Kaip paruošti pieną šaldymui ir jį atšildyti: 8 patarimai

Kaip paruošti pieną šaldymui ir jį atšildyti: 8 patarimai

28. Apr 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mamos pienas kūdikiui yra nepakeičiamas – pirmąjį pusmetį jis tenkina visus kūdikio mitybinius poreikius. Be to, žindymas padeda užmegzti tvirtą mamos ir kūdikio ryšį. Tačiau kad žindyti būtų galima kuo ilgiau ir sėkmingiau, neretai prireikia „pagalbininkų“.

Niekas neabejoja, kad mamos pienas kūdikiui pats vertingiausias, bet kartais jai tenka trumpam išvykti, ji suserga ar būna kokių nors nenumatytų aplinkybių, kai negali pati žindyti. Galbūt verta iš anksto nusitraukti pieną ir jo užšaldyti?

Be abejo, mama, kuri dėl kokių nors priežasčių laikinai negali žindyti, gali nusitraukti pienuką ir jį užšaldyti.

Tuomet nereikės nustoti žindyti. Šaldyti pieną galima vienkartiniuose steriliuose pieno šaldymo maišeliuose arba daugkartiniuose pieno šaldymo indeliuose. Šaldytuve pieną galima laikyti iki 12 val., o šaldiklyje užšaldytas gali stovėti 4–6 mėn. – per šį laiką mamos pienas nepraranda savo vertingų savybių. Ilgiau saugotą pieną (maždaug iki 12 mėn.) galima panaudoti gaminant košeles ar tyreles.

Tad kiekvienai mamai patartina turėti savo pieno atsargų įvairiems nenumatytiems atvejams.

8 žingsneliai - kaip paruošti pieną šaldymui ir jį atšildyti? 

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Maciulevičienė:

Prieš nusitraukiant pieną reikia nusiplauti rankas.

Būtina patikrinti, ar visi nutrauktam pienui laikyti skirti indai yra švarūs ir sterilūs. Jei ne, juos sterilizuoti. Nutrauktą pieną galima laikyti specialiai mamytės pienui skirtuose vienkartiniuose polietileno maišeliuose, kurių sudėtyje nėra BPA, arba daugkartiniuose saugaus plastiko šaldymo indeliuose.

Šaldyti nedidelėmis porcijomis – tik šiek tiek daugiau, negu reikia vienam kūdikio maitinimui.

Prieš dedant į šaldiklį, pienelį reikėtų atvėsinti šaldytuve.

Ant šaldymui paruošto indelio būtina užrašyti pieno nutraukimo datą, kad būtų galima naudoti anksčiausiai paruoštą pieną.

Kiekvienos dienos pieną šaldykite atskirame indelyje.

Jeigu norite atšildyti, išėmusi iš šaldymo kameros atšildykite pieną šaldytuve ar esant kambario temperatūrai.

Atvėsintą pieną reikia suvartoti per 24 valandas – likęs pienas jokiu būdu nepaliekamas kitam kartui ir jokiu būdu nešaldomas dar kartą. Taip pienukas praranda savo vertingas medžiagas.