Kaip susirasti gerą auklę?

Kaip susirasti gerą auklę?

29. Jan 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos yra perpildytos, o daugelis mamų nori toliau tęsti karjerą, todėl į pagalbą tėveliai pasitelkia aukles. Daugeliui tėvų nepriimtina vaiko priežiūrai samdytis visiškai nepažįstamą žmogų, todėl jie imasi įvairių paieškos būdų. Dažnai tėvai linkę pasikliauti kitų žmonių rekomendacijomis, todėl auklės ieško per draugus, pažįstamus ar giminaičius. 

Ar verta prašyti giminaičių pagalbos?

Minusus galima įžvelgti tada, kai palikus vaiką su  pažįstamu žmogumi ar giminaičiu paaiškėja, kad skiriasi reikalavimai vaikui bei auklėjimo stiliai. Tada vaikas gali jaustis nesaugus, nesugebėti atsirinkti, kas teisinga, kurio šeimos nario klausyti. Jei tėvai subara vaiką, o vaiką prižiūrintis giminaitis – jam nuolaidžiauja, gali kilti konfliktinės situacijos tarp tėvų ir giminaičio. Tada tėvai jaučiasi nemaloniai dėl susidariusios situacijos. O prašyti vėl kito giminaičio dar nemaloniau. Tad gaunasi užburtas ratas. 

Jei tėvai turi tvirtą nuomonę dėl vaiko auklėjimo, mitybos, įgūdžių lavinimo, turi savo šeimos taisykles, vertybes, elgesio normas ir nori, kad vaikas jų laikytųsi. Patikint vaiką giminaičių priežiūrai, reikia nepamiršti, kad kartais dėl amžiaus skirtumo gali skirtis požiūriai į vienus ar kitus dalykus: pvz., dėl saldumynų, pietų miego, televizoriaus žiūrėjimo ir t.t. Kai vaikai būna su tėvais, laikosi tėvų nustatytų taisyklių, kai su kitais žmonėmis – jų nustatytų taisyklių. Nusprendus, kad samdysite auklę ši problema išnyksta. Nes auklei yra nusakomos taisyklės pagal kurias ji turi dirbti ir prižiūrėti vaiką.

Kur ieškoti auklės?

Jei nusprendžiama, kad vaiko priežiūrai bus ieškomas svetimo žmogus – auklės, tėvai paieškomis užsiima savarankiškai: deda skelbimus darbo paieškos portaluose ar laikraščiuose, patys ieško skelbimų internete. 

O tada prasideda varginančio ir ilgos auklės paieškos. Reikia perskaityti šimtus skelbimų, organizuoti ir derinti susitikimus su auklėmis. O garantijos, kad jos bus patikimos ir tinkamos nėra. Pasikvietus pasikalbėti paaiškėja, kad dauguma net nedirbusios tokio darbo ir rekomendacijų neturi, pasitikėti nėra kuo.

Šiuo metu vis labiau populiarėjantis būdas auklių agentūros, kurios yra populiarios ne tik užsienyje, bet taip pat ir Lietuvoje. Nors samdyti auklę per auklių agentūrą kainuoja brangiau, tačiau tai greičiausias ir efektyviausias būdas susirasti tokią auklę, apie kurią ir svajojate. 

Ką daro auklių agentūra?

Auklių agentūra yra geras pasirinkimas todėl, kad ten dirbantys specialistai ne tik padės surasti tinkančią auklę, bet taip pat sutaupysite laiką, kurį galėsite skirti vaikams. Čia tėvams pateikiama anketa, kurią rekomenduojama užpildyti kuo išsamiau, kad agentūros darbuotojai galėtų greičiau rasti žmogų, kuris atitiks visus pateiktus reikalavimus.

