Kaip bananas tapo mano virtuvės karaliumi

Kaip bananas tapo mano virtuvės karaliumi

20. Jun 2017, 14:56 Linate Linate

Dabar bananas straipsniuose apie mitybą linksniuojamas dažnai ir neapsisprendžiama, kurią - blogąją ar gerąją barikadų pusę jis užima.

Apie jo teigiamas, neigiamas savybes tikriausiai ne kartą esate girdėję. Tikriausiai ir savo nuomonę apie jį susidarėte. Nebandysiu jos pakeisti.

Bet kuriuo atveju visada gelbsti saikas ir bent minimalios žinios apie angliavandenių naudą pirmoje dienos pusėje.

Bet šįkart ne apie tai. Mano virtuvėje bananas yra karalius. Dar neatradau bananų kotletų recepto, bet daugumoje kitų patiekalų jis beveik nepakeičiamas.  Dukra, būdama labai mažytė, valgydavo juos tiesiog nulupus žievę, bet dabar, tikriausiai atsivalgiusi, pripažįsta jį tik kitame pavidale.

Dedu bananą aš į žaliuosius ir vaisinius saldžiuosius kokteilius, į įvairiausius keksiukus ir pyragus, darydama naminius ledus, naminį jogurtą, kepdama blynus, į varškę, košes,į saldžią sriubą. Saldumas ir tekstūra- tobuli, tad cukraus papildomai nenaudoju.

Prieš porą dienų, prekybos centre mane užkalbinusiai moteriai, aš kaip poterius išbėriau kuo bananai apdorojami siekiant greitesnio nokimo, jų naudą sveikatai, panaudojimo galimybes ir kokie jie sveikiausi. Ji susidomėjusi išklausė ir pažiūrėjusi į mano pirkinių vežimėlį paklausė kuriam laikui tos didelės krūvos juodų žmonių maisto mūsų šeimai užtenka.  Atsisveikinus mačiau kaip ir ji paėmė labiau prinokusią kekę ir įsidėjo į krepšį.

Dabar apie karaliaus panaudojimo galimybes (receptai nėra mano sugalvoti, tačiau šimtąkart bandyti ir patvirtinti šeimos).  Ypatingai jie praverčia jeigu turite pernokusių, o žinote, kad nespėsite suvalgyti.

Bananų ledai

Pernokęs bananas (be žievės) dedamas į kamerą kelioms valandoms. Po to sutrinamas (,,sublenderiuojamas‘‘) . Jei norite papildomo skonio, galima įdėti medaus, datulių, įvairių uogų, šokolado drožlių. Štai ir viskas :).

Bananų jogurtas

Bananas, datulės, avokadas, kerobas. Viską sutriname (,,sublenderiuojame‘‘).

Bananų duona (Kol kas tai yra mano mėgstamiausias ir lengviausiai pagaminamas sveikas saldus patiekalas)

2 bananai, 2 kiaušiniai, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, pora šauštų aliejaus, 6 šaukštai avižų miltų (susimalu su kavamale), kartais papildomai dedu kerobo, saulėgrąžų, pora šaukštų sėlenų, cinamono ar pan. Žodžiu, duokit valią fantazijai.

Viską sumaišius supilame į formą ir kepame apie 40 min 180 laipsnių temperatūroje. Tokį patį tešlos variantą galima panaudoti ir keksiukams.  Tobula!

Blynukai

Bananas, kiaušinis, galima ne daug avižų miltų. Kepame ant Ghee sviesto, kokoso aliejaus ar kito riebaliuko. Iškepus paliekam ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti riebalams. 

Skanaus :)

O kaip jūs vertinate šį vaisių? :)

ramune. ramune. 20. Jun 2017, 18:16

taip, bananų pas mus namuose nuo dukros gimimo, turi būti kasdien 😀

Deivės Mama Deivės Mama 20. Jun 2017, 16:52

Mūsų namuose irgi karaliauja bananas. Ir dar obuolys 😀

Linate Linate 20. Jun 2017, 14:59

O štai kaip atrodo nuostabieji bananų ledai 😀