Kaip išsirinkti kokybiškas braškes?

Egle_Mamyciuklubas.lt
Egle_Mamyciuklubas.lt 31. Gegužė 2018 06:30
367

Vasariškas pavasaris vilioja ne tik gausiais žiedais, bet ir pirmosiomis uogomis. Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.  

Tačiau kasmet kankina tie patys klausimai – kokias uogas pirkti? Lietuviškas ar lenkiškas? Ar lenkiškos blogesnės? Kaip atskirti, kad uogos kokybiškos? Kiek ilgai galima laikyti ir kaip pasiruošti žiemai? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Kaip atskirti šviežią uogą?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R. Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių uogų apžiūrėkite indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai. 

Tačiau jei braškės yra ypatingai gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio. 

Lenkiškos ar lietuviškos?

„Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai. 

Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl ko pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, - sako Raminta Bogušienė.

Sveikatai palankesnės uogos

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti, kad uogos ekologiškos vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima – tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centre. 

Per kiek laiko suvartoti uogas? 

Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.

Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą. 

Sveikatai palankesnės - šviežios ar šaldytos uogos?  

R. Bogušienė sako, kai yra pasirinkimas vaivorykštės spalvų uogų ne tik mūsų daržuose, turguje, bet ir prekybos centruose – valgykime šviežias ir sezonines uogas. 

Tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargas, nes šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atvėsinimo. Saldžios uogienės – paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų laikymo būdas. Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu. 

Šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be. Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog atšildytas valgykite.

Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip neveikite staigia aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje, išlaikysite didesnę jų maistinę vertę. Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.  

Tie, kas neprisipildysite šaldiklių uogomis ir daržovėmis drąsiai pirkite prekybos centruose, nes dažniausiai parduodama greito užšaldymo uogos, kurios tyrimais įrodyta išsaugo dar daugiau maistinės vertės negu užšaldant namuose faktiškai dažniausiai per parą. Svarbu išsirinkti tas uogas, kurios bus be pridėtinio cukraus.

Kad galėtum komentuoti, reikia prisijungti Рrisiregistruok

Mamyčių klube smagu gaminti kartu!

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

7 receptai užgriuvus netikėtiems svečiams

3 neįprasti receptai su bulvėmis

3 neįprasti receptai su bulvėmis

Naminis limonadas

Naminis limonadas

Šokoladinis pudingas

Šokoladinis pudingas

Versli mama: apie moteris, kurias įkvepia motinystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Rasos žaidimų kambarys „Mažųjų karalystė

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Otilija ir drabužiai vaikams „Kiddoti“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Milda ir nerti žaisliukai „Siūlinukas“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Viktorija ir paveikslai “Monkey's Tales“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Greta ir karuselės „Žmogeliukas“

Biblioteka - ką skaito mamos?

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

Recenzija: "Nėščiosios vadovas"

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" - finansinio stabilumo vadovas

RECENZIJA: Knyga "Tėvai, vaikai ir pinigai" ...

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Auklėjimas pagal prancūzus“

„Laukiame naujagimio“

„Laukiame naujagimio“

Būkime gražios - viskas apie grožį ir išvaizdą

10 vaisių kaukių veidui

10 vaisių kaukių veidui

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Kaip taisyklingai trinkti plaukus?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ir efektyvi kosmetika?

Ar būna ne tik ekologiška, bet ...

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mineralinė kosmetika - kas tai?

Mūsų susitikimai - kaip "Mamyčių klubas" linksminasi, mokosi ir bendrauja

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku Emuku

Linksmas Mamyčių klubo Atvelykis su triušiuku ...

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport time komanda!

Kaip mokėmės moteriškumo paslapčių su Sport ...

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja Indre: visi žaislai nuostabūs!

Nuostabus susitikimas su Žaislų muziejaus įkūrėja ...

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir lipdėme

Su pačiais mažiausiais muzikavome, šokome ir ...

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Nuostabus grožio metas nuostabioje draugijoje!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Zen tangle raizgalynės įvyko!

Rašyk BLOG'Ą ir aktyviai įsitrauk į Mamyčių klubo gyvenimą!

Tokia mūsų kasdienybė

Tokia mūsų kasdienybė

Stovyklavimas su pačiais mažiausiais

Stovyklavimas su pačiais mažiausiais

Igno krikštynos

Igno krikštynos

Kai tyrimo rezultatai nenudžiugina

Kai tyrimo rezultatai nenudžiugina

Kūrybinga, praktiška ir šiuolaikiška

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: "gadžetai" vaikų vežimėliuose

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ar ją kepti?

Kas labiau apsimoka - pirkti duoną ...

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Parodykite savo vaiko dantų šepetuką!

Nėštumo kalendorius

Norėdama sužinoti, kiek savaičių jau laukiesi ir apie tai paskaityti - įrašyk pirmąją paskutinių mėnesinių dieną.
Prisijunk norėdama pamatyti savo nėštumo kalendorių!
Рrisiregistruok