsispirti iš gintarų kuriamoms grožybėms. O kaip žinoti, jog jūsų išsirinktame papuošale yra tikri natūralūs gintarai, o ne dirbtinė plastmasė? Pataria Baltijos Gintaro meno centro biomedicinos mokslų daktaras Jonas Skonsmanas.

Kaip atskirti tikrą gintarą? 

Tiesą sakant, net nežinojau, kad gintaras gali būti tikras ir dirbtinis. Maniau, randi gintarą pajūryje ir jis jau tikrų tikriausias. Pasirodo, gali gintaras būti ir plastmasinis, iš tokio neretai daromi karoliai ir kiti papuošalai. Taigi, neapsigaukite, jei jums norės parduoti ne tikrą gintarą, o tik jo imitaciją.

Jei norite žinoti, ar gintaras tikras – įmeskite jį į indą su sūriu vandeniu, tikras gintaras plaukios paviršiuje, o dirbtiniai, plastmasiniai gintaro gabaliukai arba dirbtiniai gintaro karoliai nusės ant dugno.

Kitas indikatorius - kvapas. Pakaitinę tikrą Baltijos gintarą, užuosite specifinį švelnų pušų sakų aromatą. O gintaro falsifkatai primena degančios plastmasės kvapą.

Gintaras padeda turint problemų su skydliauke 

Kaip pasakojo dr. J.Skonsmanas, gintaras turi įvairių gydomųjų savybių. Žmonėms, turintiems problemų su skydliauke, patariama nešioti gintaro karolius. Tačau ne bet kokius, o terapinius.

"Bet kokie gintaro karoliai, kuriuos nusipirksite turguje, negydys skydliaukės problemų. Reikia tam tikrų sąlygų – turi būti tikras gintaras (jau minėjau, kaip atskirti nuo plastmasės) ir jis turi būti suvertas kanapiniais arba lininiais siūlais.

Be to, jis turi būti kuo mažiau poliruotas, šlifuotas, kitaip sakant, „nenužievintas“. Sydliaukės taške užkabinti didžiausią gintarą, kad liestųsi prie kūno, tada pagydys", - apie gintaro gydomąsias savybes pasakojo profesorius.

Padeda ir nėštumo metu

Kai biomed. m. dr J.Skonsmanas prabilo apie gintaro naudą nėščiajai, mes net suklusome, kuo gi jis gai būti naudingas. O pasirodo, gintaro vėrinys ant nėštukės pilvo labai teigiamai veikia būsimą kūdikį ir, žinoma, pačią mamytę.

"Gintaro vėrinys daro teigiamą įtaką tiek būsimai mamytei, tiek kūdikiui – jis gauna per mamos odą papildomą gintaro rūgšties kiekį. Placenta gintaro rūgštį praleidžia. Be to, ir mamos piene mokslininkai atrado gintaro rūgšties. Taigi, ji tikrai naudinga", - sakė J.Skonsmanas.

Ar girdėjote apie gintarinius čiulptukus kūdikiams? specialistas užsiminė ir apie juos: "Pakabinate ant vaikučio kaklo ir tegu čiulpia. Vis geriau tikras mineralas, nei plastmasė vaikučio burnytėje".