Kaip pasikeičia moteris, tapusi mama?

Kaip pasikeičia moteris, tapusi mama?

27. Nov 2012, 00:00

Ne, šį kartą neklausiame jūsų apie priaugtą svorį ar kitus sveikatos pokyčius. Kalbame apie neapčiuopiamą jausmą, kuris aplanko daugelį moterų, tapusių mamomis.

 

Konsultuoja psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė

 

Į klausimą, ar pasikeičia moters požiūris apie save, kai ji tampa mama, psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė atsako, kad taip, žinoma.  Moteryje atsiskleidžia dar viena jos tapatybė – motinos.  „Būti mama yra labai svarbu, atsakinga ir reikšminga. Moteris, tapusi mama, įgyja daugiau vertės pati sau, ji jaučiasi  vertingesnė“ – sako specialistė.


Kokie moters, tapusios mama, santykiai su kitais artimaisiais?

 

Psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė sako, kad moters santykiai su vyru po to, kai ji tampa mama, gal nelabai pasikeičia, bet pasikeičia jos pačios tapatybė, ji pasijunta labai svarbi, atsakinga už kūdikio gyvybę, gyvenimą. Ir kartais toks moters svarbumo jausmas šiek tiek vyrą atstumia, nes ji nori kontroliuoti viską, kas susiję su vaiku, dažnai jaučiasi savininkiška, lyg kūdikis priklausytų tik jai.

 

Tai yra pagrindinė moterų klaida, aišku, nesąmoninga. Kai moteris įsivaizduoja , kad tik ji išnešiojo, kūdikis priklauso tik jai, ji svarbiausia, o tėvo vaidmuo minimalus.

 

Šeimos pagrindas – vyro ir moters santykiai

 

Kaip sako Rūta Bačiulytė, šeimos pagrindas yra moteris ir vyras bei judviejų santykiai. Kūdikis gimsta iš tų santykių, jis yra pasekmė dviejų žmonių santykių. Taip, be abejo, mažas kūdikis yra priklausomas ir bejėgis, jis savaime reikalauja daug dėmesio. Tačiau dar labiau akcentuoti, kad „mes viską darome dėl kūdikio“, pakeisti šeimos rimtą, dienotvarkę, pomėgius, visko atsisakyti ir pritaikyti viską gyvenime tik kūdikio reikmėms, yra kraštutinumas.

 

Kaip pasikeitėte jūs, tapusios mamomis? Ar pavyksta rasti aukso viduriuką tarp buvimo mama ir žmona?