Kaip tinkamai paruošti moliūgą? + Receptas

Kaip tinkamai paruošti moliūgą? + Receptas

29. Oct 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Moliūgas mums reikalingas ne tik kaip šventinis atributas, bet ir kaip itin naudinga daržovė, kuri tiesiog privalo pakliūti į kiekvienos šeimos meniu.  

Kuo moliūgas toks naudingas ir maistingas? Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, moliūgas - tokia daržovė, kuri turėtų būti kiekvienos šeimos namuose, jei yra vaikų.

"Moliūgai tikrai vertingi ir juos galima pradėti duoti mažyliams kaip pirmąją daržovę. Paprastai ją vaikai mėgsta, nes moliūgai yra saldūs. Kuo ilgiau moliūgas stovi, tuo jis tampa saldesnis, nes daugėja cukraus. Tik reikėtų žinoti, kad prapjovus moliūgą, jį reikėtų suvartoti per keletą dienų, nes jis ima greitai gesti", - pasakojo mitybos specialistė V.Kurpienė.

Ką daryti, jei didelio moliūgo nesuvalgote iškart?

Tuomet patariama dalį šios vertingos daržovės supjaustyti kubeliais ir užsišaldyti. Tada atsišildote, kiek jums reikia, ir visuomet turite šviežią daržovienę.

Ar moliūgus galima valgyti ir šviežius?

Taip - sako mitybos specialistė, tik primena, kad šviežią moliūgą reikėtų duoti vaikučiui, kuriam jau sukako metukai.

Kuo moliūgas patrauklus vaikams?

Pasak V.Kurpienės, tiems vaikučiams, kurie nelabai mėgsta daržovių, moliūgas skanus ir patrauklus tuo, jog jis yra gražios spalvos, be to, yra saldus, o jei jį šiek tiek patepsime šokoladu - gausime sveiką saldumyną.

Moliūgas nesukelia alergijos

Pasirodo, ši daržovė, nors savo spalva yra panaši į morką, nesukelia alerginės reakcijos. Jis puikiai tinka, jei vaiko viduriai linkę užkietėti. Jis turi daug pektinų, o tai paskatina žarnyno veiklą.

Jis ypatingas dar tuo, kad karotinoidų turi penkis kartus daugiau, nei morka. Jei moliūgo vidus yra šiek tiek raudonas ar turi rausvą atspalvį, dar papildomai jis turi likopeno.

Kaip tinkamai paruošti?

Anot mitybos specialistės, moliūgus geriau ruošti arba mažame kiekyje vandens, arba virti garuose, arba kepti orkaitėje. Kepant, žinoma, vitaminas C labai sparčiai nyksta. Taip pat verdant daržovę, šio vitamino sunyksta nuo 50 iki 80 proc., todėl rekomenduojama bent dalį moliūgo valgyti šviežio.

O jei jau gaminame moliūgą, reikėtų gaminti su kokiu nors produktu, kuris turi riebalų. Nepamaišys gabalėlis sviesto ar šalto spaudimo aliejaus. Labai puikiai tinka moliūgą gaminti su mėsa, kad jame išsilaikytų kuo didesnis kiekis karotinoidų.

Moliūginiai blyneliai

Pasiruošiame visus produktus, kurių mums reikės:

sutarkuoto moliūgo

žalumynų,

kiaušinių,

miltų, druskos, pipirų

grikių.

Visus sunkiausius darbus su didžiuliu malonumu padarė mūsų vaikai: ir kiaušinius mušė, ir miltus dėjo, ir atsakingai maišė, kol galiausia tešlą užmaišė, kurią beliko tik iškepti.

Skanaus!

ODISEJAaa ODISEJAaa 29. Oct 2016, 09:03

👍👍👍😀