Agentūros naudojasi specialiomis metodikomis, kurios padeda rasti tinkamiausias kandidates. Atliekami įvairiausi testai, kurių pagalba nustatoma kandidačių emocinė bei psichinė būklė, taip pat tiriami kiti svarbūs dalykai. Auklę galima tiesiog išsirinkti iš agentūros duomenų bazės, kurioje galima rasti patikimų ir atsakingai atrinktų auklių aprašymus (visos atrinktos kandidatės būna praėjusios griežtą išankstinę atranką, prieš patekdamos į duomenų bazes). 

Agentūrų darbuotojai mielai padeda ne tik surasti auklę, bet taip pat suteikia konsultaciją tėveliams, pataria į ką reikėtų labiau kreipti dėmesį renkantis auklę bei kokius dokumentus vertėtų pasirašyti su būsima vaiko aukle. Agentūroje taip pat analizuojamas ir pačių šeimų požiūris į auklę. Domimasi, kokią pagalbininkę savo namuose norėtų matyti šeima. Šeimai pasirinkus vieną ar kelias tinkančias kandidates agentūra surengia abiejų šalių pažintinį susitikimą. Agentūros atstovas kartu su tėvais aplanko kandidates ir namuose, tam, kad įsitikintų būsimos auklės tvarkingumu ir patikimumu. 

Tėvų pageidavimu atrinktai auklei skiriamas kelių dienų ar savaičių bandomasis laikotarpis, kad tėveliai galėtų įsitikinti auklės sugebėjimais. Tėvai per tą laiką taip pat gali apsispręsi, ar naujas narys pritaps prie jų šeimos, atitiks jų pageidavimus. Po to pasirašoma šalių sutartis. Agentūra įsipareigoja tam tikrą laiką pakeisti auklę jei ji neatitinka šeimos lūkesčių. Atrankas vykdo agentūra, tėvams telieka išsirinkti. 

Agentūrose taip pat dirba psichologas. Psichologas reikalingas tam, kad įvertintų auklių asmenines savybes, sugebėjimą prisitaikyti prie naujų sąlygų, būsimųjų auklių emocinį stabilumą ir t.t. Agentūroje auklė įgyja elgesio kultūros, etikos, etiketo, o tai padeda perteikti vaikams mandagumo, tvarkingumo pavyzdį, formuoti jų įpročius. Auklės mokomos vaizduojamosios veiklos pagrindų, kurių  turinį sudaro ne tik piešimo, bet ir meninio pobūdžio darbeliai, kurie glaudžiai siejasi su vaiko žaidimais, gamtos grožiu, tautinėmis tradicijomis ir šeimos šventėmis. Vaiko kūrybinė veikla nukreipiama estetiniam aplinkos vertinimui ir jos puošimui. 

Agentūroje tėvai taip pat konsultuojami dėl namuose montuojamų kamerų, jas įrengia. Tokiu būdu, tėvai turi galimybę stebėti ką auklės veikia su vaikais, kai lieka vienos.

Aukle tik vakarui?

Agentūros teikia ir valandinės auklės paslaugas, kai reikia auklės trumpam laikui, tarkim paimti vaiką iš darželio ar mokyklos, tėvams norint nueiti į kiną, teatrą ar turint neatidėliotinų reikalų, kuriuos reikia atlikti tuoj pat.

Taigi, auklės paieška per agentūrą ne tik sutaupo tėvelių laiką, bet taip pat užtikrina greičiausią ir efektyviausią būdą surasti patikimą auklę mūsų mažiesiems.

Ieškote auklės? Leiskite Vilniuje ir Kaune veikiančiai agentūrai „Auklė į namus“ www.aukleinamus.lt Jums padėti. Patikima agentūra atrinks tinkamiausias kandidates, atitinkančias Jūsų poreikius ir lūkesčius. Pasirinkę šią agentūrą ne tik sutaupysite laiko varginančioms paieškoms, bet ir turėsite patikimą žmogų savo namuose.

Akivaizdu, kad vaikams reikia ne vien rūpesčio ir priežiūros atidarėme internetinę žaislų ir prekių vaikams parduotuvę www.musuvaikams.lt kad mažieji turėtų užsiėmimą.